Nieuw wereldrecord voor tractoren: 130,165 km/u!

Het nieuwe wereldrecord voor snelste tractor werd behaald doordat Nokian Tyres en Valtra hun noordse expertise combineerden. Het nieuwe, ongelofelijke record werd gevestigd op een besneeuwde en bevroren weg in Fins Lapland. Meervoudig wereldkampioen rallyrijden Juha Kankkunen hield zijn hoofd koel en behaalde met de machine een snelheid van 130,165 km/u. Het breken van het record met de Valtra T234 was mogelijk dankzij de eerste winterband voor tractoren ter wereld, de Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI (440/80R28 151D & 540/80R38 167D).

Bekijk video

"Ik heb al eerder topsnelheidstesten gedaan met verschillende auto's, maar dit was de eerste keer met een tractor. En we hadden gelijk een wereldrecord te pakken! De banden en tractor werkten heel goed, hoewel de weersomstandigheden moeilijk waren."
Juha Kankkunen, Meervoudig wereldkampioen rallyrijden

In het voorjaar van 2014 breidde Nokian Tyres zijn veelzijdige winterbandenassortiment uit naar tractoren, met de introductie van de Nokian Tyres Hakkapeliita TRI. Het unieke profielpatroon, de winterrubbersamenstelling en de lamellen van de Hakkapeliita TRI zorgen voor maximale grip en tractie. De diagonale lamellen creëren groeven op de profielblokken waardoor het aantal randen met grip op het rijoppervlak verhoogd wordt en de grip zowel zijdelings als in de lengterichting toeneemt. De meest noordelijke bandenfabrikant ter wereld was meer dan 10 jaar geleden de eerste die tractorbanden met een blokpatroon introduceerde.

Testen onder extreme omstandigheden behoort tot de kern van de activiteiten en vereist unieke vaardigheden. We wilden de ware prestaties van de nieuwe Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI aantonen. Het is een opmerkelijk zicht om een machine van 7,7 ton met een snelheid van meer dan 130 km/u voorbij te zien vliegen, bestuurd door een viervoudig wereldkampioen rallyrijden! Als een tractor zo snel over een winterse weg rijdt, vereist dat geweldige grip, stabiliteit en rijeigenschappen. Dat waren onze doelen bij de ontwikkeling van de Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI, vertelt Tero Saari, projectmanager R&D bij Nokian Tyres.

Het record werd gevestigd op 19 februari 2015 op het noodvliegveld van Vuojärvi, Finland, ongeveer 20 kilometer van de stad Sodankylä richting Rovaniemi. De totale lengte van de sneeuwlandingsbaan was ongeveer 2300 meter, met in het midden van de baan een meettraject van 50 m.

De organisatie van Guinness World Records hanteert specifieke regels voor het wereldrecord voor de snelste tractor. De tijd die het de tractor kost om door het 50 meter lange meettraject te gaan, wordt in beide richtingen gemeten. Het wereldrecord is het gemiddelde van deze twee metingen. De tractor had een vliegende start.