di juli 31 10:24 2018 in categoriën Productreleases, Bedrijfsnieuws

Geniet van veilig rijden in de zomer: Toptips om een lekke band te voorkomen

Het risico op een lekke band is het hele jaar aanwezig, maar u kunt dit voorkomen of de schade beperken als het gebeurt. Het begint allemaal met de juiste voorbereiding. Lekke banden zijn de meest voorkomende soort bandenschade. Gebruikelijke oorzaken van lekke banden zijn spijkers, schroeven en steenslag.

Geniet van veilig rijden in de zomer: Toptips om een lekke band te voorkomen

"Wees vooral voorzichtig bij het rijden op bouwterreinen: u kunt scherpe stukken steenslag tegenkomen die gemakkelijk lekke banden kunnen veroorzaken. Vooral bij nat weer kunnen scherpe stukken steen door de band snijden als een heet mes door boter en door de stalen riemen dringen ", zegt Martin Dražík, productmanager van Nokian Tyres.

Een te lage bandenspanning verhoogt ook het risico op schade aan de zijwanden. Wanneer u bijvoorbeeld bij een lage druk tegen een stoeprand aanrijdt, kan de band gemakkelijk de velg raken en de zijwand breken. "Wanneer de druk te laag is, zal de band meer buigen en zal de zijwand gevoeliger zijn voor beschadiging bij het raken van obstakels. Als dit gebeurt, kan de band niet meer worden gered: het repareren van banden voor personenauto's met schade aan de zijwanden is noch veilig, noch aanbevolen ", legt M. Dražík uit.

Het feit dat lekke banden niets bijzonders zijn, wordt ook gezien in de resultaten van de laatste enquête* van Nokian Tyres onder Europese chauffeurs. Over een periode van vijf jaar ondervond ongeveer 40% van de bestuurders in bijna alle gemonitorde landen één of twee keer een lekke band aan hun auto. Lekke banden zijn het minst gebruikelijk in Duitsland, waar 69% van de bestuurders in de loop van vijf jaar geen enkele lekke band heeft doorstaan.

Hoe voorkom je lekke banden

Lekke banden kunnen niet volledig worden vermeden. Ze kunnen echter worden voorkomen en de schade kan worden beperkt. Naast voorzichtig rijden is goed drukmanagement erg belangrijk. Nieuwere auto's hebben een zgn. TPMS (Tire Pressure Monitoring System), dat de bandenspanning controleert en een alarm geeft wanneer de spanning wegvalt. Als uw auto geen TMPS heeft, moet u uw bandenspanningen eens in de drie weken controleren.

De juiste bandenspanning verlengt de levensduur van de band aanzienlijk. Verschillende autofabrikanten geven hun eigen aanbevelingen voor bandenspanningen die voornamelijk zijn gebaseerd op handlingeigenschappen en rijcomfort.

"De juiste bandenspanning is belangrijk, want als de druk bijvoorbeeld 20% te laag is, wordt de levensduur van de band met 50% verkort. Het effect is dus aanzienlijk. Over het algemeen moet de bandenspanning in winterbanden ongeveer 0,2 - 0,3 bar hoger zijn dan in zomerbanden. U moet ook de druk verhogen als de auto zwaar beladen is. Als de druk niet wordt verhoogd, begint de zijwand van de band naar buiten te buigen, waardoor hij gevoeliger wordt voor beschadiging, "adviseert M. Dražík.

De meeste bestuurders controleren de druk in hun banden echter onregelmatig, zoals blijkt uit de resultaten van de enquête* van Nokian Tyres. In Duitsland controleert slechts 36% van de chauffeurs de druk regelmatig eenmaal per maand. Het is hetzelfde met chauffeurs in andere Europese landen, zoals Polen, Tsjechië, Frankrijk en Italië. Bulgaarse en Roemeense chauffeurs zijn de meest grondige in dit opzicht. Uit het onderzoek blijkt ook dat minstens een kwart van de Europese chauffeurs de bandenspanning controleert voordat ze een langere reis maakt.

Houd een veilige afstand aan tijdens het rijden

Een ander belangrijk veiligheidselement is het aanhouden van een veilige afstand van bewegende voertuigen zowel voor als achter uw eigen voertuig. Bovendien, in het geval van een onverwachte gebeurtenis, zoals wanneer uw auto plotseling een lekke band krijgt, speelt dit letterlijk een levensreddende rol. Het is daarom altijd de moeite waard om veilige afstanden aan te houden om gevaarlijke situaties te voorkomen. Helaas houden niet alle bestuurders zich aan deze regel. Resultaten van het onderzoek* stellen dat gemiddeld iets meer dan 50% van de Europese chauffeurs beweert regelmatig een veilige rij-afstand aan te houden. Dit geldt het minst in de Tsjechische Republiek, waar slechts 37% van de chauffeurs beweert regelmatig een veilige rij-afstand aan te houden. De meest gewetensvolle in dit aspect zijn Bulgaarse, Italiaanse en Poolse chauffeurs. Houd er in ieder geval rekening mee dat, als de situatie moeilijk is of de lekke band zich aan de kant van het verkeer bevindt, het inschakelen van de wegenwacht een goed idee is.

De unieke garanties van Nokian Tyres

Nokian Tyres biedt al zijn klanten een zorgeloze rit dankzij unieke gepatenteerde technologieën en garanties. De Nokian Tyres’ Aramid Sidewall Technology maakt gebruik van duurzame Aramid-vezels om de zijwanden op SUV-banden te versterken. De Nokian Tyres Aramid Guarantee dekt per ongeluk op de zijwanden beschadigde banden en levert in dat geval gratis een nieuw, overeenkomstig product. 

Een korte cursus over bandschade

Wanneer? Bandschade kan zich op elk moment van het jaar voordoen, maar komt meestal vaker voor tijdens het zomerseizoen. Mensen rijden over het algemeen langere afstanden in de zomer en er is sprake van meer wegwerkzaamheden. In de lente en de herfst kan het wegdek beschadigd worden door vorst. Slechte wegomstandigheden kunnen ook het risico op lekrijden vergroten.

Waarom? Lekke banden zijn de meest voorkomende soorten bandschade. Het risico geldt niet alleen voor versleten banden. Zelfs nieuwe banden kunnen worden doorboord door scherpe voorwerpen die in de groef blijven steken en door het riempakket heen duwen. Lage bandenspanningen veroorzaken vaak zijwandschade als de band te maken krijgt met een impact.

Hoe ze te vermijden? Houd de juiste bandenspanning aan. Als de auto meer dan normaal is geladen, verhoogt u dan de druk dienovereenkomstig. Voorkom onnodige schade door voorzichtig te rijden, vooral op wegen die in slechte staat zijn en in bouwzones.

Wat moeten we doen? Als het rijgedrag van uw auto onstabiel wordt, stop dan zo snel mogelijk op een veilige plaats. Leer hoe u uw bandenreparatieset kunt gebruiken of zorg ervoor dat uw reservewiel in orde is en dat u over het nodige gereedschap beschikt om een band te vervangen. In moeilijke situaties zorgt u eerst voor verkeersveiligheid en neemt u vervolgens contact op met de wegenwacht. Zorg voor warme kleding in uw auto voor als u een lekke band krijgt onder koude omstandigheden.

* Gegevens van een onderzoek onder Europese chauffeurs gerealiseerd door het agentschap Ipsos voor Nokian Tyres CE, 4/2017.

Nokian Tyres: Nokian Aramid Sidewall-technologie versterkt de zijwand van de band

Infographic: download hier

FOTO: download hier

Meer informatie:

Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Prague, 00420 725 865 874, [email protected]

Zuzana Michalová, PR manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866, [email protected]