De impact van banden op de veiligheid

Alle stuur-, rem- en acceleratiekrachten tussen een voertuig en de weg worden bemiddeld door de banden. De banden zijn de meest actieve veiligheidsapparatuur van uw auto – uw auto wordt op de weg gehouden en u behoudt de controle over uw auto door vier contactgebieden met de grootte van uw handpalm.

De rol van de banden in de veiligheid van een auto komt met name tot uiting onder veeleisende en snel veranderende omstandigheden: op sneeuw of ijs, op een natte weg of in verrassende situaties.

Een goed loopvlak en bandendruk zijn van vitaal belang voor de functionaliteit van banden. Wanneer banden slijten, gaan de natte grip en aquaplaningeigenschappen van de banden in essentiële mate achteruit en het risico op ongelukken wordt groter. Banden die onvoldoende druk hebben, maken het besturen van de auto onder extreme situaties moeilijker en zorgen ervoor, dat er meer naar één kant wordt gestuurd; onvoldoende bandendruk kan zelfs het klappen van de band veroorzaken.

De veeleisende omstandigheden van het noorden vragen veel van banden. De band moet zijn grip op de weg zelfs onder erbarmelijke weersomstandigheden behouden. De wegoppervlakwrijving in de winter varieert tussen een fractiecoëfficiënt van 0,1 voor nat ijs tot een coëfficiënt van bijna één voor droog asfalt. In aanvulling op een absolute grip zorgt de juiste relatie tussen laterale en longitudinale grip zelfs in een sneeuwstorm of een waterige sneeuwbrij voor goede anticipatie-eigenschappen en een stuurrespons.