wo oktober 30 10:46 2019 in categoriën Productreleases, Bedrijfsnieuws

SUV's stellen meer eisen aan banden dan personenauto's

Hoogwaardige banden zijn duurzaam en maken rijden comfortabel en veilig. SUV’s hebben banden nodig met een sterke structuur en duurzame zijwangen. De banden van een groot voertuig moeten juist in uitzonderlijke situaties een exacte stuurrespons bieden, wat ook een correcte bandenspanning vereist.

Hoge, zware SUV's hebben zowel in de zomer als in de winter de juiste banden nodig. Voor SUV-banden wordt doorgaans gebruik gemaakt van een andere rubbersamenstelling en sterkere materialen dan voor banden voor personenauto's.

– Het grote formaat van SUV's en het hoge profiel van de zijwang zijn uitdagingen op het gebied van het ontwerpen van banden. Het is belangrijk dat het stuurgevoel van de auto en het gedrag van de banden ook in extreme situaties zo goed mogelijk zijn, zegt Martin Dražík, Productmanager voor Nokian Tyres Europe.

Hoogwaardige banden onderscheiden zich in alle rijscenario's. Premium banden zijn stil onder goede omstandigheden, dat wil zeggen op droge, rechte asfaltwegen. Op natte of met ijs bedekte wegen kunt u ook het verschil merken in stuurgevoel tussen banden van hogere en lagere kwaliteit. In uitzonderlijke situaties, zoals tijdens plotseling remmen of het wisselen van rijstrook, is het verschil enorm.

– Bandenontwikkelaars en -testers zijn bekend met extreme omstandigheden, waardoor ze makkelijk de grote verschillen tussen verschillende banden kunnen waarnemen. Gewone bestuurders zouden hier echter niet noodzakelijkerwijs over behoeven na te denken. Ze komen misschien ooit maar één keer in een extreme situatie terecht, maar dat zal wel het moment zijn waarop hoogwaardige banden er het meest toe doen, zegt Dražík.

Hogere bandenspanning voor SUV's

Bestuurders kunnen de rijveiligheid zelf beïnvloeden door regelmatig de spanning van hun banden te controleren. Raadpleeg de handleiding van het voertuig voor de door de fabrikant aanbevolen spanning. Bestuurders die gewend zijn aan personenauto's kunnen voor een SUV een te lage bandenspanning hanteren.

– SUV's vereisen een iets hogere bandenspanning dan personenauto's en dit verschil is belangrijk. Bij het met een zwaar voertuig uitvoeren van een noodontwijking is het belangrijk dat de band correct reageert, zegt Matti Morri, Technical Customer Service Manager van Nokian Tyres.

– In het belang van de rijstabiliteit raadt Nokian Tyres aan om uw winterbanden altijd 0,2 bar boven de aanbeveling van de fabrikant op te pompen.

Aramidevezel versterkt banden

Productontwikkeling in de bandenindustrie gaat in slechts een paar jaar tijd met sprongen vooruit. De eigenschappen die belangrijk zijn voor de consument - veiligheid, besturing en brandstofverbruik - verbeteren voortdurend.

– De mate van innovatie kan nog verder toenemen, omdat bijvoorbeeld de materialen voor banden zich snel ontwikkelen. Als bandenfabrikanten hiervan kunnen profiteren, zullen de resultaten zichtbaar zijn in hun producten, overpeinst Martin Dražík.

Nokian Tyres heeft speciale aandacht besteed aan de levensduur van SUV-banden. Het bedrijf heeft de unieke Aramid Sidewall-technologie ontwikkeld, waarmee de zijwang, over het algemeen als het zwakste punt van de band beschouwd, wordt versterkt. De met aramide versterkte zijwang beschermt de band uitzonderlijk goed tegen lek rijden, stoten en insnijdingen. Dit is op zowel landelijke wegen als in het stadsverkeer belangrijk.

– SUV-banden hebben meestal een hoog bandenprofiel, waardoor er een groter oppervlak vatbaar is voor schade. Ze worden meestal ook ruwer bestuurd dan personenauto's. Waar bestuurders van personenauto's remmen, kunnen SUV-eigenaren gewoon doorrijden, wat resulteert in hardere botsingen, zegt Matti Morri.

Feit: Aramid Sidewall-technologie

  • Aramidevezel wordt toegevoegd aan de samenstelling van de zijwang van de band.
  • Toegepast in SUV-banden, RV-banden en bestelwagenbanden van Nokian Tyres.
  • Vermindert schade veroorzaakt door bijvoorbeeld stoepranden en kuilen.
  • Hetzelfde materiaal wordt gebruikt in de lucht-, ruimtevaart- en defensie-industrie.

Winterbanden voor SUV-voertuigen
Feiten over banden & FAQ

Download de afbeeldingen

Voor meer informatie:

Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Prague, 00420 725 865 874,
[email protected]

Zuzana Seidl, PR manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866,
[email protected]