Flat Run band technology

Nokian Tyres FRT (Flat Run Technology) is een speciale bandconstructie voor autobanden. Het maakt het mogelijk om zelfs zonder bandendruk met een band met FRT te rijden. Sommige autoproducenten gebruiken deze soort banden alleen op hun auto om veilig naar de dealer te rijden na toevallige schade.

Hoe werkt Flat Run/Run Flat band technology? 

Nokian Tyres FRT banden hebben een sterkere constructie dan normale banden. De zijwanden hebben een speciale component voor het verstrekken van extra stijfheid aan de zijwanden bij het rijden op een platte band.

Nokian Tyres FRT banden hebben een exceptioneel sterke structuur. Zij hebben een speciale component op hun zijkant die de stijfheid van de zijwand vergroot bij het rijden op een platte band. Bij normale druk functioneren FRT banden als normale banden.

Rijden op Nokian Tyres Flat Run/Run Flat banden

U kunt ongeveer 50 kilometer op een platte band rijden, als de auto volledig belast is. Indien u alleen in de auto zit, kan de af te leggen afstand maximaal 150 kilometer bedragen.

Nokian Tyres beveelt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur aan. Onder erg gladde omstandigheden dient de snelheid op ongeveer 50 km/h te worden gehouden.

Om veiligheidsredenen, kunnen run flat banden alleen worden gemonteerd op auto’s die zijn uitgerust met een luchtdrukmonitoring die geïntegreerd is in het IT systeem, of een ander systeem dat waarschuwt voor verschillen in de bandendruk en een rijstabiliteitsmanagementsysteem (ESP).

Het repareren van Flat Run/Run Flat banden geproduceerd door Nokian Tyres

Banden met deze structuur kunnen gerepareerd worden in het loopvlakgebied (zoals in het geval nagelpuncties enz.) met behulp van geschikte tubeless reparatie, als u er absoluut zeker van bent, dat de band niet duidelijk beneden de aanbevolen druk bereden is of met een platte band. U dient de band nauwkeurig aan de binnen- en de buitenkant te inspecteren om sporen te ontdekken van rijden beneden de aanbevolen druk.

Zelfs een korte afstand rijden met een platte band kan een breuk veroorzaken tussen de zijwandcomponent en het frame die niet visueel waargenomen kunnen worden.

Met betrekking tot de veiligheidsaspecten bevelen we aan om verdachte banden helemaal niet te repareren; het is beter om ze te vervangen.

Deze reparatieprocedure omvat banden tot aan snelheidscategorie H. We bevelen aan om banden in de hogere snelheidscategorieën (V / W / Y) helemaal niet te repareren.

Flat Run FAQs

Hoe kunnen we een verlies aan luchtdruk ontdekken?
We bevelen altijd aan om Flat Run banden te monteren op auto’s waarop een TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) is geïnstalleerd. Zo’n systeem is vereist voor de Flat Run band om ervoor te zorgen dat de automobilist niet door blijft rijden zonder te weten dat er een gat in zijn band zit.

Wat is het verschil tussen Nokian Tyres Flat Run systemen en die van andere producenten?
Nokian Tyres Flat Run systeembanden kunnen worden geïnstalleerd op conventionele wielen, terwijl de systemen van andere producenten veelal een speciaal type wiel vereisen.

Kunnen Flat Run banden en systemen op elke auto worden geïnstalleerd?
Technisch is het mogelijk om Flat Run banden op elk type auto te installeren. We bevelen echter aan om ze alleen te gebruiken op auto’s die speciaal ontworpen zijn voor Flat-Runs.

We bevelen ook het gebruik aan van een TPMS systeem (Tyre Pressure Monitoring System) met Flat Run type banden.

Waar kunnen Flat Run banden worden gemonteerd?
Flat Run banden kunnen worden geïnstalleerd bij de meest professionele bandenwinkels. Indien het bandendrukmonitoringsysteem gereset moet worden, moet dit door de autodealer worden gedaan.

Is het mogelijk om een Flat Run band met een gat erin te repareren?
Indien u met een Flat Run band zonder lucht hebt gereden, al is het maar een korte afstand, dan bevelen we aan om de band te vervangen. Indien u een normale spijker of een soortgelijk gat in het midden van de loopvlakgebied gevonden hebt en er nog steeds druk in de band zit, kunt u een normale tubeless reparatie uitvoeren. Het wordt echter sterk aanbevolen om de band te vervangen, aangezien zijn duurzaamheid verzwakt wordt door de reparatie. Indien er een gat zit op het schoudergebied of op de zijwanten, zijn reparaties niet toegestaan.

V/W/Y banden mogen nooit gerepareerd worden.

Hoe ver kan een auto veilig doorrijden op een Run Flat band na een gat?
Met Nokian Tyres Flat Run banden kunt u 50 km rijden zonder luchtdruk bij volle belasting, of 150 km als u alleen in de auto zit.

De maximumsnelheid is 80 km/h maar onder gladde omstandigheden (ijs, sneeuw) bevelen we een maximumsnelheid van 50 km/h aan.

Is het hogere gewicht van de Run Flat band van invloed op de rijprestaties of het brandstofverbruik?
Hoewel Run Flat banden een beetje zwaarder kunnen zijn dan standaard banden, reduceert de noodzaak voor een reserveband het totale gewicht en als gevolg daarvan is de invloed op de rijprestaties en het brandstofverbruik verwaarloosbaar.