De royalty van de testrijders:

Iceman Janne Laitinen

Nokian Tyres heeft het vaak over de gut feelings van testrijders. Zij kunnen informatie verstrekken die zelfs de meest geavanceerde technische instrumenten of computers niet kunnen ontdekken. Testrijder Janne Laitinen kent het geheim achter ‘s werelds beste winterbanden. Hij is een onvervangbaar deel van de productontwikkeling van banden.

Janne heeft het officiële Guinness World Record behaald voor snelste auto op ijs (335,713 km/h) en het wereldrecord voor elektrische auto’s op ijs (252,09 km/h), maar zijn dagelijkse werk is ver van deze hogesnelheidsachtervolgingen. Het veeleisende werk vereist duizenden repetities onder veeleisende omstandigheden, constant wisselen van banden en een exacte analyse.

- Tijdens de bandentests verstrekken wij, de testrijders, geschreven evaluaties voor de banden, maar we hebben ook veel discussies, zegt Laitinen. Hij staat bekend als een man van weinig woorden, maar wanneer hij spreekt, luistert iedereen.

En waarom zouden zij ook niet luisteren? De evaluaties van de testrijders beïnvloeden in grote mate hoe de nieuwe band vorm krijgt. In de moeilijke noordse omstandigheden dient een winterband ook op andere oppervlakken dan van ijs en sneeuw zijn werk te doen.

- De productontwikkeling van banden stopt nooit. Terwijl de wintergrip van banden steeds beter wordt, wordt er ook constant gewerkt aan de natte grip en handling. 

Altijd vooruit 

Laitinen heeft banden getest op bijna ieder continent. Zijn leven draait in hoge mate rond auto’s en banden – en hij zou nog wel meer aankunnen als hij er de tijd voor had. De man heeft zijn leven gewijd aan snel rijden.

- Het enige wat ik nodig heb, is steeds vooruit te gaan, zegt Janne op een filosofische manier wanneer hij wordt gevraagd naar zijn motorhobby’s na werktijd.

- Samen met een groep vrienden ben ik betrokken geweest bij endurance racen. Er is altijd wel wat te doen in de motorsport, maar mijn tijd is erg beperkt.

Zijn meest recente ding was een recordpoging op de Botnische Baai, nabij de stad Oulu. De natuurlijke omstandigheden waren de technologie bijna de baas. Maar de vakbekwame en vastberaden Laitinen kwam voor resultaten; het nieuwe wereldrecord voor de snelste auto op ijs is gezet op 335,713 km/h (208,602 mph).

Niet alleen maar routine 

De houder van drie wereldrecords houdt een lang en overtuigend verhaal over auto’s en ‘s werelds beste winterbanden. Het nieuwe wereldrecord voor de snelste auto op ijs is nog steeds vers in zijn gedachten. Maar Janne is een ervaren professional die zelfs na het breken van records kalm blijft. Na meer dan 300 km/h te hebben gereden, ziet hij eruit alsof hij net van de winkel op de hoek hierheen is gereden.

- Wel, het breken van records is nooit alleen routine. Natuurlijk is het wel een fantastisch gevoel om weer een record te pakken.