De snelste op ijs 335,713 km/h!

Het nieuwe wereldrecord voor de snelste auto op ijs is bereikt door Nokian Tyres, uitvinder van de winterband, toen testrijder Janne Laitinen een snelheid behaalde van 335,713 kilometer per uur (208,602 mph) op het ijs van de Botnische Golf in de winterse vrieskou. Grip en snelheid als nooit eerder werden verzekerd door het nieuwe speerpuntproduct voor de wereldwijd leidende producent van winterbanden – de Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 studded band (255/35R20 97 T XL).

Bij hoge snelheden dient een top-class winterband absolute grip, structurele duurzaamheid en een precieze handling te hebben om de exceptionele prestaties van een high-powered voertuig aan te kunnen. De unieke Nokian Tyres Eco Stud 8 technologie die gebruikt wordt op dit nieuwste lid van de legendarische Hakkapeliitta winterbandenfamilie, zorgt voor een evenwichtige, laterale en longitudinale grip die kan worden aangevoeld als een stabiele, voorspelbare handling. Beiden zijn vereist bij extreme snelheden op oneffen ijs als ook gedurende regelmatig inhalen op winterse wegen.

"Het meedogenloze testen tot de uiterste limieten gebeurt altijd om de belangen van de consument te dienen."
Matti Morri, Technical Customer Service Manager, Nokian Tyres plc

- Het meedogenloze testen tot de uiterste limieten gebeurt altijd om de belangen van de consument te dienen. We wilden een extreem zware uitdaging voor de nieuwe Hakkapeliitta 8 opstellen. Bij extreme snelheden zijn de op de banden gefocuste krachten enorm, als de auto meer dan 93 meter per seconde aflegt en de noppen het ijs 43 keer raken. Wanneer de luchtweerstand groter wordt, hebben we nog meer grip nodig voor het accelereren van de auto. In aanvulling op grip zijn ook handling en stabiliteit essentieel, zegt Matti Morri, Technical Customer Service Manager voor Nokian Tyres.

Zelfde plaats, auto en automobilist als voorheen maar nu met de nieuwe Nokian tyres Hakkapeliitta 8

De auto die in deze exceptionele test werd gereden door de eigen “Iceman” van het bedrijf, Janne Laitinen, die houder is van meerdere wereldrecords, was een Audi RS6. De snelheid van het eigen testvoertuig van Nokian Tyres bereikte bijna 340 kilometer per uur (211,27 mph) gedurende het record. Het nieuwe wereldrecord is gevestigd op 9 maart nabij de stad Oulu, op een baan van 12 kilometer (7,5 mile) die is aangelegd op het ijs van de Botnische Golf.

Nokian Tyres en Laitinen, die gedurende meer dan vijfentwintig jaar als bandentestprofessional werkt, zijn ook houders van het eerdere Guinness World Record voor de snelste auto op ijs (maart 2011: 331,61 km/h, 206,05 mph) en de record voor rijden op ijs met een elektrische auto (maart 2012: 252,06 km/h,156,62 mph).

De Guinness organisatie definieert specifieke regels voor het wereldrecord voor rijden op ijs. De tijd voor de afstand van één kilometer wordt gemeten in beide richtingen. Het wereldrecord is een gemiddelde van deze twee metingen. Het voertuig maakt een vliegende start en de toegestane tijd om het record te behalen is slechts één uur. Het ijs moet natuurijs zijn en het mag niet ruw gemaakt worden of met chemicalieën worden behandeld. De banden moeten commercieel beschikbaar zijn en goedgekeurd zijn voor gebruik op de weg in het land waar het record wordt behaald.

Lees meer:

Making of the speed record 335.713 km/h!