do mei 23 01:59 2019 in categorie

Drie redenen om de bandenspanning van uw banden regelmatig te controleren

Het zomerseizoen komt eraan. Om het beste uit het rijden in de zomer te halen, moet u zorgen voor de juiste luchtdruk in uw banden. De bandenspanning beïnvloedt de rijveiligheid, de levensduur van de banden en het brandstofverbruik. Hier zijn drie basisredenen om de druk van uw banden regelmatig te controleren.

  1. Gemakkelijker rijden en meer veiligheid

De bandenspanning heeft een grote invloed op het rijgedrag en de veiligheid van de auto. Onvoldoend opgepompte banden of een ongelijkmatige bandenspanning laten de auto traag reageren op stuurbewegingen en onverwacht gedragen in extreme situaties.

–  Correcte bandenspanning is vooral van belang in extreme situaties met snelle stuurbewegingen, zoals rijstrookwisselingen of het vermijden van een botsing met een dier op de weg. In regen daarentegen kunnen banden met een te lage spanning de remafstand vergroten en de weerstand tegen aquaplaning verminderen, legt Martin Dražík, productmanager van Nokian Tyres Europe uit.

Onstabiel rijgedrag wordt zelfs nog sterker bij een zwaardere belasting. Wanneer u met een zware last, een aanhanger of een camper rijdt, moet u uw bandenspanning iets verhogen.

  1. Langere levensduur van de band

De bandenspanning beïnvloedt ook de levensduur van banden. Te laag opgepompte banden slijten sneller en zijn vatbaarder voor beschadiging.

– Een lage bandenspanning resulteert in oververhitting van de banden en leidt tot snellere slijtage. Naarmate de structurele elementen van de band warmer worden, is de kans op structurele schade en het falen van de banden groter.

Onvoldoende bandenspanning vermindert de afstand tussen het wiel en het oppervlak van de band. Dit maakt het makkelijker voor de band om tegen het wiel te slaan en verhoogt de kans op beschadiging van de band als tegen een stoeprand wordt gereden. In het voorjaar kunnen hobbels en kuilen de impact op banden vergroten.

– Idealiter wordt lage bandenspanning aangepakt, zelfs voordat de band wordt gewisseld. In het slechtste geval kunnen onvoldoende opgepompte banden beschadigd raken, zelfs voordat u bij het tankstation bent, aldus Martin Dražík.

  1. Lager brandstofverbruik en lagere CO2-uitstoot

Bandenspanning houdt rechtstreeks verband met het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van de auto. Een te lage bandenspanning verhoogt de rolweerstand van de band, wat leidt tot onnodig brandstofverbruik.

– Veel autofabrikanten geven een zogeheten Eco-bandenspanningsadvies in aanvulling op de aanbevelingen voor 1-3 personen en een volledige belading. Deze instelling minimaliseert de rolweerstand en de CO2-uitstoot, legt Dražík uit.

In de loop van de tijd verdwijnt er lucht uit de band en bij normaal rijgedrag kun je niet zien of een band te weinig spanning heeft. Daarom moet u zelfs na een bandenwissel iedere drie weken de bandenspanning controleren,  of in elk geval voor een lange zomervakantierit. Het is niet nodig om de druk te verminderen bij warm weer, omdat een lichte overdruk de band niet schaadt.

Tips voor veilig rijden in de zomer

  • Vervang banden die al meer dan 6 jaar in gebruik zijn, ook als er nog loopvlak is.
  • Controleer de profieldiepte. Om veiligheidsredenen is de aanbevolen minimum profieldiepte 4 mm. Het gebruik van versleten banden vergroot de remafstand van de auto en maakt de auto moeilijker bestuurbaar.Controleer de zijwanden en het loopvlak van uw banden op scheurtjes, kloven en abnormale uitstulpingen.
  • Controleer de hoofdgroeven. Grote stenen die in de hoofdgroeven vastzitten, zullen tijdens het rijden dieper in de band doordringen en kunnen schade aan de band veroorzaken.
  • Controleer of alle banden gelijkmatig zijn versleten. Roteer gelijkmatig versleten banden van de vooras naar achteren. Monteer de twee banden in de beste staat op de achteras voor de veiligheid.
  • Controleer regelmatig de spanning van uw banden. De juiste spanning verbetert de veiligheid, verlengt de levensduur van uw banden en vermindert het brandstofverbruik. U moet de druk van uw banden elke drie weken controleren en wanneer u vertrekt voor een langere reis. Controleer de druk wanneer de banden koud zijn.
  • Reset het waarschuwingssysteem voor de bandenspanning nadat u de juiste bandenspanning hebt ingesteld. Moderne auto's zijn standaard uitgerust met TPMS-sensoren (Tire Pressure Monitoring System).

Foto’s downloaden

 

Contacten:

Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Prague, 00420 725 865 874,
[email protected]

Zuzana Seidl, PR manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866,
[email protected]

 

Twitter I YouTube I Facebook I LinkedIn I Instagram

 

Nokian Tyres ontwikkelt en produceert premium banden voor mensen die waarde hechten aan veiligheid en duurzaamheid. Geïnspireerd door ons Scandinavische erfgoed, vervaardigen wij innovatieve producten voor personenwagens, vrachtwagens en zware machines die u onder alle rijomstandigheden gemoedsrust geven. Onze keten van  Vianorbedrijven biedt banden- en autoservices aan. In 2018 bedroeg de netto-omzet van het bedrijf EUR 1,6 miljard en werkten er ongeveer 4.800 mensen. Nokian Tyres is genoteerd op de beurs Nasdaq Helsinki. Voor meer informatie: www.nokiantyres.nl