Nokian Tyres en Vianor op wereldrecordsnelheid:

Nokian Tyres en Vianor behalen een nieuw wereldrecord voor de snelste auto op twee wielen met 186,269 km/u

Het nieuwe wereldrecord werd behaald toen het productontwikkelingsteam van Nokian Tyres, de professionele pitcrew van Vianor en de bekende stuntrijder Vesa Kivimäki hun krachten bundelden. De banden op deze recordbrekende auto zijn versterkt met Nokian Tyres Aramid Sidewall-technologie. Het nieuwe wereldrecord voor de snelste auto op twee wielen is gemeten op de Seinäjoki Airport op 31 augustus 2016.

De rol van de banden was cruciaal bij het doorbreken van het record, omdat de kracht van de wielen heel belangrijk is bij extreem hoge snelheden wanneer er op twee wielen wordt gereden. Nokian Tyres Aramid Sidewall-technologie maakte het mogelijk om een zijwand te creëren die bijzonder bestendig is tegen slijtage en insnijdingen.
“Wanneer je op twee wielen rijdt, blijven de bandwangen in contact met de weg. Hiervoor moesten we een speciale band ontwerpen,“ zegt Matti Morri, Technical Customer Service Manager bij Nokian Tyres. “We hebben de aramidevezel toegevoegd aan het rubber van de bandwang om deze te verstevigen en meer bestendig te maken tegen scheuren. Het resultaat van deze unieke zijwandtechnologie, gecombineerd met een speciale structuur, is een specificatie die geschikt is voor snelheidsrecords.“

Het geheim achter Aramid Sidewall-technologie is de extreem sterke aramidevezel die ook wordt gebruikt in de luchtvaart en defensie. Nokian Tyres gebruikt Aramid Sidewall-technologie in SUV-banden zoals de bekroonde Hakkapeliitta 8 SUV.
“De passie en creativiteit die nodig zijn voor deze wereldrecordpoging zijn ook kenmerkend voor het productontwikkelingsteam van Nokian Tyres. We moeten nieuwe dingen proberen en onze grenzen opzoeken. Alleen dan kunnen wij banden ontwikkelen die veiliger en duurzamer zijn,“ zegt Morri.

"We moeten nieuwe dingen proberen en onze grenzen opzoeken. Alleen dan kunnen wij banden ontwikkelen die veiliger en duurzamer zijn."
Matti Morri, Nokian Tyres plc, Technical Customer Service Manager

De professionele pitcrew van Vianor heeft ook deelgenomen aan het record door voor het voertuig en de banden te zorgen. Het team wisselde de banden snel en bracht de coureur tijdens de poging continu op de hoogte van de conditie van de auto.
“Ik heb eerder geprobeerd het record voor snelste auto op twee wielen te breken, maar ben hier toen niet in geslaagd,“ zegt Kivimäki. “Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik de recordsnelheid alleen kon verbreken met extreem duurzame banden. De samenwerking met Nokian Tyres en Vianor maakte het mogelijk om het record te breken.“

"Ik heb eerder geprobeerd het record voor snelste auto op twee wielen te breken, maar ben hier toen niet in geslaagd, Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik de recordsnelheid alleen kon verbreken met extreem duurzame banden. De samenwerking met Nokian Tyres en Vianor maakte het mogelijk om het record te breken."
Vesa Kivimäki, Stuntrijder

Het wereldrecord voor de snelste auto op twee wielen is gevestigd volgens de regels van Guinness World Records. De auto moet uit massaproductie komen, niet een speciaal ontworpen prototype. Binnen één uur moet de auto in beide richtingen door poorten met snelheidsmeters rijden die 100 meter uit elkaar staan. Het wereldrecord is het gemiddelde van deze twee metingen.

De recordpoging is gedaan op een landingsbaan van 2 km lang en 50 meter breed. De afstand die is gebruikt voor het meten van de gemiddelde snelheid was 100 meter.