De heer Kivimäki, precies gek genoeg

Eén auto, twee wielen, meer dan 186 km/u! De ervaren professionele stuntrijder Vesa Kivimäki, uit Härmä, heeft nieuwe recordbrekende snelheden op twee wielen gehaald met zijn auto. Hij ziet er blij maar verrassend rustig uit na zijn wereldrecordbrekende rit op Seinäjoki Airport eind augustus.

Het is al lang een droom van Kivimäki om het wereldrecord voor de snelste auto op twee wielen te verbreken.
– Ik ben 15 jaar geleden begonnen met rijden op twee wielen en ik heb in vele stuntshows in Finland en daarbuiten opgetreden. Maar de snelheden kwamen hier nooit in de buurt. Toch bleef het altijd mijn droom om de snelste ter wereld te zijn in een auto op twee wielen, aldus Kivimäki.

"Toch bleef het altijd mijn droom om de snelste ter wereld te zijn in een auto op twee wielen."
Vesa Kivimäki, Stuntrijder

En nu is hij dat.
– Ik wist dat Nokian Tyres het wereldrecord voor snelste auto op ijs had gevestigd in 2013. Toen ik zag dat ze de Aramid Sidewall-technologie hadden ontwikkeld om de duurzaamheid van banden te verbeteren, wilde ik in samenwerking met Nokian Tyres het wereldrecord proberen te breken, zegt Kivimäki.

Van boerderijstunts tot professioneel coureur

Je kunt wel zeggen dat Kivimäki een ervaren coureur is: hij is op zijn zesde al begonnen met rijden en heeft op zijn twaalfde zijn vaders auto gekanteld met een poging om op twee wielen te rijden. Kivimäki begon met zijn vrienden te boerderijracen toen hij 14 of 15 jaar oud was. Hij was toen al een stuntrijder; zo kon hij al op twee wielen rijden. De andere jongens konden hun auto's voor boerderijracen lang blijven gebruiken, maar Kivimäki sloopte zijn auto vaak al na een enkele keer.
– De legendarische tv-serie “Knight Rider“ en de trucs hierin waren een inspiratie toen ik klein was, herinnert hij zich.

Zodra Kivimäki zijn rijbewijs had, begon hij met rally's in de Finnish Championship serie. Hier heeft hij zich zo'n vijf jaar mee bezig gehouden voordat hij besloot zich volledig te richten op stuntrijden. Rond de eeuwwisseling reed het 23-jarige talent al bussen op twee wielen. Hij besloot een klein bedrijf op te zetten en begon zijn geld te verdienen met stuntrijden. Het Crazy Drivers-team werd in 2001 opgericht en viert dit jaar zijn 15e verjaardag.

Verantwoorde waanzin

Toen we Kivimäki vroegen over wat er nodig is om een goede stuntrijder te zijn, was zijn antwoord helder.
– Meer dan alles moet je kalm zijn. Stuntrijders moeten nooit overhaast te werk gaan; ze moeten juist altijd rustig blijven, benadrukt Kivimäki.

Voor elke rit bekijkt Kivimäki zorgvuldig de verschillende fasen van de show en richt hij zijn aandacht op de juiste volgorde. Dat is het enige waar hij aan denkt voordat hij verder gaat, en zo hoort het ook.
– Als je aan het dagdromen bent en over andere dingen nadenkt voor een stunt is het risico dat het mislukt erg groot, zegt Kivimäki.

Hij is tijdens of voor een stunt niet bang.
– Als je bang wordt, kun je beter uit het wereldje stappen.

"Als je bang wordt, kun je beter uit het wereldje stappen."
Vesa Kivimäki, Stuntrijder

Altijd records willen breken

Kivimäki heeft al eerder wereldrecordpogingen gedaan. In 2003 probeerde hij het wereldrecord te breken voor een lange sprong in een auto. Op dat moment heeft hij het wereldrecord van 73 meter niet verbroken, omdat de motor van Kivimäki’s auto vlak voor de schans kapot ging. Ondanks de technische fout maakte de auto een flinke sprong van 57 meter.

Een jaar later probeerde hij het wereldrecord te breken voor autodomino, door 12 brandende, rechtopstaande auto’s omver te duwen met een andere auto. Wederom zaten motorproblemen in de weg, maar hij heeft wel zeven auto’s omver gekregen.
– Ik had toen de pitstop van Vianor goed kunnen gebruiken, lacht Kivimäki.

Zijn ambities voor de toekomst zijn ook zeker niet bescheiden. Door deze nieuwe prestatie heeft hij de smaak te pakken.
– Ik ben ervan overtuigd dat ik een snelheid van 200 km/u kan bereiken op twee wielen. Ik zou ook graag een vrachtwagen van een schans willen rijden net als deze BMW.

De ervaren stuntman is het productontwikkelingsteam van Nokian Tyres en de professionele pitcrew van Vianor zeer dankbaar voor hun hulp bij het vervullen van zijn levenslange droom.
– De combinatie van gestoord en dapper is blijkbaar toch erg geslaagd. Bovendien konden we het record afpakken van een Zweed, zegt Kivimäki met een grijns op zijn gezicht.

"Combining crazy and brave seems to be a winning mixture."
Vesa Kivimäki, Stunt driver