FAQ

Indien u een vraag hebt, die hier niet bij staat, stuurt u ons hem dan a.u.b. hier.

Zijwandmarkeringen

Waar staat 175/60 of 175/65 voor in de bandenmaataanduiding?

Het eerste driecijferige getal is de doorsneebreedte in milimeters gemeten bij het breedste punt waar de band op de meetvelg wordt gemonteerd. Het getal na de slash is de aspectverhouding, dat is de verhouding tussen de stahoogte van de band en de doorsneebreedte als een percentage.

Waar staat XL voor in de maataanduiding van een band?

XL is de Extra Load belastingsreeks. De band is ontwikkeld voor een maximum belasting van vier units hoger. Voor snelheden van meer dan 210 km/h wordt de eigenlijke belasting van V, W en Y gewaardeerde banden dienovereenkomstig verminderd. (Zie voor verdere informatie het ETRTO Standard Manual 2000, p. 8.) Dit type band wordt steeds populairder, omdat de massa snelle auto’s is toegenomen.

Welke informatie verstrekt de Nokian Tyres DSI slijtage-indicator aan de automobilist?

De DSI rijveiligheidsindicator laat het resterende loopvlak in getallen zien, die u vertellen wanneer u uw banden dient te vervangen. Door het monitoren van de loopvlakslijtage kunt u ook meer kilometers uit uw banden halen door het verwisselen van de posities van de banden tussen de voor- en achterassen, dat de verschillen in loopvlakslijtage egaliseert tussen de verschillende assen.

Hoe onderscheid je noppenloze winterbanden van zomerbanden?

Winterbanden hebben de markering M S (MS, M&S of Mud&Snow) op de zijwand.

Zorg voor de banden

Hoe lang gaan banden mee?

Het is moeilijk om een specifieke maximum leeftijd voor een band te bepalen, aangezien de slijtage en veroudering van een band te wijten zijn aan meerdere, verschillende factoren. Een band slijt bijvoorbeeld 4–5 keer sneller in de lente dan aan het einde van de zomer. Volgens de internationale praktijk is de maximum aanbevolen levensduur voor een band 6 jaar en de maximum leeftijd van de band 10 jaar. Banden die maximaal 5 jaar geleden zijn geproduceerd, kunnen als nieuw verkocht worden, aangezien banden hun originele karakteristieken gedurende maximaal 5 jaar behouden, wanneer ze op correcte wijze zijn opgeslagen. Tussen de seizoenen in dienen de banden op een koele, donkere en droge plek te worden opgeslagen. De veilige minimum groefdiepte voor winterbanden is 4 mm. We bevelen het gebruik van winterbanden (M+S) onder zomerse omstandigheden niet aan. Banden mogen niet in contact komen met oplosmiddelen, zoals olie, benzine of smeermiddelen.

Mijn banden slijten meer in het midden dan bij de zijkanten. Heb ik een onjuiste bandenspanning of waarom gebeurt dit?

Tractiebanden slijten normalerwijs meer in het midden dan bij de zijkanten en vrij rollende banden slijten meer bij de zijkanten. De beste manier voor het gelijk maken van de slijtage en om de best mogelijke rijresultaten voor uw banden te krijgen, is door het roteren van de posities van de banden tussen de voor- en achterassen na iedere 8.000-10.000 km (5.000-6.000 mijlen).

Ik heb één van mijn studded banden tegen de rijrichting in gemonteerd en daarmee de hele winter zo gereden. Heeft dit de band beschadigd?

De band raakt niet beschadigd, wanneer hij tegen de gespecificeerde rijrichting in gaat. Het wordt echter aanbevolen dat u niet de rijrichting verandert van een studded band tijdens zijn levensduur aangezien dit van invloed kan zijn op de grip van de noppen op de band. Voor het behalen van de best mogelijke reinigings- en brij-eigenschappen, moeten de banden in hun juiste rijrichting worden gemonteerd.

Indien er noppen los gaan van studded banden, is het dan mogelijk om de verloren noppen te vervangen door nieuwe?

Het is niet mogelijk om verloren noppen te vervangen door nieuwe aangezien zij niet goed vast gemaakt kunnen worden aan de oude noppengaten.

Hoe weet ik, wat de juiste bandenspanning is?

U vindt de details van de juiste bandenspanningen voor uw auto in de handleiding voor de eigenaar, op het bandenplaatje op de benzinetank van uw auto, op de deur van het handschoencompartment, op een deurrand of op de zijkant van een deur. Indien de informatie niet op één van deze plaatsen kan worden gevonden, kunnen professionele bandenreparateurs en de Nokian Tyres Technical Customer Service u helpen.

Mag ik een oplosmiddel gebruiken bij het wassen van mijn banden?

We bevelen aan dat u op uw banden een mild wasmiddel gebruikt, zoals een autoshampoo. Denk eraan om uw banden grondig af te spoelen na het wassen, zodat er geen resten oplosmiddel achterblijven in de noppengaten of tussen de lamellen. Spuit de straal van een hogedrukreiniger niet direct van dichtbij op het bandenoppervlak, aangezien de hogedrukreinigerstraal de koordstructuur kan beschadigen.

Productie- en milieuvraagstukken

Hoe komt de prijs van een band tot stand?

Banden zijn gecompliceerde, technische producten en de productie van banden vereist omvangrijke investeringen in productontwikkeling en productie. Het grootste deel van de prijs van de band is vanwege de gebruikte grondstoffen en de productie- en arbeidskosten.

Hoe milieuvriendelijk zijn de personenautobanden van het merk Nokian Tyres?

De milieuvriendelijkheid van onze producten en productieprocessen is een essentieel deel van onze operaties. Ons belangrijkste principe is het selecteren van de voor het milieu minst belastende grondstoffen die beschikbaar zijn en dus is Nokian Tyres plc de eerste bandenproducent ooit die het ISO 14001 milieucertificaat heeft gekregen.

Wat gebeurt er met versleten banden?

Er zijn drie belangrijke gebieden voor het gebruik van gebruikte banden: loopvlakvernieuwing, energie en materiaalgebruik. Van een nieuw loopvlak voorziene banden zijn gebruikte banden die zijn uitgerust met nieuwe loopvlakken. De meeste personenauto- en bestelautobanden kunnen één keer van een nieuw loopvlak worden voorzien en truck- en busbanden twee tot drie keer. Bandengranulaat kan verbrand worden voor het produceren van energie en zijn energiewaarde is gelijk aan die van steenkool. Rubbergranulaat heeft honderden toepassingen. De belangrijkste toepassingen omvatten wegonderhoud, geluidsbarrières, kunstriffen, vloer- en wandbekledingen en als isolatiemateriaal op nieuwe stortplaatsen in aanbouw of oude die worden gesloten.

Waar worden de banden van het merk Nokian Tyres voorzien van noppen?

De Nokian Tyres Hakkapeliitta 8, Nokian Tyres Hakkapeliitta 7, NokianTyres Hakkapeliitta 7 SUV, Nokian Tyres Hakkapeliitta 5, Nokian Tyres Hakkapeliitta 5 SUV, Nokian Tyres Hakkapeliitta C Van ja Nokian Tyres Hakkapeliitta C Cargo banden worden aan de wederverkopers geleverd, voorzien van noppen door Nokian Tyres. Andere studded banden worden op bestelling geleverd hetzij met of zonder noppen.

Hoe worden de noppengaten gemaakt?

Noppenpinnen in de uithardmal printen de noppengaten in het loopvlak of in het geval van zware banden worden de noppengaten geboord.

Staat er een productiedatum op de banden?

Op alle banden van het merk Nokian Tyres laat een viercijferige code het jaar en de week van productie van de band zien. De productiecode heeft vier cijfers, bijvoorbeeld, de code 2100 betekent dat de band was geproduceerd in week nummer 21 van het jaar 2000.

Andere onderwerpen

De juiste rijrichting van de band.

Veel van Nokian Tyres' zomerbanden zijn zogenaamde Inside/Outside modellen. Het loopvlakpatroon is ontworpen zodat één schouder, met een ietwat stroever patroon, bedoeld is om te functioneren als de buitenschouder, terwijl de andere een meer open patroon heeft en bedoeld is om te functioneren als de binnenschouder. In zo’n geval staat er op de buitenzijwand van de band de tekst 'OUTSIDE', die aangeeft, dat die zijde geïnstalleerd dient te worden als de buitenzijde, zodat de band correct gaat functioneren.

De zijwand draagt echter ook het plaatsingsgeheugen van de band met zijn F/R markeringen, die de voor- en achterassen aangeven; deze markeringen hebben echter niets te maken met de rijrichting van de band.

Kan ik het hele jaar door met mijn non-studded winterbanden rijden?

We raden het gebruik van speciale non-studded winterbanden zoals de nieuwe Nokian Tyres WR A3 en Nokian Tyres WR D3 (Midden-Europa) of Nokian Tyres Hakkapeliitta R (noordse Countries) gedurende het jaar niet aan. Modern non-studded winterbanden kunnen nodeloos snel slijten, in het bijzonder op ruwe lentewegen. De slijtage kan ook ongelijk zijn vanwege de ongebruikelijk snelle slijtage. Non-studded winterbanden dienen in de herfst te worden gemonteerd wanneer de grond bevriest en vervangen in de lente wanneer de zon de wegen begint op te warmen.

Hoe weet ik welke banden er op mijn velgen passen?

Gespecialiseerde bandenreparateurs helpen u bij het selecteren van de juiste banden voor uw velgen. Bijvoorbeeld, de STRO (Scandinavian Tire & Rim Organization) of de ETRTO (Europese Tyre and Rim Technical Organisation) bandennormboeken bevatten pasrichtlijnen. U kunt ook contact opnemen met het Nokian Tyres Technical Customer Support, als u een bijzonder moeilijke vraag hebt.