Zijwandmarkeringen

De bandenmaat is de belangrijkste informatie die op de band staat. De maataanduiding is gespecificeerd als een serie van cijfers en letters, bijvoorbeeld, 205/55 R 16 94 V XL, waar:

205 is de breedte van de band in mm
55 is de aspectverhouding (de verhouding van de hoogte tot de breedte)
R afkorting voor de radiale constructie
16 is de velgdiameter in inches
94 is de belastingsindex
V  is de snelheidsrating
XL extra belastingscapaciteit.

De snelheidsrating laat het maximum continue rijsnelheidvermogen van de band zien. De snelheidsrating die geselecteerd moet worden, is afhankelijk van het merk en model van de auto. Het gebruik van banden met snelheidsratings die te laag zijn, kan de rijkwaliteiten beïnvloeden en banden met snelheidsratings die te hoog zijn, kunnen het rijcomfort verminderen.

De belangrijkste snelheidsratings zijn:

Q = 160 km/h
R = 170 km/h
S = 180 km/h
T = 190 km/h
H = 210 km/h
V = 240 km/h
W = 270 km/h
Y = 300 km/h

Bent u verward door de bandeninformatie in het registratiedocument van uw auto? Hier leggen wij u uit hoe u dit juist moet lezen.

Zegt de volgorde 205/55 R 16 94 V XL u iets? U kunt deze alfabetsoep in uw registratiedocument vinden en het vertelt u het type zomerband dat op uw auto past. Registratiedocumenten bevatten vaak echter meerdere bandenkeuzes, die het voor de automobilist mogelijk maken om er één te kiezen gebaseerd op het feit of zij bijvoorbeeld rijcomfort prefereren of een gevoelig besturingsgevoel. Lees hieronder voor informatie die u in aanmerking dient te nemen om de banden te vinden die voor u de juiste zijn.