wo december 13 12:39 2017 in categoriën Productreleases, Bedrijfsnieuws

Nieuwe studie: Veel Europese automobilisten rijden op ongeschikte banden

Het is weer de tijd van het jaar om de banden te wisselen. Het lijkt er echter op, dat niet alle automobilisten er happig op zijn om geschikte banden onder hun auto te installeren. Volgens een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door Nokian Tyres, zegt een aanzienlijk percentage Europese automobilisten, dat zij soms op banden rijden die ongeschikt zijn voor de weg- en weerscondities van dat moment. Het onderzoek laat ook zien, dat Midden-Europese consumenten geneigd zijn om de kwaliteit boven de prijs te stellen bij het kiezen van banden.

Seizoensgebonden banden van Nokian Tyres

Een alarmerend feit dat voortvloeit uit het onderzoek van Nokian Tyres, is dat mensen geneigd zijn om op ongeschikte banden te rijden, bijvoorbeeld op zomerbanden in de winter en omgekeerd. Volgens het onderzoek bevindt zich het hoogste percentage automobilisten dat toegeeft dat zij soms op de verkeerde banden in het betreffende seizoen rijden, in Frankrijk: en wel 44%. Het meest bewust in dit opzicht zijn Duitse automobilisten; slechts 23% van hen geeft toe dat zij soms op ongeschikte banden rijden. Italië, Tsjechië, Polen en Roemenië, de andere landen die in het onderzoek zijn opgenomen, liggen ergens tussen deze twee extremen.

Maar waarom iedereen in gevaar brengen door in bepaalde omstandigheden op ongeschikte banden te rijden? Seizoensgebonden banden zijn immers alleen geschikt voor het betreffende seizoen. Het is mogelijk, dat automobilisten vinden, dat zij geen tijd hebben om hun banden te wisselen, ze weten misschien niet wanneer ze de banden moeten wisselen of ze wisselen ze mogelijk te laat. Sommige mensen willen misschien zoveel mogelijk kilometers uit hun huidige banden halen voordat ze ze vervangen.

“Ik ben verrast, dat er nog steeds een aanzienlijk aantal Europese automobilisten kan worden gevonden die niet de functionele en voornamelijk veiligheidskarakteristieken van banden respecteren en nodeloze risico’s nemen door op ongeschikte banden te rijden. Het is duidelijk dat een echte winterband nooit een betrouwbare zomerband kan zijn en omgekeerd kan een zomerband of een vierseizoenenband nooit zo comfortabel en veilig rijden bij regen, ijs of sneeuw in de winter als een seizoensgebonden band,“ zegt Martin Dražík, Product Manager van Nokian Tyres.

Op de vraag welk type banden, seizoensgebonden of vierseizoenenbanden, mensen het vaakst gebruiken, variëren de resultaten tussen de landen onderling. Volgens het onderzoek zijn vierseizoenenbanden het populairst in Frankrijk en Italië, terwijl andere landen die in het onderzoek zijn opgenomen, duidelijk seizoensgebonden banden prefereren.

In de afgelopen jaren hebben vierseizoenenbanden gestaag een marktaandeel verworven in Midden-Europa, maar seizoensgebonden banden blijven nog steeds de populairste bandenkeus. Het is een feit, dat in veel gebieden aparte zomerbanden en winterbanden de beste keuze zijn. In een gebied, waar het weer niet zo extreem is en de automobilist het hele jaar door veilig met dezelfde set banden wil rijden, kunnen vierseizoenenbanden echter de beste keus zijn. Bijvoorbeeld de Nokian Weatherproof, de vierseizoenenband van Nokian Tyres, biedt comfortabel rijden in alle seizoenen. Hij is ontworpen voor automobilisten die veilig in sneeuw en brij willen rijden maar ook efficiënt en moeiteloos in de zomer willen rijden.

De prijs wordt niet als het belangrijkste criterium beschouwd bij het kopen van banden

Bij het nemen van een besluit inzake de aankoop van banden kijken de meeste respondenten in de eerste plaats naar de kwaliteit, dan naar de prijs en tot slot of de geselecteerde band milieuvriendelijk is. In dit opzicht zijn de resultaten in de geselecteerde Europese landen zeer overeenkomstig of zelfs gelijk. Ruim twee derde van de respondenten in Frankrijk, Duitsland, Italië, Tsjechië, Polen en Roemenië zegt, dat kwaliteit voor hen een belangrijke rol speelt bij het kopen van banden. Slechts een kwart ziet de prijs als het belangrijkste selectiecriterium.

Het goede nieuws is, dat automobilisten lijken te begrijpen, dat op de lange duur een premiumband uiteindelijk een goedkopere en veiligere keuze is dan een budgetmodel. Meer dan de helft van de respondenten beschouwen premiumbanden als veiliger. Hoewel veiligheid in principe wordt gewaardeerd, vertaalt zich dit niet altijd in concrete acties.

“Ik begrijp dat sommige klanten een besluit nemen gebaseerd op de prijs bij het kopen van winterbanden en de koopkracht van ieder van ons is anders. De kwaliteit is echter het allerbelangrijkste in het geval van het kopen van winterbanden. De langetermijnontwikkeling en het testen door Nokian Tyres en hun innovatie en technische bekwaamheden garanderen voor de automobilisten altijd het hoogste niveau aan veiligheid en betrouwbaarheid. Een eersteklas premiumband is als een veiligheidsgordel – meestal heb je hem niet nodig maar in een slechte situatie kan hij jouw leven en de levens van anderen redden,” licht Martin Dražík toe.

Onderzoek door Nokian Tyres

De gegevens die in dit rapport staan, zijn gebaseerd op een onderzoek dat dit jaar is uitgevoerd door Nokian Tyres, ‘s werelds meest noordelijk gelegen producent van premiumbanden, in samenwerking met Ipsos research agency. Het onderzoek is uitgevoerd in Duitsland, Polen, Tsjechië Italië, Frankrijk, Roemenië en Bulgarije onder 1800 respondenten.

Meer informatie over de bandentestresultaten voor Nokian Tyres

Meer informatie over winterbanden van Nokian Tyres

Neem voor meer informatie alstublieft contact op met:

Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Prague, 00420 725 865 874, [email protected]

Zuzana Michalová, PR manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866, [email protected]


Attachments

Seizoensgebonden banden van Nokian Tyres (.jpg)