Brandstofverbruik

Lichter, verder en met minder milieu-effecten

Brandstofverbruik

De rolweerstand loopt op tot circa 20 procent van het brandstofverbruik van het voertuig. Het beïnvloedt de energie-efficiëntie en daarom ook de operationele kosten en kooldioxide-emissies van het voertuig. Hoe lager de rolweerstand is, des te lager het brandstofverbruik. 

De energie-efficiëntieklasse geeft de rolweerstand aan. Het laat het aandeel van de band zien in het brandstofverbruik en de CO2 emissies van het voertuig. 

De categorieën beginnen bij A (groen) en eindigen bij G (rood). Klasse A is het beste, klasse G is het zwakste en klasse D wordt niet gebruikt.

Vijf volle tanks tijdens de levensduur van de band 

 


Jaarlijks lopen de brandstofbesparingen tussen de beste en zwakste band op tot circa 90 liter. Tijdens het hele leven van de band komt de hoeveelheid brandstof overeen met vijf volle tanks (240 liter). *

Wat is het verschil in het brandstofverbruik?

Aanvullend brandstofverbruik 1/100 km.

Bij gebruik van zeer efficiënte klasse B banden gebruikt een personenauto circa 0,1 liter minder brandstof per 100 km dan een klasse C band. Het verschil in consumptie tussen de beste en zwakste band (A-G) is aanzienlijk met rond 0,6 l/100 km. De licht rollende banden verminderen ook de CO2 emissies met 14 g/km. 

›› Beste en zwakste. Klassen A tot G, besparingen van maximaal 5 volle tanks tijdens de levensduur ›› Aangrenzende klassen. Bijvoorbeeld: B tot C, besparingen 0,1 l/100 km 

* Bij een brandstofverbruik van de auto van 7 l/100 km. Geschat jaarlijks aantal kilometer 15.000 km, 40.000 km gedurende de hele levensduur van de band.

Brandstofbesparingen en de wegveiligheid zijn in hoge mate afhankelijk van het gedrag van de automobilist. Neem de volgende zaken in aanmerking:

  • Zuinig rijden kan het brandstofverbruik aanzienlijk verminderen
  • Voor het optimaliseren van de wegveiligheid en het rijcomfort dient de bandendruk in regelmatige intervallen te worden gecontroleerd
  • Indien de bandendruk te laag is, slijt de band veel sneller dan gewoonlijk; het beïnvloedt ook het brandstofverbruik en vormt een duidelijk risico in termen van de wegveiligheid
  • Een verantwoordelijke automobilist is zich altijd bewust van de eigenschappen en conditie van zijn/haar banden. Alleen een automobilist die het voertuig en de banden kent, kan zijn snelheid en veiligheidsafstand aanpassen aan het actuele weer.