ma maart 21 07:45 2016 in categoriën Productreleases, Bedrijfsnieuws

Sportieve rijeigenschappen, uitstekende grip op sneeuw 

De nieuwe Nokian WR A4-winterband heeft het wisselende Nederlandse winterweer onder controle

De sportieve nieuwe WR A4-banden van Nokian Tyres, de meestnoordelijke bandenfabrikant ter wereld, combineren uitstekende rijeigenschappen met betrouwbare grip in winterse omstandigheden. De uitvinder van de winterband biedt met Functional Performance Siping en de Performance Traction Silica-rubbercomponent de nieuwste innovaties om snelle temperatuurschommelingen en alle elementen van de Nederlandse winter te overwinnen. Deze banden staan garant voor een compleet gebalanceerde rijervaring in sneeuwstormen, sneeuwbrij, zware regenval of door de zon uitgebakken asfalt, waardoor u sneller kunt rijden. De Centipede Siping, de nieuwe lamellen op de middenrib, is geïnspireerd door de natuur en vormt de nieuwste innovatie van de bekroonde productontwikkelaars van Nokian Tyres voor grip op winterse wegen. De gekartelde 3D-lamellen lijken op de poten van een duizendpoot en grijpen het oppervlak, waardoor ze optimale grip op sneeuw en stabiele rijeigenschappen bieden.

Nokian WR A4

De beschikbare maten van deze premium winterbanden voor krachtige voertuigen variëren van 16 tot 21 inch en hebben snelheidscoderingen van H (210 km/u) tot W (270 km/u). Het veelzijdige assortiment biedt ook maten voor moderne elektrische auto´s, zoals de Tesla Model S. De speciale producten in het assortiment zijn uitgerust met Flat Run-technologie en veel producten hebben het XL-kenmerk, voor de hoogste belastingscapaciteit voor die maat.

Afgelopen winter konden Nederlandse bestuurders al genieten van bekroonde producten van de pionier in winterbanden: de Nokian WR D4, met zijn A-klasse grip en de Nokian Weatherproof All-Weather-band, voor gebruik in alle seizoenen. Nokian Tyres heeft het breedste en meest moderne winterbandenassortiment ter wereld. De Nokian WR A4 is de nieuwste aanvulling op het Centraal Europese winterbandenassortiment van Nokian Tyres. Deze compromisloze winterband vertegenwoordigt de nieuwe generatie en is de opvolger van de Nokian WR A3, de winnaar van diverse vergelijkingstesten in automagazines. De hele collectie maten van dit nieuwe premium product zal in de herfst van 2016 voor consumenten te koop zijn.

Geteste veiligheid

De verbeterde gripeigenschappen van de sportieve Nokian WR A4 bij sneeuw en sneeuwbrij zijn het resultaat van meer dan vier jaar ontwikkeling. De profielpatronen, structuren en rubbercomponenten vormen een afspiegeling van de vooruitstrevende Finse expertise en zijn het resultaat van duizenden uren aan computermodellering, laboratoriumvergelijking en ouderwets testen in diverse omstandigheden. Bij Nokian Tyreswordt meer dan de helft van het budget voor productontwikkeling besteed aan het intensief testen van banden, overal ter wereld.

De veiligheidseigenschappen van de Nokian WR A4, een kampioen in allerlei winterweer, zijn tot in de perfectie uitgewerkt in Nokian´s eigen testcentrum White Hell, in de poolwinter van Ivalo, Lapland. Met de unieke testmethode voor aquaplaning op sneeuwbrij die dit testcircuit van Nokian Tyres biedt, konden de sneeuwbrijprestaties van de band tot nieuwe hoogtepunten worden gebracht. De voorbeeldige eigenschappen op natte en droge wegen zijn uitgewerkt op Midden-Europese testcircuits in Duitsland en Spanje.

Betrouwbaar en zorgeloos rijden

De Nokian WR A4 heeft een asymmetrisch profiel, waardoor u nauwkeurig en responsief kunt sturen op zowel schone wegen als in sneeuwbrij. De uitstekende rijeigenschappen en geschiktheid voor alle winterse omstandigheden zijn mogelijk gemaakt door diverse innovaties. De voornaamste hiervan is de Functional Performance Siping-technologie, waarbij ieder vlak, profielblok en lamel van dit stijlvolle profiel zijn eigen, met de computer geoptimaliseerde rol speelt. De harde buitenrand, de Centipede Siping in het middengebied en de per zone geoptimaliseerde lamellen, die ook zeer effectief zijn aan de binnenrand, vormen samen een harmonieuze combinatie, waardoor de Nokian WR A4 veilig en comfortabel kan afrollen.

- Bij de nieuwe Nokian WR A4-winterbanden dient ultramoderne technologie niet alleen de functionaliteit, maar ook de behoeftes van de chauffeur. Deze banden zijn op droge en natte snelwegen of in het drukke stadsverkeer net zo nauwkeurig te besturen als een zomerband. Bij sneeuw behoudt de band een intuïtieve grip, zowel in diepe sneeuw als in verraderlijke sneeuwbrij. U kunt erop vertrouwen dat deze banden u veilig thuisbrengen, volgens Olli Seppälä, Product Development Manager bij Nokian Tyres.

De stevige, harde buitenranden zorgen voor stabiele, beheersbare rijeigenschappen bij hogere snelheden. De profielblokken hebben verschillende maten en kunnen niet bewegen als de snelheid toeneemt, omdat deze onderling nauw verbonden zijn. De 3D-sluitlamellen van de profielblokken verbeteren de zijwaartse stijfheid.

De Nokian WR A4 reageert snel en nauwkeurig op de besturing en behoudt een comfortabel geluidsniveau. Dit is de stilste Centraal Europese winterband in het assortiment van Nokian Tyres.

Optimale grip op sneeuw – Centipede Siping

Het middengebied wordt overheerst door een stevige lengterib die bestaat uit profielblokken met gekartelde lamellen, die lijken op het spoor van een duizendpoot. De verspringende, driedimensionale Centipede Siping biedt een maximaal contactoppervlak en werkt optimaal bij diverse draaihoeken, waardoor zowel de grip op sneeuw en sneeuwbrij als de voertuigbeheersing wordt verbeterd.

- Grip blijft betrouwbaar en intuïtief. De bestuurder kan de grenzen van de grip goed aanvoelen, wat het vooral makkelijker maakt snel uit te wijken op wegen die glad zijn door sneeuw of sneeuwbrij. De rib heeft tevens schakels aan het uiteinde van de blokken, wat de beweging van de blokken beperkt. Dit verlaagt de rolweerstand, wat vervolgens het brandstofverbruik en de slijtvastheid verbetert, legt Seppälä uit.

Het waaiervormige ribpatroon van de binnenrand heeft functionele profielblokken en Blade Grooves die de sneeuw en sneeuwbrij efficiënt wegvoeren van het contactoppervlak. De lamellen zijn in verschillende hoeken gepositioneerd en bieden voornamelijk effectieve voorwaartse grip en versnelling op sneeuw. Brede lengtegroeven zorgen voor zijwaartse grip. De uitstekendewintergrip wordt verder verbeterd door het blokpatroon aan de binnenzijde van de middenrib. Deze is deels voorzien van schakels en lamellen. De kleine profielblokken met veel lamellen zijn zo ingesneden dat alle lamellen afwisselend met de linker- en rechterzijde zijn verbonden.

Meer veiligheid in de winter, uitstekende rijeigenschappen

De schouderblokken van deze gripkampioen hebben sterke en hechte lamellen, die voor ieder profielblok speciaal zijn ontworpen en aflopen van het midden naar de rand.

- Het nauwkeurige ontwerp verbetert de grip op sneeuw en het rijgevoel dat nodig is bij het nemen van bochten en het wisselen van rijstrook. De profielblokken worden ondersteund door sterke Groove Lifts, die volgens Seppälä de stijfheid vergroten en de rijeigenschappen verbeteren.

De Nokian WR A4, die uitstekend presteert in ieder soort winterweer, heeft lengtegroeven waarvan de randen Snow Claws hebben, die met name op sneeuw de grip in de lengterichting vergroten. Uit tests is gebleken dat de Nokian WR A4 uitstekende grip en rijeigenschappen biedt op droge en natte wegen. De grootste verbeteringen worden echter duidelijk op sneeuw, waar de grip en rijeigenschappen meer dan 5% zijn verbeterd ten opzichte van de Nokian WR A3.

Effectieve preventie van aquaplaning – Coanda Technology

Water is ook een veelvoorkomend fenomeen op de Centraal Europese winterwegen. Groeven op de weg vergroten het risico op aquaplaning. De nieuwe Coanda Technology zorgt voor minder risico op aquaplaning. Er is een element ontworpen aan de binnen- en buitenranden van de profielblokken van de Nokian WR A4, waardoor het water effectiever naar de dwarsgroeven wordt geleid. De afvoer van water en sneeuwbrij wordt ook versneld door de gepolijste lengtegroeven en de dwarsgroeven, die voor het eerst ook gepolijst zijn, om zo de stroomsnelheid van het water nog verder te verhogen.

De Performance Traction Silica-rubbercomponent zorgt voor een voorbeeldige grip

De profielcomponent van het nieuwe product combineert de rubbercomponent van het Nokian Hakkapeliitta-type, ontworpen voor de veeleisende, koude Noord-Europese winter en een op silica gebaseerde component die uitstekende prestaties biedt in milder weer. Het eindresultaat is de rubbercomponent Performance Traction Silica, een totaal nieuw product dat natuurlijk rubber, silica en koolzaadolie bevat en qua grip topprestaties biedt op zowel sneeuw als natte ondergronden.

Het hoge gehalte aan natuurlijk rubber en koolzaadolie in deze unieke rubbercomponent, nauwkeurig afgestemd op sportief rijgedrag, zorgt ervoor dat de uitstekende winterse gripeigenschappen gelijk blijven, ook als de temperaturen veranderen en de kilometers oplopen. Het soepel afrollende profielpatroon en de hightech wintercomponent ziet u terug in de uitstekende slijtvastheid en de brandstofbesparing. De Nokian WR A4 biedt een extreem lage rolweerstand, verbeterd brandstofverbruik en lagere uitstootcijfers dan zijn traditionele concurrenten.

Rijcomfort en een stille rijervaring

Behalve veiligheid is rijcomfort ook een belangrijk onderdeel van een positieve rijbeleving. De nauwkeurig geoptimaliseerde profielstructuur en nieuwe innovaties zorgen ervoor dat de Nokian WR A4 rustig en stil contact maakt met de weg, bij verschillende snelheden en op diverse oppervlakken.

De Silent Sidewall Technology vergroot het rijcomfort. De speciaal ontwikkelde rubbercomponent tussen de zijwand en het profiel filtert actief geluid en vibratie die door het rijoppervlak ontstaat, waardoor de doorgifte van storende geluidsgolven door de zijwand naar de velg en verder naar het passagierscompartiment wordt voorkomen.

Voor de hiel van de Nokian WR A4 is ook een speciaal rubbercomponent ontwikkeld voor de aansluiting bij de velg. Deze gaat bovendien effectief het geluid in het voertuig tegen, omdat de trillingen van het karkas worden gedempt.

Winter Safety Indicator voor verbeterde veiligheid en meer rijcomfort

Goede banden zijn een voorwaarde voor comfortabel rijden in de winter. Het profiel heeft de door Nokian Tyres ontwikkelde en gepatenteerde rijveiligheidsindicator (DSI, Driving Safety Indicator), die de winterse veiligheid vergroot en wordt geleverd met het sneeuwvloksymbool van de winterveiligheidsindicator (WSI, Winter Safety Indicator).

De extra informatievelden op de zijwand vergroten de veiligheid en het comfort. Bij een bandenwisseling kan het informatieveld worden geraadpleegd voor de juiste bandenspanning, de gebruikslocatie en het aandraaimoment van de wielmoeren. Met de juiste bandenspanning stuurt de auto beter, wordt bandenschade voorkomen en zijn de brandstofkosten lager.

Nokian WR A4 – Forget the Forecasts 

  • Geavanceerde wintergrip op droge, natte en besneeuwde wegen door de Functional Performance Siping
  • Extreem stabiele en evenwichtige prestaties bij hoge snelheden
  • Maximaal comfort

Belangrijkste innovaties:

Functional Performance Siping. Meer wintergrip, beter stuurgevoel. Elk profielblok en elke lamel in het stijlvolle profielpatroon heeft een exacte vorm en functie en dat is te voelen in de uitstekende grip- en rijeigenschappen. De harde buitenrand, de Centipede Siping in het middengebied en de per zone geoptimaliseerde lamellen vormen samen een harmonieuze combinatie, waardoor de Nokian WR A4 veilig en comfortabel kan afrollen in het veranderlijke Centraal Europese winterweer.

Centipede Siping. Maximale grip op sneeuw, nauwkeurige rijeigenschappen. Het middengebied wordt overheerst door een stevige lengterib die bestaat uit profielblokken met gekartelde lamellen, die lijken op het spoor van een duizendpoot. De verspringende driedimensionale Centipede Siping biedt een maximaal contactoppervlak en werkt optimaal bij diverse draaihoeken, waardoor zowel de grip op sneeuw en sneeuwbrij als de voertuigbeheersing wordt verbeterd.

Performance Traction Silica-rubbercomponent. Exacte grip, uitstekende slijtvastheid, laag brandstofverbruik. De rubbercomponent bevat natuurlijk rubber, silica en koolzaadolie. Het biedt tevens een uitstekende wintergrip. Deze geavanceerde componentinnovatie verbetert ook de rijstabiliteit en slijtvastheid. De koolzaadolie zorgt voor scheurvastheid. Dankzij de scheurvastheid is de band extreem slijtvast, schok- en lekbestendig. Het hoge gehalte aan natuurlijk rubber en koolzaadolie zorgt ervoor dat de uitstekende winterse gripeigenschappen gelijk blijven, ook als de temperaturen veranderen en het aantal kilometers toeneemt. Een extreem lage rolweerstand zorgt voor een laag brandstofverbruik.

Groove Lifts. Uitstekende rijeigenschappen. De profielblokken op de bandranden worden ondersteund door groefsteunen die de stijfheid vergroten en de rijeigenschappen verbeteren.

Snow Claws. Stevige grip op sneeuw. Op de lengtegroeven van de profielblokken zijn Snow Claws aangebracht voor de hoognodige grip op winterse wegen. Deze sneeuwklauwen grijpen zich zeer goed vast aan het oppervlak op zachte sneeuw of andere zachte ondergronden.

Nokian Tyres Coanda Technology. Effectieve preventie van aquaplaning. Het ronde, drempelvormige ontwerp van de profielblokken aan de binnen- en buitenrand geleidt en versnelt de waterstroom van de lengtegroeven naar de breedtegroeven. De uitstekende bescherming tegen aquaplaning blijft zelfs behouden als de band slijt.

Silent Sidewall Technology. Meer rijcomfort. De speciaal ontwikkelde rubbercomponent tussen de zijwand en het profiel filtert actief geluid en vibratie die door het rijoppervlak ontstaat, waardoor de doorgifte van schadelijke geluidsgevolgen door de zijwand naar de velg en verder naar het passagierscompartiment wordt voorkomen.

Speciale rubbercomponent voor de aansluiting op de velg. Optimale duurzaamheid, minder rijgeluid. De component drukt flexibel tegen de basis van de velg, waardoor de hiel een grotere duurzaamheid krijgt bij het verplaatsen van zware ladingen. Deze innovatie vermindert bovendien op effectieve wijze het geluid in het voertuig, omdat de trillingen van het karkas worden gedempt, zodat deze niet meer worden overgebracht op de velg en verder op de binnenzijde van het voertuig.

Gepolijste groeven. Veiligheid en elegantie. De gepolijste lengte- en breedtegroeven zorgen ervoor datwater en sneeuwbrij sneller worden afgevoerd. 

Productfoto´s
www.nokiantyres.com/NokianWRA4

Bekijk de video
https://youtu.be/XhxQRgdxWiA

Lees meer:

Nokian Hakkapeliitta R2 Nokian Tyres - Ultramoderne, groene winterbandentechnologie voor elektrische auto´s
www.nokiantyres.com/innovation/research-and-development/top-aa-category/nokian-hakkapeliitta-r2-the-world-s-first-winter-tyre-with-an-a-energy-rating/

Testen in extreme omstandigheden
www.nokiantyres.com/innovation/testing/

De beste testlocatie voor winterbanden: Testcentrum Ivalo White Hell 
http://youtu.be/UEGUTw7KHxE

De eerste winterband ter wereld met uitschuifbare spikes
http://www.nokiantyres.com/company/news-article/nokian-tyres-the-world-s-first-nonstudded-winter-tyre-with-studs/

Nokian Hakkapeliitta 8: Wereldrecord voor de snelste auto op ijs, 335,713 km/u:
www.nokiantyres.com/innovation/testing/fastest-on-ice/fastest-on-ice-2013/

Hoe werd de eerste winterband ter wereld uitgevonden?
www.nokiantyres.com/first-winter-tyres

Meer informatie:

www.twitter.com/NokianTyresCom 
www.youtube.com/NokianTyresCom 
www.facebook.com/nokiantyres 
www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc

Blog voor autorijders:
http://community.nokiantires.com/

Nokian Tyres expertblog:
http://nordictyreblog.com/

De Klok Banden Nederland
Managing Director Wim van der Heiden, Tel. +31613701507 E-Mail [email protected]

Sales Manager Benelux Zvonko Tkauz, Tel. +31613701512 E-Mail [email protected]

Nokian Tyres Europa
Nokian Tyres s.r.o
V Parku 2336/22
148 00 Praha 4
Tsjechische Republiek

Managing Director Central Europe Hannu Liitsola, Tel. +420 605 236 440 E-Mail [email protected]

Technical Customer Service Manager CE Sven Dittmann, dipl.-ing., Tel. +49 160 908 944 04 E-Mail [email protected]

Marketing Manager Lukáš Líbal, Tel. +420 222 507 759 E-Mail [email protected]

Export Manager Teemu Tirronen, Tel. +358 10401 7311, Mobile +358 50 368 1298 E-Mail [email protected]

Hoofdkantoor Nokian Tyres Finland
Nokian Tyres plc
Pirkkalaistie 7
P.O.Box 20
37101 Nokia
Finland

Product Development Manager Olli Seppälä, Tel. +358 10 401 7549 E-Mail [email protected]

Head of Product Management Petri J. Niemi, Tel. +358 10 401 7646 E-Mail [email protected]

Technical Customer Service Manager Matti Morri, Tel. +358 10 401 7621 E-Mail [email protected]

Product Development Manager Jarno Ahvenlammi, Tel. +358 10 401 7741 E-Mail [email protected]

Development Manager Juha Pirhonen, Tel. +358 10 401 7708 E-mail [email protected]

Product Manager Central Europe Stéphane Clepkens, Tel. +358 50 462 7536 E-mail [email protected]