FacebookInstagramLinkedInPinicon-playscroll-downsearchTwitterWhatsappYouTube
Menu
Menu

De EU bandenlabels helpen u bij het kiezen van zomerbanden

Vind de banden die het best bij u passen

Al meer dan een jaar hebben nieuwe banden een EU bandenlabel dat de klanten helpt bij het vergelijken van de verschillende banden. Veel automobilisten zijn zich echter nog steeds niet bewust van het label. Het label doet denken aan de energie-efficiëntielabels op huishoudelijke apparaten. U dient het zorgvuldig te bestuderen, aangezien het u helpt bij het vergelijken van banden voor wat betreft veiligheid en spaarzaamheid.

Nieuwe banden hebben het EU bandenlabel sinds november 2012. Het label beschrijft de natte grip, het rollawaai en het brandstofverbruik van de band.

De natte grip is met name belangrijk op Finse zomerwegen en u dient er speciale aandacht aan te besteden bij het kiezen van uw zomerbanden. In de EU bandenlabelclassificatie betekent A de beste grip, terwijl F de slechtste is.

– Er dient opgemerkt te worden, dat het label geen informatie geeft over aquaplaning of de handling van de band op natte oppervlakken. Het meet alleen de remafstand op natte wegen, merkt Matti Morri op, Technical Customer Service Manager voor Nokian Tyres.

De rolweerstand wordt gebruikt voor het meten van het brandstofverbruik van de band. Hoe beter de klasse, des te minder brandstof wordt er verbruikt.

– Een high-quality band kan belangrijke besparingen op de brandstofkosten opleveren. Met een A klasse band verbruikt een auto bijvoorbeeld ongeveer 0,1 liter minder brandstof per honderd kilometer dan bij het rijden met een klasse B band, legt Morri uit.

Bij het vergelijken van de beste rating met de slechtste kunnen de jaarlijkse brandstofbesparingen oplopen tot ongeveer 90 liter.

Het externe rollawaailabel legt uit hoe luid de band klinkt voor mensen buiten het voertuig. In andere woorden: het geeft niet het interieurlawaai aan van het voertuig. Het externe rollawaai wordt met behulp van drie klassen aangegeven in decibels. Hoe meer zwarte balken er op de sticker staan, hoe hoger het externe rollawaai is.