Nieuw wereldrecord 252,09 km/h!

Nokian Tyres De snelste op ijs ook met een elektrische auto

Testrijder Janne Laitinen van Nokian Tyres heeft een snelheid bereikt van 252,09 km/h (156,64 mph) in de E-RA elektrische auto op het ijs van Lake Ukonjärvi in Inari, Finland. Het record, behaald op 17 maart door ‘s werelds meest noordelijke bandenproducent en het high-tech E-RA (Electric RaceAbout) voertuig van de Helsinki Metropolia Universiteit van Toegepaste Wetenschappen, is uniek.

Bekijk video

De topsnelheid van deze compromisloze sportauto met een elektrische motor van in totaal 280-kW heeft meer dan 260 km/h (161,59 mph) in het ijskoude weer gehaald. De meedogenloze grip en stabiele handling die noodzakelijk zijn bij extreme snelheden, werden verzekerd door normale productie Nokian Tyres Hakkapeliitta 7 studded banden (225/40R18).

- Het testen in veeleisende omstandigheden vormt een essentieel deel van onze winterbandontwikkeling. Wij zijn van mening dat het record en de samenwerking in het E-RA-project fantastische manieren zijn voor het opdoen van nieuwe ervaring en om door te gaan met onze progressie op de piek van de ontwikkeling. Dit is een ware bron van inspiratie voor ontwikkelaars van banden, voor wie de belangrijkste uitdagingen het optimaliseren van de veiligheidskarakteristieken en een lage rolweerstand omvatten, die in hoge mate van invloed zijn op het bereik van elektrische voertuigen, zegt Matti Morri, Technical Customer Service manager voor Nokian Tyres.

De test is uitgevoerd op een zes-kilometerbaan en uitgevoerd volgens de regels van de Guinness World Records organisatie. Aangezien er echter nog geen klasse bestaat voor dit type record, was de Guinness organisatie niet betrokken bij het certificeren van de test en is het daarom geen “Official Guinness World Record”.