Het testen van banden in extreme omstandigheden

Nokian Tyres is de hedendaagse ontwikkelingen steeds een stap voor. De voortdurende ontwikkeling van de testactiviteiten en het leren van nieuwe dingen hebben unieke innovaties gecreëerd, waar de hedendaagse automobilisten van profiteren. Intensief testen en een grondig begrip van de winter en van onze producten dienen het ultieme doel van de productontwikkeling: veiligheid.

In aanvulling op het testprogramma, dat onder werkelijke omstandigheden wordt uitgevoerd, vereist de ontwikkeling van banden ook een aanzienlijk aantal laboratoriumtests, computersimulaties en bench tests. Het testen scheidt de goede banden van de beste. Voor het bereiken van alomvattende resultaten worden er tests uitgevoerd op verschillende, internationale testbanen in aansluiting op de eigen testcentra van ons bedrijf.

"Producten die zorgvuldig op maat gemaakt zijn voor verschillende toepassingen en die stricte tests hebben afgelegd, maken indruk op hun gebruikers en openen de deur naar succes."
Matti Morri, Technical Customer Service Manager, Nokian Tyres plc

Ten noorden van de poolcirkel, in de stad Ivalo in Fins Lapland, runt het bedrijf een testcentrum met meer dan 700 hectare grond waar productontwikkeling- en testteams en testrijders de banden op de proef stellen met als taak om de beste banden uit te kiezen uit een goede selectie.

State-of-the-art apparatuur, veelzijdige tests en vakbekwame en ervaren mensen zien erop toe, dat alle extreme situaties van het rijden in de winter grondig worden bestudeerd in Ivalo. Het tarten en overschrijden van de limieten van de grip van de banden dient ons veeleisende ontwikkelingswerk, waarvan het belangrijkste doel de veiligheid is.

Op het Nokian Tyres Testing Center, dat zich uitspreidt over een gebied van 30 hectares, simuleert Nokian Tyres bijna alle rijsituaties op de noordse wegen.

Hogesnelheidsbanden worden ook in het buitenland getest

Banden die zijn ontworpen voor snel rijden en hoge performance voertuigen moeten ook op de juiste snelheden worden getest. Het testcentrum in Nokia is niet voldoende voor het testen van UHP (Ultra hoge Performance) banden in de gewenste omvang en met het gewenste niveau aan details. In Finland maken de veranderlijke seizoenen de testtijden erg kort voor zomerbanden. Om deze reden zijn er ook buitenlandse testcircuits vereist.

Om complexe resultaten te bereiken, testen we de natte grip, de aquaplaningeigenschappen en de handling in onder andere Idiada, Spanje en Papenburg, Duitsland. In de winter worden er bandentests uitgevoerd in Zuid-Afrika.