Hoe helpt het eu-bandenlabel u bij de aanschaf van banden?

Hoe helpt het eu-bandenlabel u bij de aanschaf van banden?

Vind de banden die het best bij u passen

De classificatiecriteria op het bandenlabel zijn een middel om de bandenmodellen gemakkelijker te kunnen vergelijken met behulp van gestandaardiseerde classificatie-informatie.

Het EU-bandenlabel is sinds 2012 verplicht voor alle zomer-, all-season- en winterbanden zonder spijkers voor personenauto's, SUV's, bestelwagens, vrachtwagens en bussen die in de EU worden verkocht. Met de classificatiecriteria voor brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek en extern rolgeluid alsmede voor grip op sneeuw en grip op ijs voor winterbanden, is het doel ervan om het voor bestuurders gemakkelijker te maken om veiligere en zuinigere banden te kiezen. Het label is een op het loopvlak van de band bevestigde sticker, maar de informatie is ook online beschikbaar op de webpagina's van bandenfabrikanten en wederverkopers alsook in de bandenzaken.

GRIP OP NAT WEGDEK

VEILIGHEID OP NAT WEGDEK

In de classificatie van het EU-bandenlabel voor grip op nat wegdek betekent A de beste grip, terwijl E de zwakste grip aangeeft. Vooral voor zomerbanden is grip op nat wegdek belangrijk wat betreft veiligheid, omdat daarmee het remvermogen van de auto op nat wegdek wordt aangeven. Banden met uitstekende grip op nat wegdek hebben een kortere remweg, stabielere besturing en betere rijeigenschappen.

BRANDSTOFEFFICIËNTIE

GROENER EN ZUINIGER RIJDEN

Brandstofefficiëntie wordt op het label weergegeven in een schaal van A tot en met E. De band met klasse A heeft de minste gevolgen voor het brandstofverbruik van het voertuig en de band met klasse E de meeste. Een band van hoge kwaliteit kan aanzienlijke besparingen op de brandstofkosten opleveren. Met een band van klasse A kan een auto bijvoorbeeld 0,1 liter minder brandstof per honderd kilometer verbruiken dan met een band uit klasse B. Wanneer de beste beoordeling wordt vergeleken met de slechtste, kan de jaarlijkse brandstofbesparing oplopen tot ongeveer 90 liter.

ROLGELUID

MINDER GELUIDSOVERLAST

Het label voor extern rolgeluid geeft aan hoeveel geluid de band maakt voor mensen buiten het voertuig. Met andere woorden, het geeft niet het geluidsniveau in de auto aan. Het externe rolgeluid wordt aangegeven in aantal decibel en de letters A, B en C geven het geluidsvolume aan, waarbij A het stilst is.

SNEEUWGRIP EN IJSGRIP

VEILIGHEID IN DE WINTER

Naast de bovenstaande waarden heeft een band die is goedgekeurd voor zware sneeuwomstandigheden de aanduiding voor Snow Grip en een band die voldoet aan de internationale testmethode voor grip op ijs de aanduiding voor Ice Grip op het label. Deze aanduidingen geven u informatie over de eigenschappen van de band om winterwegen veilig aan te kunnen. Het EU-bandenlabel is niet van toepassing op spijkerbanden, dus houd bij het kiezen van banden ook rekening met uw gebruikelijke rijomstandigheden.