di september 6 03:49 2016 in categorie Bedrijfsnieuws

De 80e verjaardag van de eerste winterband voor personenauto’s

80 jaar geleden presenteerde het Finse Nokian Tyres de eerste winterband voor personenauto’s; de nieuwste generatie van de "Nokian Hakkapeliitta" wordt ook vandaag nog steeds geproduceerd en verkocht.

De uitvinding van de eerste winterband

De allereerste winterband genaamd "Kelirengas" is al in 1934 in Finland uitgevonden; deze werd echter alleen gebruikt voor vrachtauto’s en bussen. Twee jaar later ontstond de personenautoversie ervan genaamd "Nokian Hakkapeliitta" en die zorgde voor een revolutie in verkeersveiligheid gedurende de wintermaanden. Heden ten dage worden winterbanden overal gebruikt waar er sprake is van winterse omstandigheden - meer dan 700 miljoen winterbanden rijden over wegen op de hele wereld, maar terug in de jaren 30 van de 20e eeuw was het een behoorlijk revolutionaire stap vooruit.

Het belangrijkste kenmerk van de oorspronkelijke winterband was zijn diepe loopvlak – het was toen heel normaal om op sneeuw te rijden. Geleidelijk aan begon men met het onderhoud van wegen en het aanbrengen van zandlagen. Banden moesten het dus zowel op ijs en zachte sneeuw als op schoon asfalt goed doen. Daarom waren er een speciaal mengsel en verdere innovaties noodzakelijk. In 1961 is de eerste band met studs geïntroduceerd die de naam Kometa-Hakkapeliitta kreeg. Deze werd onmiddellijk over de hele wereld beroemd toen hij Finse rallyrijders herhaaldelijk hielp om in de jaren 60 van de 20e eeuw te domineren in de legendarische rally van Monte Carlo. In de jaren 70 van de 20e eeuw is er ook een variant van de band zonder studs ontwikkeld en geïntroduceerd. 

Ontwikkeling en succes

Momenteel worden er verschillende versies winterbanden ontwikkeld voor verschillende markten waarbij lokale vereisten in aanmerking worden genomen zoals klimaatomstandigheden, de toestand van de wegen en hun onderhoud in de winter. De nieuwste generatie Nokian Hakkapeliitta banden hebben het wereldrecord behaald voor de snelste auto op ijs door het behalen van een snelheid van 335,713 km/h op een bevroren meer in 2013. Het record is gevestigd met de Nokian Hakkapeliitta 8 studded tyre 255/35 R20. Terwijl de technologieën voortdurend verbeteren, heeft Nokian Tyres in 2014 een eerste prototype geïntroduceerd van banden met intrekbare studs, waardoor het voor bestuurders mogelijk gemaakt wordt om de studs alleen te gebruiken wanneer ze ze nodig hebben. In Europa is de Nordic non-studded Nokian Hakkapeliitta R2 band beschikbaar die geschikt is voor extreme omstandigheden van wegen die bedekt zijn met sneeuw en ijs. Om die reden wordt deze band in veel landen gebruikt voor personenauto’s van hulpdiensten. Bovendien is het ’s werelds eerste winterband met een A energie ratingindex.Nokian Tyres premium banden worden met succes in meer dan 50 landen over de hele wereld verkocht.

Hakkapeliitta – Hakkaa päälle!

Er zijn verschillende verhalen over de geschiedenis van de naam Hakkapeliitta. De Finse cavaleristen in het Zweedse leger dienden in de 17e eeuw, werden Hakkapeliittas genoemd. Wanneer zij voorwaarts trokken, schreeuwden zij hun legendarische strijdkreet “Hakkaa päälle!” (We krijgen ze klein!). Op soortgelijke wijze heeft de Nokian Hakkapeliitta winterband nu al meer dan 80 jaar de meest uitdagende wegomstandigheden klein gekregen.

High-res afbeeldingen voor gebruik door de pers zijn beschikbaar op: 
www.nokiantyres.com/hkpl-photos

Meer plaatjes met inbegrip van de historische Hakkapeliitta banden kunt u hier vinden: www.nokiantyres.com/hakkapeliittastory

De geschiedenis van Nokian Tyres – Meer dan 80 jaar winterbanden:
Video: https://youtu.be/GvJijBhKtRs

Nokian Hakkapeliitta 8: Het wereldrecord voor de snelste auto op ijs, 335,713 km/h: www.nokiantyres.com/innovation/testing/fastest-on-ice/fastest-on-ice-2013/

Contact

Neem voor meer informatie alstublieft contact op met:
Jaroslav Nálevka, PR Manager McCann Prague, 00420 725 865 874, [email protected]

Zuzana Michalová, Marketing and Communication Specialist Nokian Tyres CE, 00420 603 578 855, [email protected]

Over Nokian Tyres

Nokian Tyres is opgericht in 1988 en zijn wortels gaan helemaal terug tot 1898, toen Suomen Gummitehdas Oy, oftewel de Finse rubberfabriek, is opgericht. Het bedrijf is ’s werelds meest noordelijk gelegen bandenproducent. Het promoot en faciliteert veilig rijden onder veeleisende omstandigheden. De innovatieve banden voor personenauto’s, vrachtauto’s en zware machines worden voornamelijk gekocht in gebieden met sneeuw, bossen en uitdagende rijomstandigheden die veroorzaakt worden door afwisselende seizoenen.

In 2015 bedroeg de netto verkoop van het bedrijf ongeveer € 1,4 miljard, en het bedrijf had aan het eind van het jaar 4400 mensen in dienst. De aandelen Nokian Tyres zijn genoteerd op de Nasdaq Helsinki. Er zijn productiefabrieken in Finland en Rusland. Op het hoofdkantoor in Nokia, Finland, wordt er gecentraliseerde productontwikkeling uitgevoerd en er worden prototypes getest en testritten uitgevoerd. Alle producten worden ontwikkeld met als doel duurzame veiligheid en milieuvriendelijkheid gedurende de hele levenscyclus van het product. Het mondiale hoofdkantoor van Nokian Tyres is gevestigd in Nokia, Finland en het Europese management is gevestigd in Praag.

Kijk voor meer informatie over het bedrijf alstublieft op: www.nokiantyres.com