do december 1 11:49 2016 in categorie Bedrijfsnieuws

Het meest extreme testcentrum van de wereld, White Hell, viert zijn 30e verjaardag sinds zijn opening

Het testcentrum met een passende naam– White Hell – is de plek waar Nokian Tyres, de meest noordelijk gelegen bandenproducent, grondig zijn winterbanden test op sneeuw, ijs en winterbrij. Deze unieke plek bevat meer dan 700 ha besneeuwde vlakten in Ivalo, Lapland, ver boven de poolcirkel. Het ligt meerdere honderden kilometers noordelijker dan de officiële thuisbasis van de legendarische Santa Claus – de kerststad Rovaniemi.

Het meest extreme testcentrum van de wereld, White Hell, viert zijn 30e verjaardag sinds zijn opening

De Hell – vol van MEEST

Nokian Tyres heeft het Ivalo Testing Center in het midden van de jaren 80 opgericht, in 1986, en sindsdien heeft het de reputatie verworven van het meest rigoureuze, grootste, meest complexe en meest extreme, natuurlijke bandentestcentrum in de wereld. In White Hell zakken de temperaturen tot ver onder het vriespunt in de winter terwijl er in de lente temperatuurschommelingen tussen dag en nacht mogelijk zijn van wel 40°.

De testbanen zijn het drukst tussen november en mei. In die tijd worden er gedurende de ongeveer 200 dagen met vriesweer meer dan 20.000 banden getest en worden er op de testbanen meer dan 40.000 kilometers gereden. De zeer ervaren teams met professionele rijders testen de banden dag en nacht. In het complex zijn er meer dan 20 onderhouden banen met een lengte van meer dan 100 km, inclusief een 700 meter lange "ijshal" waar consistent testen mogelijk is onder elke omstandigheden. Het baanonderhoud is erg veeleisend aangezien de conditie van de besneeuwde banen en de ijsbanen vergelijkbaar moeten zijn om betrouwbare resultaten te krijgen. In de praktijk wordt ervoor gezorgd dat een baan altijd dezelfde sneeuwdikte en mate van ruw ijs heeft; indien nodig wordt het schoongeborsteld.

Waarom worden banden op zo’n intensieve en alomvattende manier getest

“Intensief en compromisloos testen in de extremen en grillen van het winterweer is gericht op het bereiken van het uiterste doel van de ontwikkeling, te weten de maximale veiligheid en functionaliteit van de winterbanden van Nokian Tyres. Afgezien van het testprogramma in speciale of de huidige werkomstandigheden, zoals in Ivalo, is er een aanzienlijk aantal verdere laboratoriumtests en computersimulaties nodig voor de ontwikkeling van banden. Alleen door grondig testen kunnen de beste banden gescheiden worden van de goede, en daardoor wordt het mogelijk gemaakt dat toekomstige winterbanden de beste veiligheidskenmerken ter wereld hebben", licht Matti Morri, de Technical Customer Service Manager van Nokian Tyres, toe. Een perfecte winterband moet zich onder alle omstandigheden logisch en voorspelbaar gedragen. Voor het bereiken van alomvattende resultaten worden er ook tests uitgevoerd buiten de testcentra van Nokian Tyres – wereldwijd op verschillende internationale testbanen.

Innovaties en ontwikkeling op de eerste plaats

Door het zich aanpassen aan de eisen van de klanten en de individuele markten wordt de moderne portfolio van de producten van Nokian Tyres periodiek vernieuwd en groeit hij elk jaar. Dat is de reden waarom het aantal nieuwe producten ten minste een kwart van de jaarlijkse omzet van het bedrijf vertegenwoordigt. Dit is ook een van de redenen waarom meer dan de helft van de Research en Developmentkosten gebruikt wordt voor nauwkeurig banden testen. De ontwikkeling van een volledig nieuwe personenautoband duurt ongeveer 2 tot 4 jaar. Authentieke tests spelen hier een vitale rol; deze sturen de inspanningen qua onderzoek en ontwikkeling totdat de best presterende band is ontwikkeld voor de respectievelijke winterse omstandigheden.

Technologieën kunnen de menselijke benadering niet vervangen

In sommige tests is het essentieel, dat er extreme omstandigheden worden gesimuleerd. Dat is de reden waarom in Ivalo banden worden getest gedurende honderden uren van remmen en accelereren op circuits, slalommen en op hellingen, sneeuw en ijs. Het is vanwege het intensieve testen, dat Nokian Tyres als een wereldwijde pionier wordt beschouwd in de ontwikkeling en productie van banden.

Afgezien van ervaren testrijders die essentieel zijn voor het testen, worden er ook moderne robotvoertuigen gebruikt bij het testen om exacte herhalingen van de individuele tests te garanderen. Deze spelen echter slechts een ondersteunende rol aangezien geen enkele machine en geen enkel apparaat echte rijders en hun ervaringen kan vervangen. Het kost verschillende jaren voordat iemand een uitstekende, professionele testrijder wordt die in staat is om waardevolle informatie te verstrekken.

“Bij het testen worden er geavanceerde technologieën gebruikt die steeds verbeteren en steeds verder ontwikkeld worden. Het in real-time volgen van de temperatuur en de relatieve vochtigheid maakt ons werk bijvoorbeeld makkelijker en sneller,” zegt Petri Peltoniemi, Test Manager bij Nokian Tyres.

Een nieuw veelzijdig technologiecentrum voor winter- en zomerbanden

In 2017 opent Nokian Tyres een nieuw multifunctioneel technologiecentrum in Santa Cruz de la Zarza in Spanje voor zowel zomer- als winterbanden om de productontwikkeling gedurende het hele jaar te vergroten. Gelegen ten zuiden van Madrid, gaat dit moderne ontwikkelingscentrum meer dan 300 ha omvatten en het wordt omcirkeld door een 5 km lange, ovalen baan.

“Deze ovale baan met overhellende bochten maakt het voor ons mogelijk om onze zomer- en winterbanden met hoge snelheidsratings te testen bij snelheden van maximaal 300 km/h (186 mph). Naar banden met een hoge snelheidsrating is er speciaal in Midden-Europa en Noord-Amerika vraag, de twee gebieden, waar we momenteel op zoek zijn naar sterke groei,” zegt Antti-Jussi Tähtinen, Vice President, Marketing and Communications voor Nokian Tyres.

In het midden van de ovale baan komen er verdere onderzoeks- en testbanen voor aquaplaning, remmen en sturen op natte wegen. Dit is ook waar de meeste goedkeuringstests plaats zullen vinden, met inbegrip van het testen van het bandenlawaai. Nokian Tyres gaat ongeveer € 16.000.000 investeren in het nieuwe complex.

Hier kunt u hoge resolutie foto’s downloaden:
http://youtu.be/UEGUTw7KHxE

Testen in extreme omstandigheden:
https://www.nokiantyres.nl/innovatie/het-testen/ 

Video: Het testen van winterbanden aan de top: Ivalo Testing Centre – White Hell
http://youtu.be/UEGUTw7KHxE

Video: Nokian Tyres zomerbanden – Testen in extreme omstandigheden
https://youtu.be/6kT0wLEOxY4

Foto’s uit het testcentrum in Spanje:
www.nokiantyres.com/technology-center-spain

Contact

Neem voor meer informatie alstublieft contact op met:

Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Prague, 00420 725 865 874,  [email protected]

Zuzana Michalová, PR manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 855, [email protected]