Meer dan 85 jaar Nokian tyres winterbanden

De Nokia rubberfabriek lanceerde de personenautobandproductie in 1932 toen de voor de bandenproductie vereiste compressors en uithardingspersen werden besteld. De eerste Nokian Tyres hadden vier lagen weefsels en een erg plat oppervlak, alsof er met een plank op de band was geslagen.

’s Werelds eerste winterband in 1934

In de erg vroege fases van de bandenproductie begrepen de Nokian Tyres ingenieurs al snel de noodzaak voor een bandentype dat specifiek geschikt was voor de noordse omstandigheden. Als een gevolg hiervan werd de eerste band met een loopvlakpatroon, ontworpen voor gebruik in de winter in trucks en vrachtauto´s, of de “weather tyre”, zoals hij genoemd werd, geproduceerd.


De eerste Hakkapeliitteen band geproduceerd in 1936 

De eerste winterband effende de weg voor de eerste Hakkapeliitta winterband ontworpen voor personenauto’s, later Snow Hakkapeliitta genaamd. Het bandenloopvlak liet een getrapt, relatief spaarzaam, diagonaal patroon zien, uitgerust met zogenaamde zuignappen. Dit loopvlakpatroon bleef ongewijzigd tot de jaren 50 van de 20e eeuw. Voor de Winteroorlog heeft Nokian Tyres 20,000 Hakkapeliitta banden in zes verschillende maten geproduceerd.

Wereldwijde introductie in Monte Carlo 

De geschiedenis van de Nokian Tyres Hakkapeliitta winterbanden is kleurrijk en prestigieus. Geproduceerd sinds 1936 hebben de Hakkapeliitta banden wereldwijde faam behaald in de legendarische Monte Carlo rally’s in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw. Auto’s, uitgerust met studded Kometa Hakkapeliitta banden, waren superieur op besneeuwde en ijzige bergwegen. Finse automobilisten bleven het goed doen in rally’s, waardoor het begrip "Flying Finns" in zwang kwam. De Hakkapeliitta banden bewezen hun unieke kenmerken en werden al gauw begeerd door deelnemers uit veel verschillende landen.

Ijsrijwereldrecord

Het nieuwe wereldrecord voor snelste auto op ijs is bereikt door Nokian Tyres, uitvinder van de winterband, toen testrijder Janne Laitinen met een snelheid van 335,713 kilometer per uur (208,602 mph) op het ijs van de Botnische Golf reed in vriezend winterweer. Grip en snelheid als nooit eerder werden verzekerd door het nieuwe speerpuntproduct voor de wereldwijd leidende producent van winterbanden – de Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 studded band (255/35R20 97 T XL).

Meer dan 80 jaar veiligheid

Het R&D principe is gedurende 80 jaar min of meer hetzelfde gebleven: het veeleisende doel is het ontwikkelen van banden voor mensen die in noordse omstandigheden rijden en veiligheid waarderen en die in elke situatie betrouwbare bandprestaties verwachten.

De meest recente toevoegingen aan de Nokian Tyres Hakkapeliitta familie zijn de studded Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 en de non-studded Nokian Tyres Hakkapeliitta R2 en Nokian Tyres Hakkapeliitta R2 SUV. Alle banden hebben meerdere tests gewonnen die zijn uitgevoerd door zowel Finse als internationale tijdschriften. De banden omvatten veel innovaties die de grip verbeteren in veeleisende weersomstandigheden, de rolweerstand verminderen en dus ook het brandstofverbruik en de kooldioxide-emissies.