do december 5 02:26 2019 in categoriën Productreleases, Bedrijfsnieuws

Het EU-bandenlabel wordt vernieuwd - de focus komt te liggen op het bevorderen van veiligheid in de winter en milieuvriendelijkheid

De vernieuwing van het EU-bandenlabel is vooral nuttig voor kopers van winterbanden, omdat het bandenlabel nu ook informatie zal bevatten over grip op sneeuw en op ijs. Tot op heden ontbreekt etikettering met betrekking tot de eigenschappen die vereist zijn bij veeleisend winterweer. Het doel van het bandenlabel is om consumenten te leiden naar banden die zuiniger, veiliger en stiller zijn. Het nieuwe label zal in mei 2021 van kracht worden. 

Tot nu toe hebben automobilisten geen mogelijkheid om onderscheid te maken tussen winterbanden die voor verschillende omstandigheden zijn ontworpen. De Europese Unie is nu overeengekomen dat de labels die het energieverbruik en de eigenschappen aangeven, worden herzien. De nieuwe labels maken het eenvoudiger om banden te vergelijken en helpen online kopers.

Volgens de vorige regelgeving moeten alle banden voor personenauto's en bestelwagens voorzien zijn van een sticker die grip op nat wegdek, rolgeluid en impact op het brandstofverbruik aangeeft. Voor vrachtwagenbanden zijn geen stickers vereist, maar de informatie moet beschikbaar zijn geweest. In Midden-Europa zijn grip op nat en op besneeuwd wegdek cruciaal voor de rijveiligheid in de winter, terwijl in Noord-Europa grip op ijs belangrijker is. Tot op dit moment bestaat er geen verplichting dat op een label deze twee eigenschappen worden vermeld.

- Vroeger was de informatie op het bandenlabel misleidend voor Noord-Europese klanten van winterbanden, terwijl het dilemma in Midden-Europa niet zo groot was. De nieuwe etikettering voor grip op ijs maakt onderscheidt tussen banden die geschikt zijn voor Noord-Europese landen en andere winterbanden. De etikettering voor grip op sneeuw zal worden toegestaan voor banden met een sneeuwprestatie die hoog genoeg is voor de Centraal-Europese winter, zegt Jarmo Sunnari, Manager of Standards, Regulations, and Approvals (Normen, voorschriften en goedkeuringen) van Nokian Tyres

Verduidelijking van de aankoopbeslissing

De winters zijn meestal nat in Midden-Europa, waardoor grip op nat wegdek de eerste zorg is. Af en toe is ook grip op sneeuw belangrijk. Noord-Europese winterbanden zijn echter speciaal ontworpen voor ijs.

- Het grootste probleem tot nu toe is dat niet alle banden die als winterbanden op de markt worden gebracht, geschikt zijn voor alle winterse omstandigheden. Banden ontworpen voor de Midden-Europese winter verschillen compleet van Noord-Europese winterbanden. Grip op nat wegdek en grip op ijs zijn elkaar uitsluitende eigenschappen; de consument kan uiteindelijk de verkeerde banden kopen als de informatie op het label niet klopt, zegt Sunnari.

De etikettering voor grip op ijs zal in eerste instantie alleen worden gebruikt voor banden voor personenauto's, terwijl de etikettering voor grip op sneeuw ook beschikbaar is voor banden voor minibusjes, lichte vrachtwagens, vrachtwagens en bussen. De etikettering is gebaseerd op internationale normen en voorschriften. De test voor grip op ijs wordt momenteel gestandaardiseerd door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) en grip op sneeuw verwijst naar de ECE-voorschriften van de Verenigde Naties.

Nokian Tyres heeft actief samengewerkt met Noord-Europese autoriteiten en besluitvormers om de etiketteringen te herzien.

Waar gaat dit over?

  • Banden voor personen- en bestelwagens hebben het EU-bandenlabel dat grip op nat wegdek, rolgeluid en impact op het brandstofverbruik van de band aangeeft.
  • Een herziening van het EU-bandenlabel zal informatie toevoegen over grip op ijs en op sneeuw.
  • De nieuwe labels maken het eenvoudiger om banden te vergelijken en helpen online kopers.
  • De nieuwe regelgeving is niet van toepassing op spijkerbanden.
  • De nieuwe labels zullen per 1 mei 2021 in gebruik worden genomen.

Foto: Ontwerp van het nieuwe EU-bandenlabel. De onderste cijfers geven het extern rolgeluid en de grip op sneeuw aan.

Voor meer informatie: 

EU bandenlabel
ETRMA (European Tyre & Rubber Manufacturers’ Association) verwelkomt de voorlopige overeenkomst over de herziening van de Europese regelgeving voor bandenetikettering

Contact:

Jarmo Sunnari, Senior Manager, Standards, Regulations, and Approvals (Normen, voorschriften en goedkeuringen) tel. +358 10 401 7975, 
[email protected]

Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Prague, 00420 725 865 874, 
[email protected]

Zuzana Seidl, PR manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866,
[email protected]