do november 15 12:00 2018 in categoriën Productreleases, Bedrijfsnieuws

Verleng de levensduur van uw banden: bewaar ze op een koele, droge en donkere plaats

De opslaglocatie van uw zomerbanden is belangrijk. Volgens deskundigen is de juiste opslagtemperatuur de belangrijkste factor. U kunt de levensduur van uw banden ook verlengen door ze te beschermen tegen vocht, chemicaliën en UV-straling. Een bandenhotel is de gemakkelijkste keuze.

Verleng de levensduur van uw banden: bewaar ze op een koele, droge en donkere plaats

Moet ik mijn zomerbanden opslaan in de garage, kelder, op het balkon of buiten naast mijn huis? Volgens Martin Dražík, Product Manager voor Nokian Tyres Central Europe, is de opslagtemperatuur de belangrijkste factor.

- Vroeger bewaarden sommige mensen hun banden in de buurt van cv-ketels. Dat is te heet, omdat warmte de rubbercompounds nadelig beïnvloedt. De band gaat dan uitdrogen, wordt hard en er komen scheuren in. De band kan zelfs ontbranden, legt Dražík uit.

– De ideale bandenopslag locatie is een koele ruimte met een temperatuur van minder dan 15ºC, waar de banden droog blijven. Donkere ruimtes beschermd tegen zonlicht hebben de voorkeur, omdat UV-straling de duurzaamheid van de banden vermindert, voegt Dražík toe.

Bandenhotels lossen het opslagprobleem op

Een steeds algemenere aanpak is om de banden op te slaan in een bandenhotel, omdat dit opslagruimte vrijmaakt voor ander gebruik. Een bandenhotel kan een eenvoudige oplossing zijn in gevallen waar bijvoorbeeld de woningcoöperatie banden verbiedt uit angst voor brand. In een bandenhotel worden de banden geïnspecteerd, gewassen en gemonteerd door professionals.

– Het onder de juiste omstandigheden opbergen van de banden verlengt hun levensduur, benadrukt Dražík.

Een zorgvuldig onderhouden, hoogwaardige band gaat maximaal zes jaar mee. Als uw banden meer dan tien jaar geleden zijn geproduceerd, moet u ze helemaal niet meer gebruiken.

U kunt de productiedatum zien in het viercijferige nummer op de band: de eerste twee cijfers geven de productieweek aan, terwijl de twee laatste cijfers het jaar aangeven.

U kunt de productiedatum zien in het viercijferige getal op de band: de eerste twee cijfers geven de productieweek aan, terwijl de twee laatste cijfers het jaar aangeven.

Een opslaglocatie met alle verkeerde eigenschappen kan uw banden gedurende één enkel seizoen onherstelbaar beschadigen.

Krachtige hogedrukreinigers kunnen de banden beschadigen

De opslagaanbevelingen voor winter- en zomerbanden zijn vergelijkbaar. Voordat u uw banden opbergt, moet u ze zorgvuldig wassen en spoelen. Verwijder de grootste stenen uit de groeven en controleer het loopvlak en de zijwanden op scheuren of abnormale uitstulpingen.

– Houd bij het wassen van de banden de punt van de waterstraal van de hogedrukreiniger uit de buurt van de band, want hierdoor kan het rubber van de onderliggende band losraken. Hierdoor kan de band breken zodra hij weer wordt gebruikt, zegt Martin Dražík.

Voordat u banden opslaat, moet u ervoor zorgen dat ze volledig droog zijn. De banden mogen op de opslaglocatie niet in contact komen met olie, oplosmiddelen of andere chemicaliën. Indien nodig, kunt u bandenzakken kopen voor bescherming.

De banden mogen niet zwaar belast en onder spanning zijn; met andere woorden, u moet geen andere dingen bovenop de bandenstapel leggen.

– Bij het opstapelen van banden adviseer ik om de druk vóór opslag iets verhogen, omdat de onderste band onder een vrij zware belasting staat, zegt Dražík.

Bandenopslag in een notendop: 

  • Controleer de leeftijd van de banden en koop nieuwe om de 6-10 jaar nieuwe
  • Controleer de toestand van het loopvlak en verwijder eventuele grotere stenen uit de groeven
  • Was de banden en laat ze volledig drogen voordat u ze opslaat
  • Bewaar uw banden op een koele, droge plaats
  • Bescherm de banden tegen zonlicht en chemicaliën
  • Laat het werk voor extra gemoedsrust over aan de professionals in het bandenhotel.

Deze tips zijn verstrekt door Martin Dražík, Product Manager voor Nokian Tyres Central Europe.

Meer informatie:

Hoe moet u uw banden opslaan?

Foto’s:

Download hier foto’s

Contacten:

Jaroslav Nálevka, PR Manager McCann Prague, 00420 725 865 874, [email protected]

Zuzana Seidl, PR Manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866, [email protected]