ma augustus 1 03:03 2016 in categorie Bedrijfsnieuws

Inspecteer uw zomerbanden voor extra veiligheid en om er tweemaal zo lang mee te kunnen doen

Tijdens het zomerseizoen plannen veel automobilisten langere reizen naar verre vakantiebestemmingen. Nokian Tyres raad met klem aan uw banden te controleren en uw rijstijl aan te passen voor maximale veiligheid en verbeterde duurzaamheid.

Hoewel automobilisten het gewend zijn de olie, filters en andere onderdelen van hun auto regelmatig te vervangen, wordt er nog altijd zeer weinig aandacht besteed aan het bandenonderhoud. De drie meest voorkomende voorbeelden van slecht bandenonderhoud zijn extreem weinig profiel, incorrecte bandenspanning en het gebruiken van winterbanden in de zomer. Dit kan leiden tot ernstige veiligheidsrisico´s, omdat een goede band één van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen voor uw auto is.

In de meeste Europese landen is het wettelijk vastgestelde minimumprofiel van zomerbanden 1,6 millimeter. Met dit minimumprofiel zijn banden echter niet veilig meer. Het risico neemt fors toe wanneer de profieldiepte onder het door de meeste bandenfabrikanten aanbevolen minimum van vier millimeter komt.

Het gebeurt regelmatig dat automobilisten in de zomer blijven rijden met winterbanden. Omdat hun zachtere rubber compound en profiel specifiek voor de winter zijn ontwikkeld, bieden winterbanden echter veel minder grip op natte ondergronden dan van zomerbanden wordt vereist. Tests wijzen uit dat de remweg van winterbanden ongeveer 20% langer is dan die van zomerbanden, zelfs op natte wegen. De zachtere rubber compound biedt ook minder stabiliteit dan die van zomerbanden, waardoor een zwaar beladen auto bij plotseling uitwijken kan gaan slingeren.

De derde belangrijke veiligheidsfactor is de bandenspanning. Automobilisten zouden de bandenspanning minstens eens per maand moeten controleren, vooral tijdens het warme zomerweer. Voor een zwaar beladen auto dient de bandenspanning bovendien met 10-15% te worden verhoogd, ten opzichte van de normale bandenspanning. Automobilisten dienen er bij het controleren van de bandenspanning voor te zorgen dat de banden koud zijn. Deze controle dient dus niet direct na het rijden te worden uitgevoerd.

Het verlengen van de levensduur van uw banden kost u niets

Automobilisten kunnen de levensduur van hun banden eenvoudig verlengen door hun rijstijl aan te passen. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de rijstijl van mensen ongeveer hetzelfde is als die 10 of 15 jaar geleden was, terwijl de technologieën sindsdien fors zijn veranderd.

“Tegenwoordig hebben zelfs kleine stadsauto´s veel vermogen. Traction control-systemen en vergelijkbare functies zijn in veel meer auto´s te vinden. Automobilisten vertrouwen tegenwoordig ook meer op deze systemen, waardoor de belasting die tijdens het rijden op banden komt te liggen ook toeneemt. De snelheid in de bochten kan nu bijvoorbeeld hoger liggen“, legt Matti Morri uit, Technical Customer Service Manager bij Nokian Tyres.

Naast beheerst rijden, zouden mensen ook regelmatig hun banden moeten roteren van de vooras naar  de achteras. Voorwielen slijten gemiddeld twee keer zo snel als die aan de achteras. Daarom wordt aangeraden deze iedere 8000 kilometer te vervangen. Ook hier is de correcte bandenspanning cruciaal. Het is belangrijk te onthouden dat de bandenspanning die de autofabrikant aanraadt doorgaans de nadruk legt op rijcomfort. De bandenspanning verhogen biedt echter meerdere voordelen.

"Wanneer je de bandenspanning hoger brengt dan wat de autofabrikant aanraadt, wordt de band harder en minder flexibel. Hoe minder flexibel een band is, hoe minder warmte de structuur genereert. Hierdoor gaat een band langer mee. Er is geen eenduidige regel voor de optimale bovenspanning; deze is zeer afhankelijk van de omstandigheden en het voertuig. De bandenspanning met zo´n 0,2 bar verhogen zal echter geen negatieve gevolgen hebben en wel diverse voordelen met zich meebrengen," legt Morri uit.

Naast het verlengen van de levensduur zorgt overdruk ook voor betere stabiliteit en een lagere rolweerstand van de band, wat weer leidt tot brandstofbesparing. Het enige minpunt is een kleine afname in rijcomfort. Daarom zouden alle automobilisten moeten overwegen hun bandenspanning een klein beetje te verhogen.

Desalniettemin moeten automobilisten er alsnog bewust van zijn dat elke band uiteindelijk zal slijten. Bij moderne banden is onderhoud een noodzakelijk kwaad, als u streeft naar een verlaagd brandstofverbruik en een verbeterde veiligheid. Premiumbanden met een lage rolweerstand kunnen tot een halve liter brandstof per honderd kilometer besparen en een goede grip op natte ondergronden zorgt voor een fors verbeterde veiligheid.

Belangrijkste adviezen voor automobilisten

  • Rij beheerst. Vermijd agressief rijgedrag bij het optrekken, remmen en nemen van bochten.
  • Roteer uw banden iedere 8000 kilometer van de vooras naar de achteras en van de achteras naar de vooras.
  • Controleer eens per maand uw bandenspanning. Verhoog de bandenspanning volgens de instructies, indien u een langere reis gaat maken of met een zware lading rijdt. Tijdens normale rijomstandigheden zorgt een kleine overdruk voor een langere levensduur van uw banden en een lager brandstofverbruik.
  • Denk eraan ook de bandenspanning van uw reservewiel te controleren! Indien u geen reserveband heeft, dient u zich vooraf te verdiepen in hoe de reparatieset werkt.
  • Controleer de staat en het profiel van uw banden; voor veilig rijden heeft u een profieldiepte van minimaal 4 mm nodig.
  • Plaats geen zware voorwerpen in een dakkoffer, omdat dit invloed heeft op het zwaartepunt van de auto.

Afbeeldingen in hoge resolutie, voor gebruik in persberichten, zijn beschikbaar via:
www.nokiantyres.com/summerseason-CE

Over Nokian Tyres plc

Nokian Tyres plc is opgericht in 1988, maar de wortels van het bedrijf gaan terug tot 1898, toen de Suomen Gummitehdas Oy, oftewel de Finse Rubberfabriek, werd opgericht. Het is de meest noordelijke bandenfabrikant ter wereld. Nokian Tyres promoot en faciliteert veilig rijgedrag in veeleisende omstandigheden. De innovatieve banden voor personenauto’s, vrachtauto’s en zware machines worden vooral verkocht in gebieden met uitdagende rijomstandigheden vanwege sneeuw, bossen en sterk wisselende seizoenen.

Het bedrijf genereerde in 2015 een omzet van ruim 1,4 miljard euro en had aan het eind van het jaar  meer  dan  4400  werknemers in dienst. De aandelen van Nokian Tyres worden verhandeld aan de NASDAQ Helsinki. De productiefaciliteiten zijn gevestigd in Finland en Rusland. In het hoofdkantoor in Nokia, Finland, vindt centrale productontwikkeling plaats en worden prototypes en testritten gemaakt. De Nokian-fabriek produceert autobanden, heavy-duty banden en materialen voor het herprofileren van vrachtwagenbanden. Alle producten worden ontwikkeld met aandacht voor duurzaamheid en het milieu, gedurende de gehele levenscyclus van het product. Meer informatie over de geschiedenis van het bedrijf vindt u hier:

www.nokiantyres.nl/bedrijf/over-ons/

Innovatiecultuur

Het succes van Nokian Tyres vloeit voort uit een uitstekend inzicht in de Noordse omstandigheden, aangevuld door een hang naar innovaties: zo wordt een continuüm aan nieuwe ideeën ingezet voor de verbetering van de veiligheid, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. De eindproducten van het bedrijf worden getest in omstandigheden waarin alleen de sterksten overleven. Het bedrijf presenteerde in 1934 de eerste winterband ter wereld en de Nokian Hakkapeliitta-band vertegenwoordigt sindsdien het toppunt van rijveiligheid.  Het bedrijf vestigde in 2013 het wereldsnelheidsrecord op ijs, met 335,713 kilometer per uur, behaald met een auto met standaard Nokian Hakkapeliitta 8-winterbanden. De nieuwe Noordse Nokian Hakkapeliitta R2-winterband zonder spikes is de meest energiezuinige winterband binnen de auto-industrie. Het bedrijf verkoopt ook speciale SUV-banden met zijwanden van aramidevezels, die een lekke band tegengaan. Het bedrijf introduceerde in 2014 de eerste banden met intrekbare spikes. Zie voor meer informatie:
www.nokiantyres.nl/innovatie/onderzoek-en-ontwikkeling/

 

Contact

Neem voor meer informatie contact op met:

Hannu Liitsola, Managing Director CE, +420 605 236 440, [email protected]

Lukáš Líbal, Marketing Director CE, +420 222 507 759, [email protected]

Meer informatie

Nokian Tyres’ zomerbanden 
www.nokiantyres.nl/banden/personenauto/zomerbanden/

Zie  voor meer informatie:

www.twitter.com/NokianTyresCom 
www.youtube.com/NokianTyresCom 
www.facebook.com/nokiantyres 
www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc

Nokian Tyres Europe 
Nokian Tyres s.r.o 
V Parku 2336/22 
148 00 Praag 4 
Tsjechië

Managing Director Central Europe
Hannu Liitsola, Tel. +420 605 236 440 E-mail [email protected]

Technical Customer Service Manager CE
Sven Dittmann, Dipl.-Ing., Tel. +49 160 908 944 04 E-mail [email protected]

Marketing director CE
Lukáš Líbal, Tel. +420 222 507 759 E-mail [email protected]

Nokian Tyres Finnland Headquarters 
Nokian Tyres plc 
Pirkkalaistie 7 
Postbus 20 
37101 Nokia 
Finland

Hoofd Product Management
Petri J. Niemi, Tel. +358 10 401 7646 E-mail [email protected]

Technical Customer Service Manager
Matti Morri, Tel. +358 10 401 7621 E-mail [email protected]

Product Development Manager
Jarno Ahvenlammi, Tel. +358 10 401 7741 E-mail [email protected]

Development Manager
Juha Pirhonen, Tel. +358 10 401 7708 E-mail [email protected]

Product Manager Midden-Europa
Stéphane Clepkens, Tel. +358 50 462 7536 E-mail [email protected]