di mei 12 06:36 2015 in categorie Productreleases

Er is nu ook een winterband met een EU-label in de topcategorie AA:

Nokian introduceert de allereerste winterband in klasse A voor zowel grip op nat wegdek als laag brandstofverbruik

Nokian Tyres, de noordelijkste bandenfabrikant ter wereld, komt in het najaar van 2015 met de allereerste winterband voor Nederlandse SUV-rijders. Deze band scoort een A in de hoogste categorie van het EU-bandenlabel voor grip op nat wegdek en zijn lage brandstofverbruik. De moderne Nokian WR SUV 3 (in de maat 265/50 R19 V) is bedoeld voor de Nederlandse markt. Dit revolutionaire nieuwe product kan zelfs de remweg op natte wegen met 18 meter verkorten en tot 0,6 l/100 km brandstof besparen.

Deze originele SUV-winterband leent zich uitstekend voor een veelzijdig gebruik van SUV's, zoals de Porsche Cayenne, Audi Q7, BMW X5, Volkswagen Amarok, Volkswagen Touareg, Mercedes Benz ML, Jeep Grand Cherokee en Volvo XC 60.

De vernieuwde Nokian WR SUV 3 is het resultaat van de unieke kennis en beheersing van alle mogelijke winterse omstandigheden die de uitvinder van de winterband heeft opgebouwd. De Nokian WR SUV 3 bevat de Nokian Twin Trac SUV Silica rubbercomponent, specifiek toegesneden op zwaar SUV-gebruik en de Nokian Aramid Sidewall-techniek. Deze zorgen ervoor, dat autorijders in de wisselende winterse omstandigheden in Nederland profiteren van de best mogelijke grip op natte en besneeuwde wegen, brandstofefficiëntie, een directe besturing en een hoge duurzaamheid. In de toekomst zal deze techniek worden gebruikt voor alle winterbanden van Nokian Tyres.

Centraal in de productontwikkeling door Nokian Tyres: een veiligere, milieuvriendelijkere toekomst

In de afgelopen jaren richtten de toonaangevende automobielfabrikanten zich nog meer op het vergroten van de verkeersveiligheid en het terugdringen van de nadelige effecten van het autorijden, zoals de uitstoot van koolstofdioxide. Zelfs bij de grotere auto's, zoals de SUV's, draait het in de toekomst vooral om hybride auto's die niet alleen krachtige motoren hebben, maar ook het milieu ontzien.

- Net zoals bij de automobielfabrikanten is ook onze eigen productontwikkeling gericht op veiliger en milieuvriendelijker vervoer. We zijn een lastige technologische uitdaging aangegaan. De nieuwe Nokian WR SUV 3 is zonder meer de meest geavanceerde band op dit moment en hij vertegenwoordigd een nieuw benadering waarvan autorijders nu kunnen profiteren, aldus Olli Seppälä,  Product Development Manager van Nokian Tyres.

De uiterst zuinige Nokian WR SUV 3 bewijst dat een grote SUV wel degelijk licht bestuurbaar is op banden met een lage rolweerstand. De direct en nauwkeurig sturende Nokian WR SV 3 is de eerste winterband voor de Nederlandse markt met een klasse A rolweerstand die symbool staat voor brandstofefficiëntie. Wat betreft de brandstofefficiëntie is  het verschil in verbruik tussen de best en de slechtst presterende band (A-G) aanzienlijk en bedraagt circa 0,6 l/100 km. De licht afrollende banden verminderen bovendien de CO2-uitstoot met 14 g/km.

De toekenning van de hoogste EU-score voor grip bij natheid geeft aan hoe veilig de band op natte wegen is. Voor de bestuurder kan het kiezen van de juiste hoogwaardige band een 18 meter – ofwel vier autolengten – kortere remweg opleveren (het verschil tussen de klassen A en F).

Nieuwe innovaties en beproefde veiligheid – betrouwbare grip, laag brandstofverbruik

De complexe productontwikkeling omvatte de zorgvuldige computeroptimalisatie en het uitgebreid testen van alle componenten van de band met betrekking tot de veiligheid en lage rolweerstand.

De uitstekende wintergrip en besturingseigenschappen van de uitgebalanceerde Nokian WR SUV 3 zijn het resultaat van een functioneel profielpatroon en gerichte innovaties, in combinatie met de geheel nieuwe Nokian Twin Trac SUV Silica rubbercomponent die voor de SUV-band werd ontwikkeld.

De profielsamenstelling is een unieke combinatie van de Nokian Hakkapeliitta rubbercomponent die werd ontwikkeld voor de zware en koude noordelijke winters en een component op basis van silica die bij zachter weer uitstekende prestaties biedt. Het eindresultaat is de rubbersamenstelling Nokian Twin Trac Silica, die natuurlijke rubber, silica en koolzaadolie bevat, waarbij de unieke deeltjesdistributie de best mogelijke grip levert op sneeuw en natte wegen.

Dankzij het licht afrollende profielpatroon en het hogere silicagehalte van het rubbermengsel is de rolweerstand zeer laag, waardoor hij een lager brandstofverbruik en minder uitstoot realiseert dan zijn meer traditionele concurrenten. Deze innovatieve component verbetert bovendien de rijstabiliteit en de slijtvastheid.

- SUV-rijders op Nederlandse snelwegen kunnen zelfs bij hogere snelheden vertrouwen op de rijkwaliteiten van het nieuwe product, omdat de constructie van de Nokian WR SUV 3 uiterst robuust en sterk is, legt Seppälä uit. 

Comfortabel en duurzaam rijden

Het EU-label van de band toont slechts één geluidsgolf, wat aangeeft dat het externe rolgeluid laag is. De maat van dit revolutionaire winterproduct is 265/50 R19 met V als snelheidscodering voor snelheden tot 240 km/u.

De beschadiging van SUV-banden ontstaat meestal door schokken tegen de zijwand. De Nokian WR SUV 3 maakt gebruik van de Nokian Aramid Sidewall-techniek voor een maximale bescherming tegen schokken en scherpe voorwerpen. De zijwandcomponent bevat zeer duurzame aramidevezels die buitengewoon goed bestand zijn tegen slijtage en sneden. Dit materiaal wordt ook gebruikt in de luchtvaart- en defensiesector.

Pionier in winterbandentechnologie

Nokian Tyres is de enige bandenfabrikant ter wereld die zich richt op producten en diensten die veilig vervoer onder noordelijke omstandigheden mogelijk maken. De onderneming staat bekend om zijn hoogwaardige, veilige en milieuvriendelijke premium banden die zorgvuldig op de verschillende markten en vraagpatronen worden afgestemd. Meer dan de helft van ons budget voor productontwikkeling wordt gebruikt voor het testen van producten.

In januari 2015 bracht het bedrijf een winterband op de markt met een EU-label in klasse A voor brandstofefficiëntie. De nieuwe Scandinavische spikeloze Nokian Hakkapeliitta R2 winterband werd speciaal ontwikkeld voor de elektrische auto's in de BMW i3-serie. De maat van dit nieuwe model is155/70R19 84Q. In vergelijking met de andere winterbanden op de markt verlenen de Nokian Hakkapeliitta R2 winterbanden van de elektrische auto's een 30% lagere rolweerstand. De energiebesparing door de lagere rolweerstand vergroot het bereik van de auto.

Begin dit jaar introduceerde de pionier in winterbandentechniek ook de Nokian WR D4 winterband die bedoeld is voor de Nederlandse markt en de beste EU-labelklasse A heeft voor grip op natte wegen. De uitgebreide maatvoering van de Nokian WR D4 werd opgezet voor middelgrote, zuinige gezinsauto's en omvat bandenmaten van 14 tot 20 inch met snelheidscoderingen van Q tot W.

In 1934 ontwikkelde en produceerde het bedrijf 's werelds eerste winterband voor de winterse vorstperiode. Twee jaar later kwam de Nokian Hakkapeliitta winterband tot stand in de Scandinavische winter; deze is nu al legendarisch overal waar echte winteromstandigheden heersen. In maart 2013 behaalden we een fantastisch wereldrecord voor de snelste auto op ijs toen testrijder Janne Laitinen op het ijs van de Botnische Golf een snelheid bereikte van 335,713 km/uur. De Nokian Hakkapeliitta 8 spijkerbanden bereikten een tot dan toe ongeëvenaarde grip en snelheid.

De vernieuwde Nokian WR SUV 3 – belangrijkste innovaties:

Nokian Twin Trac SUV Silica rubbercomponent. Exacte grip, uitstekende slijtvastheid en een laag brandstofverbruik. De unieke deeltjesdistributie van de Nokian Twin Trac Silica rubbercomponent, die natuurlijke rubber, silica en koolzaadolie bevat, garandeert een maximale grip op sneeuw en natte wegen. Een extreem lage rolweerstand zorgt voor een laag brandstofverbruik.

Nokian Aramid Sidewall-technologie. Unieke duurzaamheid. De zijwandcomponent bevat zeer duurzame aramidevezels die buitengewoon goed bestand zijn tegen slijtage en sneden. Dit materiaal wordt ook gebruikt in de luchtvaart- en defensiesector. De aramidevezels geven stijfheid aan de zijwand en versterken deze om nog beter bestand te zijn tegen externe schokken en druk tegen de wielflens.

Ontwerp van het profiel. Een stabiel rijgevoel en het effectief voorkomen aquaplaning op sneeuwbrij. Het symmetrische en richtingsgebonden profiel (met een vaste draairichting) optimaliseert de stabiele besturing en vergroot de veiligheid bij aquaplaning op water en sneeuwbrij. Sterke lamellen op de profielblokken zorgen voor extra grip.

Sneeuwklauwen. Maximale grip op sneeuw. Op de lengte- en diagonale groeven van de profielblokken werden sneeuwklauwen aangebracht voor de vereiste grip op de winterse wegen. Ze zorgen voor een effectieve grip van het bandoppervlak op een besneeuwde of zachte ondergrond.

Opwaartse druk in de groeven. Gecontroleerde, krachtige besturing. De opwaartse druk in de groeven van de profielblokken naast de centrale rib en de lengteribben van het symmetrische profielpatroon verbetert de besturing op droge wegen, waardoor deze stabiel en gecontroleerd verloopt. Deze opwaartse druk in de groeven voorkomt ook dat steentjes zich vastzetten in de groeven.

3D-sluitlamel. Betere besturing en duurzamer. De 3D-sluitlamellen lopen van schouder tot schouder en verbeteren de besturing in bochten en bij uitwijkmanoeuvres. Anders dan bij een rechte lamel ondersteunen de 3D-sluitlamellen het profielblok ook wanneer de lamellen zich openen. Dit is te danken aan het ingebouwde sluitmechanisme van de lamel.

Foto's: www.nokiantyres.com/AA-labelNokianWRSUV3

Nokian WR SUV 3: www.nokiantyres.com/winter-tyres/nokian-wr-suv-3/

EU-bandenlabel: veiligheid, besparingen en milieuvriendelijkheid
www.nokiantyres.com/innovation/facts-about-tyres/eu-tyre-label/

Meer informatie:

De nieuwe Nokian WR SUV 3 - de allereerste winterband in klasse A voor zowel grip op nat wegdek als laag brandstofverbruik
http://youtu.be/LtTGEK64nZE

De nieuwe Nokian WR D4 – de eerste winterband met een EU-bandenlabel in klasse A voor grip op natte wegen
http://youtu.be/PwIGMzpEJMM

De nieuwe Nokian Hakkapeliitta R2 – 's werelds eerste winterband met A-score voor rolweerstand http://youtu.be/Wo4omb0Eil4

Aan kop bij de winterbandentesten: Testcentrum Ivalo – de witte hel 
http://youtu.be/n3UyMo4L8bM

e eerste winterband ter wereld met uitschuifbare spikes
www.nokiantyres.com/company/news-article/nokian-tyres-the-world-s-first-nonstudded-winter-tyre-with-studs/

Nokian Hakkapeliitta 8: wereldrecord voor de snelste auto op ijs, 335,713 km/u:  www.nokiantyres.com/innovation/testing/fastest-on-ice/fastest-on-ice-2013/

Hoe werd de eerste winterband ter wereld uitgevonden?
www.nokiantyres.com/first-winter-tyres

Vergelijking van de eerste winterband ter wereld met de geavanceerde spikeloze winterband www.nokiantyres.com/company/about-us/history/this-is-how-the-winter-tyre-has-changed/ 

Meer informatie:

www.twitter.com/NokianTyresCom 
www.youtube.com/NokianTyresCom 
www.facebook.com/nokiantyres 
www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc

Blog voor autorijders:
http://community.nokiantires.com/

Nokian Tyres expertblog:
http://nordictyreblog.com/

De Klok Banden Nederland
Managing Director Wim van der Heiden, Tel. +31613701507
E-Mail wim(at)deklokbanden.com

Sales Manager Benelux Zvonko Tkauz, Tel. +31613701512
E-Mail zvonko(at)deklokbanden.com

Nokian Tyres Europa
Nokian Tyres s.r.o
V Parku 2336/22
148 00 Praha 4
Tsjechische Republiek

Managing Director Central Europe Hannu Liitsola, Tel. +420 605 236 440 
E-Mail hannu.liitsola(at)nokiantyres.com

Technical Customer Service Manager CE Sven Dittmann, dipl.-ing., Tel. +49 8143 444 850 
E-Mail sven.dittmann(at)nokiantyres.com

Marketing Manager Lukáš Líbal, Tel. +420 222 507 759 
E-Mail lukas.libal(at)nokiantyres.com

Export Manager Teemu Tirronen, Tel. +358 10401 7311, Mobile +358 50 368 1298
E-Mail teemu.tirronen(at)nokiantyres.com

Hoofdkantoor Nokian Tyres Finland
Nokian Tyres plc
Pirkkalaistie 7
P.O.Box 20
37101 Nokia
Finland

Product Development Manager Olli Seppälä, Tel. +358 10 401 7549 
E-Mail olli.seppala(at)nokiantyres.com

Development Manager Juha Pirhonen, Tel. +358 10 401 7708 
E-Mail juha.pirhonen(at)nokiantyres.com

Technical Customer Service Manager Matti Morri, Tel. +358 10 401 7621 
E-Mail matti.morri(at)nokiantyres.com

Product Manager Central Europe Stéphane Clepkens, Tel. +358 50 462 7536 
E-Mail stephane.clepkens(at)nokiantyres.com


Attachments

Nokian introduceert de allereerste winterband in klasse A voor zowel grip op nat wegdek als laag brandstofverbruik (.pdf)
Nokian introduceert de allereerste winterband in klasse A voor zowel grip op nat wegdek als laag brandstofverbruik (.docx)