do juni 6 12:17 2019 in categoriën Bedrijfsnieuws, Productreleases,

Uw banden kunnen helpen om de CO2-uitstoot te verminderen – Nokian Tyres werkt aan groenere banden

Autobezitters hebben meer manieren om milieuvriendelijke keuzes te maken dan ze wellicht beseffen. Eén manier is om banden met een lagere rolweerstand te kiezen: dit bespaart brandstof en vermindert de CO2-uitstoot. Nokian Tyres werkt hard om banden groener te maken: de rolweerstand van de banden is gemiddeld 8% lager dan in 2013.

"De 8 procent vermindering van de rolweerstand komt overeen met de uitlaatgassen van 65.000 auto's", zegt Teppo Huovila, vicepresident Kwaliteit & Duurzaamheid van Nokian Tyres.

Rolweerstand heeft betrekking op de energie die verloren gaat wanneer de band ronddraait tijdens het rijden. Hoe lager de rolweerstand, hoe minder energie verloren gaat en hoe minder brandstof nodig is. Een betere brandstofefficiëntie heeft een positief effect op het milieu en de CO2-voetafdruk van de bestuurder door het verminderen van de CO2-uitstoot. Voor elektrische auto's betekent een lagere rolweerstand ook een groter rijbereik.

Een voorbeeld. Indien alle personenauto's in Finland, Zweden en Noorwegen gedurende de levenscyclus van het product de lage rolweerstand Nokian Hakkapeliitta R3 winterbanden zouden gebruiken in plaats van andere premium winterbanden, zouden de voordelen opmerkelijk zijn. De brandstofbesparing zou bijna 300 miljoen liter zijn en de CO2-uitstoot zou met ongeveer 710.000 ton afnemen.*

De schatting is dat in de EU het verkeer ongeveer 24% van de uitstoot aan broeikasgassen veroorzaakt. Het doel is om de uitstoot van broeikasgassen uiterlijk in 2020 met 20% te verminderen ten opzichte van 1990. De EU heeft vanaf 2021 nog strengere doelen vastgesteld.

Premium bandenfabrikanten zoals Nokian Tyres werken actief aan het verminderen van de rolweerstand door geavanceerde rubbersamenstellingen te ontwikkelen en nieuwe innovatieve loopvlakontwerpen en bandenconstructies te introduceren.

"Onze ingenieurs doen hun uiterste best om het goede werk voort te zetten: ons doel is om de rolweerstand van elke nieuwe bandengeneratie te verminderen zonder de veiligheid in het gedrang te brengen", benadrukt Huovila.

Bespaar brandstof - en het milieu

Meer dan 90% van de banden van Nokian Tyres behoort tot de beste rolweerstandscategorieën A, B of C. Om enig perspectief te geven: het op de markt meest voorkomende label voor personenauto's is de E-categorie (ETRMA-analyse, oktober 2018). Het verschil is groot voor een autobezitter - en niet alleen wat het milieu betreft. Een A-klasse zomerband met een correcte bandenspanning kan tot 0,5 liter brandstof per 100 kilometer besparen in vergelijking met de het minst presterende banden.

Duurzaamheid is al jarenlang de kern van de activiteiten van Nokian Tyres. In het RobecoSAM Sustainability Yearbook 2019 verkreeg het bedrijf de onderscheiding Silver Class. Alhoewel het gebruik meer dan 85 procent van de CO2-voetafdruk van een band veroorzaakt, blijft Nokian Tyres werken aan het verminderen van de milieueffecten van een band gedurende de volledige levenscyclus.

Daarom zijn we ook trots op deze prestaties:

RECYCLING

In 2018 werd 100% van het afval in onze Nokia-fabriek gerecycled. Bijna 100% van de gebruikte banden wordt gerecycled in de Noordse landen en ongeveer 95% in Europa.

ENERGIEBESPARING

Door een nieuwe scrubber te installeren in de Nokia-energiecentrale die ons van warm water en stoom voorziet, zijn al 185 vrachtwagenladingen brandstof bespaard.

HERNIEUWBARE ENERGIE

Op onze fabriek en ons hoofdkantoor in Nokia, Finland, wordt ongeveer 47% van alle gebruikte energie geproduceerd met behulp van hernieuwbare energiebronnen. We hebben zonnepanelen geïnstalleerd in ons magazijn in Vermont, VS.

DUURZAME GRONDSTOFFEN

Nokian Tyres is in maart 2019 toegetreden tot het GPSNR, het wereldwijde platform voor duurzaam natuurrubber. Het GPSNR spant zich in om de eerbiediging van de mensenrechten te verbeteren, landroof te voorkomen, de biodiversiteit en waterbronnen te beschermen, de opbrengsten te verbeteren en de transparantie van de toeleveringsketen en traceerbaarheid te vergroten. 

VERBETERING VAN ARBEIDSRECHTEN

Follow-up duurzaamheidsaudits van Nokian Tyres in Maleisië en Indonesië toonden in 2018 verbeteringen aan van de arbeidsrechten in vergelijking met de tekortkomingen die werden benadrukt in eerdere audits. Om er een paar te noemen: werknemers hadden gematigde werktijden, rustdagen en waterautomaten, evenals voorlichting over hun rechten.

 

* De berekeningen zijn gebaseerd op een vergelijking van de rolweerstand van de Nokian Hakkapeliitta R3 met de rolweerstand van andere premium winterbanden. De voor de berekeningen gebruikte belangrijkste aannames zijn: aantal personenauto's in Finland 2,6 miljoen, gemiddeld jaarlijks gereden kilometers in Finland 14 400 km en gemiddeld jaarlijks brandstofverbruik in Finland 6,7 l / 100 km. Winterbanden worden geschat 45% van het aantal gereden kilometers voor hun rekening te nemen. De maatschappelijke kosten van koolstofdioxide-uitstoot zijn berekend met een veronderstelde prijs van 40 euro per ton CO2-uitstoot, wat in lijn is met de kosten die worden gebruikt door de Finse Transport Agency, de Noorse Public Roads Administration en de Amerikaanse Environmental Protection Agency. Bron: beoordeling op basis van de True Value-methode van KPMG.

 

Afbeeldingen downloads, infographic

Contacten:

Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Prague, 00420 725 865 874, [email protected]

Zuzana Seidl, PR manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866, [email protected]

 

Twitter I YouTube I Facebook I LinkedIn I Instagram

 

Nokian Tyres ontwikkelt en produceert premium banden voor mensen die waarde hechten aan veiligheid en duurzaamheid. Geïnspireerd door ons Scandinavische erfgoed, vervaardigen wij innovatieve producten voor personenwagens, vrachtwagens en zware machines die u onder alle rijomstandigheden gemoedsrust geven. Onze keten van  Vianorbedrijven biedt banden- en autoservices aan. In 2018 bedroeg de netto-omzet van het bedrijf EUR 1,6 miljard en werkten er ongeveer 4.800 mensen. Nokian Tyres is genoteerd op de beurs Nasdaq Helsinki. Voor meer informatie: www.nokiantyres.nl