do oktober 17 03:37 2019 in categoriën Productreleases, Bedrijfsnieuws

Nokian Tyres Intuitu – het digitale bandencontrolesysteem om meer uit banden te halen

De voertuigen waarmee we rijden en werken worden steeds digitaler - van wagenparkbeheer en diagnose op afstand tot datagestuurde logistiek, autonome voertuigen, IoT (Internet of Things) en nog veel meer. Maar hoewel de banden een cruciale factor zijn voor veilig, efficiënt en zuinig rijden, waren ze nagenoeg onzichtbaar voor het verzamelen van digitale realtime gegevens. De nieuwe Nokian Tyres Intuitu-oplossing maakt het gebruik van deze gegevens makkelijk en eenvoudig, waardoor u meer uit de banden kunt halen en u zich minder zorgen hoeft te maken.

Als koploper op het gebied van speciale banden heeft Nokian Tyres de eerste stap gezet naar een digitaal, realtime bandenbeheer. Nokian Tyres Intuitu combineert met sensoren uitgeruste slimme banden met een mobiele applicatie die de sensorgegevens van de banden registreert, waarmee de gebruiker op de hoogte blijft van de essentiële bandenspanning en de temperatuurgegevens. “Wij hebben geprobeerd het systeem plug & play te maken”, zegt Toni Silfverberg, hoofd Sales & Marketing van Nokian Tyres. “Je koopt gewoon de banden, installeert de applicatie en je bent klaar.” Het systeem zal in eerste instantie beschikbaar zijn voor banden voor landbouw- en loonbedrijven, maar Nokian Tyres heeft als doel de digitalisering uit te breiden naar het volledige assortiment commerciële banden.

Draadloze communicatie

Het Internet of Things (IoT), ook bekend als het industriële internet, heeft al een revolutie teweeggebracht in veel sectoren van het bedrijfsleven, zoals assemblagewerk en het op afstand lezen van meterstanden. Het idee achter IoT bestaat uit kleine, onafhankelijke sensoren die weinig stroom verbruiken en die kunnen samenwerken, waardoor identificatie- en sensorgegevens kunnen worden vastgelegd. Nokian Tyres Intuitu is gebaseerd op IoT-sensoren die in de banden zijn geïnstalleerd. De eerste versie van de sensoren zal bandenspanning- en temperatuurgegevens verzenden naar een applicatie die op een mobiel apparaat draait met op de cloud gebaseerde gegevensopslag. Het systeem vereist geen enkele aanpassingen aan het voertuig zelf - alleen banden met sensoren en het mobiele apparaat.

Waarom digitaal?

In de wereld van het professioneel gebruik van banden zijn er veel aspecten die profiteren van realtime gegevens. “De eerste en meest voor de hand liggende is tijdens de werkdag van de eindgebruiker”, geeft Silfverberg als voorbeeld. “De applicatie geeft de chauffeurs gemoedsrust door hen op de hoogte te houden van bandenspanning en temperatuur, helpt schade aan de band te voorkomen en waarschuwt voor mogelijke afwijkingen. Door de banden in goede staat te houden, blijft het voertuig operationeel en worden stilstand en andere schade gerelateerde kosten tot een minimum beperkt.”

Op bedrijfsniveau biedt Nokian Tyres Intuitu gegevens ter ondersteuning van besluitvorming en het monitoren van de efficiëntie van het gehele wagenpark. “Een wagenparkbeheerder wil alles draaiende houden met minimale onverwachte uitval en maximale veiligheid en winstgevendheid”, zegt Silfverberg. Nokian Tyres Intuitu biedt hun gemoedsrust door duidelijke gegevens te tonen die kunnen worden gebruikt voor preventief onderhoud.

Verlengde garantie

Omdat Nokian Tyres Intuitu kan helpen bandenschade te voorkomen door er mede voor te zorgen dat de bedrijfsparameters altijd optimaal zijn, zal Nokian Tyres een langere garantie bieden aan gebruikers van de mobiele app die hun banden registreren. “Als u uw banden met Nokian Tyres Intuitu registreert, krijgt u een extra jaar garantie - wat niet niks is”, merkt Toni Silfverberg op.

Duurzaamheid door informatie

Het verbeteren van de efficiëntie in landbouw en logistiek is niet alleen maar goed voor de bedrijfsvoering. Met wereldwijde uitdagingen zoals zorgen voor voedsel voor de groeiende bevolking met dezelfde hoeveelheid landbouwgrond en de noodzaak om de CO2-uitstoot te verminderen, telt elke stap voorwaarts. "Optimale bandenspanning voorkomt schade aan de bodem, wat de opbrengst van de oogst kan vergroten", zegt Silfverberg. "Het is ook gekoppeld aan de rolweerstand van de band, wat direct effect heeft op het brandstofverbruik."

Van visie naar werkelijkheid

Nokian Tyres Intuitu zal worden gepresenteerd op de Agritechnica-beurs in november 2019 en zal in 2020 in de handel verkrijgbaar zijn. "De eerste commerciële banden die worden uitgebracht met Nokian Tyres Intuitu sensoren zijn bedoeld voor gebruik in de landbouwsector", onthult Toni Silfverberg. "Dus de eerste beoogde gebruikersgroepen zijn waarschijnlijk kleine tot middelgrote loon- en landbouwbedrijven."

The sky is the limit

Zoals bij elk digitaal product, is er een stappenplan naar meer functies en uitbreiding van functionaliteit. Slijtagemeting en de integratie van Nokian Tyres Intuitu met de besturingssoftware van het voertuig zelf zijn bijvoorbeeld belangrijke elementen van de visie. "In de toekomst komt er wellicht een afzonderlijke sectie met gegevens over de banden op het scherm van een tractor of bosbouwmachine te staan, om zo cruciale gegevens te bieden aan zowel de bestuurder als de wagenparkbeheerder", stelt Silfverberg zich voor.

Een nieuwe manier van denken

Hoewel Nokian Tyres Intuitu een eerste stap is op weg naar grotere mogelijkheden, geeft het nu al nuttige gegevens voor het onderhoud van het wagenpark, voor besluitvorming en om het maximale rendement uit de investering in banden te behalen. Maar de grootste verandering is de nieuwe manier van denken.

"Veel mensen zien banden nog steeds als "gewoon" banden – een stuk rubber tussen uw voertuig en de grond", merkt Silfverberg op. "Met Nokian Tyres Intuitu zijn uw banden geen vergeten stukjes rubber meer, maar slimme, actieve componenten die ze ook terecht zouden moeten zijn."

NOKIAN TYRES INTUITU - HET IS EEN DIGITALE REIS

Meer informatie en foto's:

www.nokiantyres.com/intuitu

Foto's en persmateriaal: www.nokiantyres.com/intuituPR

Bedrijfswebsite: www.nokiantyres.com/heavy

 

Contacten:

Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Prague, 00420 725 865 874,
[email protected]

Zuzana Seidl, PR manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866,
[email protected]

Toni Silfverberg, hoofd van Sales & Marketing, Nokian Heavy Tyres Ltd
[email protected], tel. +358 10 401 7854

 

Twitter I YouTube I Facebook I LinkedIn I Instagram

 

Nokian Tyres ontwikkelt en produceert premium banden voor mensen die waarde hechten aan veiligheid en duurzaamheid. Geïnspireerd door ons Scandinavische erfgoed, vervaardigen wij innovatieve producten voor personenwagens, vrachtwagens en zware machines die u onder alle rijomstandigheden gemoedsrust geven. Onze keten van  Vianorbedrijven biedt banden- en autoservices aan. In 2018 bedroeg de netto-omzet van het bedrijf EUR 1,6 miljard en werkten er ongeveer 4.800 mensen. Nokian Tyres is genoteerd op de beurs Nasdaq Helsinki. Voor meer informatie: www.nokiantyres.nl