Licht en slim rollen

Nieuw wereldrecord auto duwen

Een belangrijk onderdeel van de topprestatie waren de flexibele Nokian Hakkapeliitta R3-winterbanden met hun extreem lage rolweerstand.

Bekijk de video

In Finland is een nieuw Guinness World Record gevestigd voor de snelste tijd om een auto een mijl (circa 1,6 km) ver te duwen. Het record werd gevestigd door Jussi Kallioniemi, die zegt dat dit geen test van brute kracht is, maar eerder een ingewikkelde puzzel. In deze puzzel moest alles op zijn plaats vallen: de uitvoerder, de auto en de banden. Deze samenwerking is opgezet om mensen meer bewust te maken van belangrijke thema's op het gebied van bewegen en welzijn en om mensen aan te moedigen nieuwe dingen te proberen en zichzelf zo te ontwikkelen. Het was een perfect succes: toen Jussi de auto een mijl (1.609,34 meter) had voortgeduwd, gaf de klok slechts een ongelooflijke 13 minuten en 26 seconden aan. Dit was een verbetering van het vorige record met ongeveer twee minuten! Lees meer over het wereldrecord ›

BEKIJK DE VIDEO OVER HET WERELDRECORD BEKIJK DE VIDEO - HOE HET WERELDRECORD WERD GEVESTIGD

HET RECORD WERD GEVESTIGD DOOR HET DYNAMISCHE DUO JUSSI, 47, EN ZIJN AUTO RÖHKÖ, MODELJAAR 2006

De 47-jarige IT-nerd Jussi Kallioniemi zegt dat auto duwen het spelen met vaardigheden is, geen brute kracht. Hij wordt gemotiveerd door het oplossen van problemen, dus deed hij er alles aan om het voertuig zo licht mogelijk te laten rollen. Zo wilde hij bijvoorbeeld banden hebben met de laagst mogelijke rolweerstand, een exact afgestelde bandenspanning en vasthouden aan een systematische aanpak van de training. Voor de prestatie gebruikte Jussi zijn eigen auto, een Saab uit 2006 die 2,1 ton weegt en liefkozend "Röhkö" wordt genoemd. Al zijn auto's hebben een bijnaam en Röhkö werd bekend door het gekreun ("röhkäisy") dat hij laat horen bij het starten.

DE NOKIAN HAKKAPELIITTA R3 IS DE PERFECTE COMBINATIE VAN VEILIGHEID, MILIEUVRIENDELIJKHEID EN RIJCOMFORT

De Nokian Hakkapeliitta R3 SUV-winterbanden zonder spijkers zijn de eerste keuze voor automobilisten die waarde hechten aan slim, groener rijden. De rolweerstand van een band is van grote invloed op hoe licht, zuinig en milieuvriendelijk de auto rijdt. Door banden te gebruiken met een lage rolweerstand kan tot 0,5 liter brandstof per 100 km worden bespaard of kan de actieradius van een elektrisch voertuig aanzienlijk worden vergroot. Tegelijkertijd vermindert dit de uitstoot van koolstofdioxide. Als alle automobilisten in Finland, Zweden en Noorwegen bijvoorbeeld Nokian Hakkapeliitta R3-banden zouden gebruiken gedurende de volledige levensduur van het product, zou dit 297 miljoen liter brandstof besparen, wat overeenkomt met 8.700 tankwagens en zou de uitstoot van koolstofdioxide met 710.000 ton verminderen.

EXPERT MATTI MORRI VAN NOKIAN TYRES GAF JUSSI TIPS VOOR ZIJN PRESTATIE EN DEELDE NUTTIGE ADVIEZEN MET ALLE BESTUURDERS. BEKIJK DE VIDEO'S!

LANGDURIGE ARBEID RESULTEERDE IN EEN EVENWICHTIGE TOPPRESTATIE

Bij het auto duwen zijn de doelen het verminderen van de weerstand, het regelen van het vermogen en het besparen op spierkracht. Hoe lager de rolweerstand, hoe minder energie er wordt besteed aan het ronddraaien van de banden zelf en hoe lichter ze de auto voortbewegen. De spierspanning van Jussi bleef op een redelijk niveau, zijn prestatie was in evenwicht en veroorzaakte geen zware spiervermoeidheid. Zijn krachtregulering was ideaal, want hij belastte zijn spieren bij het duwen slechts met 35-40% van het gemeten maximale vermogen. Jussi's maximale hartslag tijdens de uitvoering was erg laag, slechts 164 slagen per minuut, hoewel een topsnelheid van 10,4 km/u tijdens het duwen werd bereikt. De slimme kleding van Myontec Oy en de apparatuur van Polar Electro Oy werden gebruikt om de recordprestatie bij te houden.

DE WIL OM NOG BETER TE WORDEN BRENGT JE NAAR DE TOP

Jussi kwam op het idee van een wereldrecord auto duwen toen hij in 2019 revalideerde van zijn rug. Toen hij genoeg kreeg van het duwen van een zware doos in de sportschool, besloot hij te beginnen met het duwen van een auto. Nokian Tyres, dat bekend staat om zijn kwaliteitsbanden, bleek de perfecte partner voor Jussi, aangezien banden zo'n grote rol spelen bij de recordprestatie. Jussi en Nokian Tyres zijn ook bij elkaar gebracht door een vergelijkbare, volhardende houding. De passie van het bedrijf voor de ontwikkeling van banden is vergelijkbaar met de passie van Jussi voor training, en de producten worden onder alle omstandigheden tot het uiterste getest.

BEKIJK DE VIDEO OVER JUSSI'S TRAINING

BLADER DOOR DE FOTO'S VAN HET WERELDRECORD