Menu

Zijwandmarkeringen

De bandenmaat is de belangrijkste informatie die op de band staat. De maataanduiding is gespecificeerd als een serie van cijfers en letters, bijvoorbeeld, 205/55 R 16 94 V XL, waar:

205 is de breedte van de band in mm
55 is de aspectverhouding (de verhouding van de hoogte tot de breedte)
R afkorting voor de radiale constructie
16 is de velgdiameter in inches
94 is de belastingsindex
V  is de snelheidsrating
XL extra belastingscapaciteit.

De snelheidsrating laat het maximum continue rijsnelheidvermogen van de band zien. De snelheidsrating die geselecteerd moet worden, is afhankelijk van het merk en model van de auto. Het gebruik van banden met snelheidsratings die te laag zijn, kan de rijkwaliteiten beïnvloeden en banden met snelheidsratings die te hoog zijn, kunnen het rijcomfort verminderen.

De belangrijkste snelheidsratings zijn:

Q = 160 km/h
R = 170 km/h
S = 180 km/h
T = 190 km/h
H = 210 km/h
V = 240 km/h
W = 270 km/h
Y = 300 km/h

Bent u verward door de bandeninformatie in het registratiedocument van uw auto? Hier leggen wij u uit hoe u dit juist moet lezen.

Zegt de volgorde 205/55 R 16 94 V XL u iets? U kunt deze alfabetsoep in uw registratiedocument vinden en het vertelt u het type zomerband dat op uw auto past. Registratiedocumenten bevatten vaak echter meerdere bandenkeuzes, die het voor de automobilist mogelijk maken om er één te kiezen gebaseerd op het feit of zij bijvoorbeeld rijcomfort prefereren of een gevoelig besturingsgevoel. Lees hieronder voor informatie die u in aanmerking dient te nemen om de banden te vinden die voor u de juiste zijn.

Uw keus wordt makkelijker gemaakt als u de markeringen correct kunt interpreteren.

Zij vertellen ons de breedte van de band en zijn profiel. In dit geval accepteert de auto een band die 205 milimeter breed is. Het bandenprofiel verwijst naar de verhouding tussen de hoogte en breedte van de band. In dit geval is de hoogte van de band 55 procent van zijn sectionele breedte.

Het registratiedocument biedt ook een band met een breedte en profiel van 225/45. Welke moet u kiezen?

In deze optie is de band 20 milimeter breder dan in het eerste voorbeeld en het heeft een aanzienlijk veel lager profiel.

Een bredere band met een lager profiel laat zich beter sturen dan een smallere band met een hoger profiel. Dit betekent dat de band gevoeliger is voor de stuurbewegingen van de automobilist. Een band als deze is geschikt voor een automobilist die een snelle stuurrespons waardeert en een sportief gevoel.

Aan de andere kant is een brede band gevoeliger voor de groeven in de weg en daarom kan een automobilist die liever meer comfort wil, eerder geneigd zijn om een een smallere band met een hoger profiel te kiezen. Een smallere band is ook veiliger op natte wegen, aangezien hij het water beter wegdringt dan een bredere band.

Wat vertelt de letter R ons na de breedte en het bandprofiel?

Dit geeft de bandstructuur aan. R verwijst naar een radiale band, die veel stabieler en nauwgezet is dan zijn voorganger, de band met een diagonaal loopvlak.

Alle personenautobanden die momenteel in Finland worden verkocht, zijn radiaalbanden, dus de automobilist hoeft niet echt veel aandacht te besteden aan deze markering.

Het getal 16 dat volgt, vertelt ons de velgdiameter in inches. Waar moeten we op letten bij het kiezen van velgen?

Het is belangrijk om de instructies van de autoproducent op te volgen. Sportievere auto’s vereisen bijvoorbeeld vaak velgmaten van 17–19 inches, aangezien kleinere maten niet in staat zijn om de remsystemen van dienst te zijn.

Met name bij het monteren van aftermarket velgen en banden dient u aandacht te schenken aan het kiezen van de juiste bandbreedte voor uw velgen. Grote velgen vereisen low-profile banden, terwijl kleinere velgen geschikt zijn voor higher-profile banden. Met andere woorden, als een auto velgen vereist van meer dan 16 inches, kan de automobilist niet langer een higher-profile band kiezen, zelfs als hij het rijcomfort prefereert boven een nauwgezet rijgevoel.

Wat vertelt het laatste getal in de bandenmarkering ons?

Het laatste getal is de belastingsindex. In ons voorbeeld is de belastingsindex 94, dat betekent dat één band een laatste van 670 kg kan dragen. Voor de belastingsindex 91 is de laatste per band 615 kg. U dient de juiste belastingsindex voor uw auto te kiezen, aangezien anders de banden sneller dan gebruikelijk slijten en ze beschadigd raken tijdens het rijden.

De voorlaatste letter V geeft ons de snelheidsrating, of de hoogst toegestane snelheid voor de band. Wat maakt dat nou uit in Finland, aangezien de hoogste snelheidslimiet hier 120 km/h is?

V betekent dat er met de band niet sneller dan 240 kilometer per uur mag worden gereden. Hoewel het waar is, dat deze snelheden illegaal zijn in Finland, zegt een EU richtlijn, dat de snelheidsrating van de band in overeenstemming moet zijn met de topsnelheid van het voertuig. Dit maakt de banden veilig voor wanneer u bijvoorbeeld naar Duitsland op vakantie gaat.

U dient ook de aanbeveling op te volgen van de autoproducent bij het kiezen van de snelheidsrating omdat een lagere rating een averechts effect kan hebben op de handlingkarakteristieken van de auto, zoals het sturen. Een hogere snelheidsrating reduceert aan de andere kant het rijcomfort.

De laatste lettercombinatie “XL” wordt niet in alle bandmarkeringen gevonden, waarom is dat?

XL betekent dat de auto is geschikt voor een Extra Load index band. In ons voorbeeld is de belastingsindex 94. Indien de index 91 zou zijn, zou de XL markering niet vereist zijn.

De meeste bandmodellen bieden een Extra Load model en een normaal belastingsmodel aan. Een Extra Load model kan een zwaardere last dragen. Dat betekent dat u zich zelfs als u meer inpakt voor uw zomervakantie, niet druk hoeft te maken over het breken van uw band vanwege een te zware belasting of een snellere slijtage dan normaal. De stevigere structuur van een Extra Load band betekent een lagere hitteproductie en dus een hogere slijtagebestendigheid.

Wat betekent tot slot de DOT markering op de zijwand van de band?

Deze markering maakt het makkelijk om de productieplaats en –datum van de band te controleren. De twee eerste markeringen geven de fabriek aan waar de band is geproduceerd. De vier laatste getallen geven de week en het jaar van productie aan. Indien de code bijvoorbeeld 1314 is, dan is de band geproduceerd in week 13 van 2014.

De aanbeveling is om dezelfde banden gedurende maximaal zes jaar te gebruiken. Zelfs als u uw auto in de zomer niet veel gebruikt en uw banden in goede staat lijken te zijn, dient u ze toch door nieuwe te vervangen, wanneer er tien jaar verstreken is sinds hun productiedatum. In de loop der jaren wordt het rubbermengsel hard en de banden verliezen hun grip, zelfs als de banden anders niet slijten.