di april 7 11:57 2015 in categorie Bedrijfsnieuws

Nokian Tyres vestigt het nieuwe wereldrecord voor tractoren: 130,165 km/uur!

Het nieuwe wereldrecord voor snelste tractor werd behaald doordat de wereldleider in winterbanden Nokian Tyres en tractorfabrikant Valtra hun noordelijke expertise combineerden.

Het nieuwe ongelofelijke record werd gevestigd op een besneeuwde en bevroren weg in Fins Lapland. Meervoudig wereldkampioen rallyrijden Juha Kankkunen hield zijn hoofd koel en reed met de machine aan een snelheid van 130,165 km per uur. Het breken van het record was mogelijk door de eerste winterband voor tractoren ter wereld, de Nokian Hakkapeliitta TRI (440/80R28 151D & 540/80R38 167D) en de Valtra T234.

- Ik heb al eerder topsnelheidstesten gedaan met verschillende auto's. Dit was de eerste keer met een tractor, en we haalden gelijk een wereldrecord! De banden en tractor werkten heel goed, hoewel de weersomstandigheden moeilijk waren, zegt Juha Kankkunen.

In 2013 behaalde de uitvinder van de winterband een wereldrecord voor de snelste auto op ijs, toen testrijder Janne Laitinen van Nokian Tyres een snelheid behaalde van 335,713 km/uur op het ijs van de Botnische Golf. Grip en snelheid waren als nooit tevoren gegarandeerd door het topproduct, de Nokian Hakkapeliitta 8 winterband.

Topprestatie op ijs en sneeuw

Nokian Tyres breidde zijn veelzijdige serie winterbanden uit naar tractoren met de introductie van de Nokian Hakkapeliitta TRI in het voorjaar van 2014. Het unieke profiel, de winterrubbersamenstelling en de lamellen van de Hakkapeliitta TRI maximaliseren de grip en tractie. De diagonale lamellen creëren groeven op de profielblokken, waardoor het aantal randen met grip op het rijoppervlak verhoogd wordt en de grip in de laterale en lengterichting toeneemt. De meest noordelijke bandenfabrikant ter wereld was meer dan 10 jaar geleden de eerste die banden met een blokpatroon voor tractoren introduceerde.

- Testen onder extreme omstandigheden behoort tot de kern van de activiteiten en vereist unieke vaardigheden. We wilden de ware prestaties van de nieuwe Nokian Hakkapeliitta TRI aantonen. Het is nogal een opmerkelijk zicht als je een machine van 7,7 ton voorbij ziet vliegen met meer dan 130 km/uur, bestuurd door een viervoudig wereldkampioen rallyrijden! Als een tractor zo snel over een winterse weg rijdt, vereist dat geweldige grip, stabiliteit en hantering. Dat waren onze doelen bij de ontwikkeling van de Nokian Hakkapeliitta TRI, aldus Tero Saari, project manager R&D bij Nokian Tyres.

Het record vond plaats op 19 februari 2015 op het noodvliegveld van Vuojärvi, Finland, ongeveer 20 kilometer van de stad Sodankylä richting Rovaniemi. De totale lengte van de landingsbaan met vaste sneeuw was ongeveer 2300 meter, en een snelheidscontrole van 50 m werd op het midden van de baan geplaatst.

De organisatie Guinness World Records hanteert specifieke regels voor het wereldrecord snelste tractor. De tijd waarin de tractor door de 50 meter-snelheidsmeter gaat, wordt gemeten in beide richtingen. Het wereldrecord is een gemiddelde van deze twee metingen. De tractor had een vliegende start.

Kampioen extreme omstandigheden

Nokian Tyres is de meest noordelijke bandenfabrikant ter wereld. Het bedrijf ontwikkelde en produceerde de eerste winterband ter wereld voor de wintervorst van 1934. Twee jaar later werd de Nokian Hakkapeliitta geboren in de Scandinavische winter; hij is reeds een legende overal waar echte winteromstandigheden heersen. De unieke innovaties hebben de Hakkapeliittas jaar na jaar en decennium na decennium winnaars gemaakt van tijdschrifttesten.

Vanaf het begin baanden het zorgvuldig testen en de ontwikkeling door Nokian Tyres de weg naar veiligere en milieuvriendelijkere banden. Ver ten noorden van de Noordpoolcirkel heeft Nokian Tyres zijn enorme Ivalo Testcentrum, ook bekend als "Witte Hel", met een oppervlakte van meer dan 700 hectare. Winterbanden worden rond de klok onder extreme omstandigheden getest.

Het bedrijf is de enige bandenfabrikant ter wereld gericht op producten en diensten die veilig vervoer in noordelijke omstandigheden mogelijk maken. De innovatieve banden voor personenauto’s, vrachtauto’s en zware machines worden vooral in gebieden verkocht met sneeuw, bos en moeilijke rijomstandigheden door wisselende seizoenen. 

Snelste tractor 2015

Bekijk video's en lees meer over het wereldrecord voor snelste tractor www.nokiantyres.com/FastestTractor2015

Actiefoto’s – Het nieuwe wereldrecord voor snelste tractor www.nokiantyres.com/FastestTractor2015photos

Meer informatie:

Nokian Hakkapeliitta TRI – Versla de winter
www.nokiantyres.com/hakkapeliittatri

Remtest: Nokian Hakkapeliitta TRI
http://youtu.be/ljmU25d3GQs

Nokian Hakkapeliitta TRI – Innovaties om de winter te verslaan
http://youtu.be/_v4hy6UnO6Y

Hoe de eerste winterband ter wereld werd uitgevonden
www.nokiantyres.com/first-winter-tyres  

Meer informatie:

www.facebook.com/nokianheavytyres 
https://twitter.com/nokianheavy 
www.youtube.com/NokianTyresCom 
www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc

De Hoeve Banden en Wielen B.V.
Product Manager Agro Fien de Flou, Tel. +32 57 22 42 42
E-Mail fiendeflou(at)forrez.com

Nokian Tyres Europa
Nokian Tyres s.r.o
V Parku 2336/22
148 00 Praha 4
Tsjechische Republiek

Sales Manager Heavy Tyres Jaromír Štádler, Tel. +420 773 673 347 E-Mail jaromir.stadler(at)nokiantyres.com

Export Manager Teemu Tirronen, Tel. +358 10401 7311, Mobile +358 50 368 1298 E-Mail teemu.tirronen(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.com/heavy

Hoofdkantoor Nokian Tyres Finland
Nokian Heavy Tyres Ltd.
Pirkkalaistie 7
P.O.Box 20
37101 Nokia
Finland

Marketing Manager Jarkko Puikkonen, Tel. +358 10 401 7201 E-Mail jarkko.puikkonen(at)nokiantyres.com

Project Manager TeroSaari, Tel. +358 10 401 7226 E-Mail tero.saari(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.com/heavy


Attachments

Nokian Tyres vestigt het nieuwe wereldrecord voor tractoren: 130,165 km/uur! (.pdf)
Nokian Tyres vestigt het nieuwe wereldrecord voor tractoren: 130,165 km/uur! (.docx)