vr augustus 17 04:34 2018 in categoriën Productreleases, Bedrijfsnieuws

Vergeet de rijsporen - Tips voor comfortabeler rijden in de zomer

Uw rijcomfort wordt beïnvloed door een aantal factoren, zoals het weer, het tijdstip van de dag en natuurlijk andere bestuurders. Gelukkig kan een chauffeur er op zijn minst een paar van beïnvloeden en zorgen voor comfortabeler reizen zonder onnodige haast, lawaai en ergernis.

Vergeet de rijsporen - Tips voor comfortabeler rijden in de zomer

De rijsporen die op veel Europese wegen voorkomen, zijn hiervan een voorbeeld. U kunt in de verleiding komen dezelfde rijsporen te volgen als duizenden andere bestuurders, maar dit veroorzaakt meer geluid en bandenslijtage dan rijden buiten de rijsporen.

- Om een bizarre reden rijden mensen liever in de rijsporen, waar het asfalt het ruwst is en het risico op aquaplaning het grootst is. Stuur in plaats van rijden in de met water gevulde rijsporen op de weg een beetje naar de zijkant, adviseert Martin Dražík, Product Manager voor Centraal-Europa bij Nokian Tyres.

Kom comfortabel en in stijl aan

Uw rijstijl bepaalt hoe stressvol de reis is voor de bestuurder en passagiers. Wiskundig gezien maakt het verminderen van uw snelheid met tien kilometer per uur uw reis slechts acht minuten trager over honderd kilometer, maar het kan de reis veel veiliger en comfortabeler maken.

Anderen inhalen om sneller aan te komen is een eindeloze strijd om een paar minuten tijdwinst. Door rustig accelereren spaart u ook uw banden.

De juiste hoeveelheid druk

Wanneer uw auto en banden in goede staat zijn, kunt u genieten van veilig rijden. De juiste bandenspanning zorgt voor extra gemoedsrust, een verbetering van het rijcomfort en een verlenging van de levensduur van de banden.

U moet om de paar weken uw bandenspanning controleren en ook wanneer u aan een langere reis begint. Elk automodel heeft de juiste bandenspanningen van de autofabrikant voor zowel lichte als zware belastingen. De aanbevolen drukwaarden zijn meestal te vinden aan de binnenkant van de autodeur of in de gebruikershandleiding. De meeste benzinestations hebben apparatuur voor het meten en regelen van de bandenspanning en zelfs het kopen van uw eigen meter kost niet veel.

- De juiste bandenspanning is belangrijk. Als de druk te laag is, reageert de auto niet zoals het hoort op stuurcommando’s. Een overmatig hoge bandenspanning vermindert de rijkwaliteit en verhoogt het geluid van de band. Dit resulteert in minder comfort, zegt Petri Paananen, testrijder van Nokian Tyres.

Kwaliteitsbanden hebben een stevige grip

Er zijn grote verschillen wat betreft de neiging tot aquaplaning en grip tussen banden van bekende, verantwoordelijke bandenfabrikanten en die van minder bekende bandenmerken. De verschillen zijn het duidelijkst onder extreme omstandigheden. De kortere remweg van een hoogwaardige band draagt bij aan de veiligheid en voorkomt ongevallen.

- De profieldiepte is een zeer belangrijke factor voor de grip van de band en de neiging tot aquaplaning. De zomer- en winterproducten van Nokian Tyres hebben de gepatenteerde DSI-indicator die de resterende profieldiepte weergeeft als getallen op het loopvlak, zegt Martin Dražík.

Het feit dat de meeste Europese chauffeurs premium banden waarderen, is ook bewezen door een nieuw onderzoek naar zomerbanden dat is uitgevoerd door Nokian Tyres*. 58% van de Europese chauffeurs was het erover eens dat premium banden betere wegliggingseigenschappen hebben onder verschillende wegomstandigheden. Hetzelfde aantal - 58% van de bestuurders - bevestigde ook dat premium banden veiliger zijn in uitdagende weersomstandigheden en dat hun structuur duurzamer is onder verschillende wegomstandigheden. Volgens de enquête is de grip van banden op natte wegen het belangrijkste bandenkenmerk bij het kopen van zomerbanden.

Profiel is belangrijk

Autofabrikanten definiëren de standaard bandenmaat en -profiel, evenals optionele maten voor elk voertuig. De bandenmaten zijn toegenomen en de profielen zijn verminderd, maar banden met een hoger profiel betekenen nog steeds meer rijcomfort.

- Een hoger bandenprofiel zorgt voor comfortabeler rijden. Stijf bandenmateriaal kan het rijden onconfortabel maken: de rolweerstand neemt toe en het rijgevoel wordt moeilijker. Het interne geluidsniveau is ook een factor die het rijcomfort beïnvloedt en u dient het in de gaten te houden bij het lezen van bandentests in autotijdschriften, legt Martin Dražík uit.

Bandentips voor zorgeloos autorijden in de zomer 

  1. Kies zomerbanden van hoge kwaliteit. Ze gaan langer mee en hebben betere eigenschappen. U kunt hulp krijgen bij het kiezen van de banden van uw voorkeur door te kijken naar bandentests in autotijdschriften en de EU-bandenlabels die informatie bieden over grip op nat wegdek, brandstofefficiëntie en extern rolgeluid. 
  2. Een beter stuurgevoel. Een bredere band met een lager profiel geeft een beter stuurgevoel dan een smallere band met een hoger profiel. Dit betekent dat de band gevoeliger is voor de stuurbewegingen van de bestuurder. Zo’n band is geschikt voor een bestuurder die waarde hecht aan een snelle stuurreactie en een sportief gevoel. 
  3. Meer rijcomfort. Een brede band is echter gevoeliger voor rijsporen op de weg, waardoor smallere banden met een hoger profiel een beter alternatief kunnen zijn voor bestuurders die op zoek zijn naar comfort. Een smallere band is ook veiliger op natte wegen, omdat deze het water beter wegdringt dan een bredere band. 
  4. Meet en stel de bandenspanning in. Een juiste bandenspanning verbetert de veiligheid, verlengt de levensduur van de banden en verlaagt het brandstofverbruik. U moet uw bandenspanningen om de drie weken controleren en ook wanneer u aan een langere reis begint. Controleer de druk wanneer de banden koud zijn. 
  5. Controleer het loopvlak van de band een paar keer in de zomer. Frequente bestuurders zouden dit vaker moeten doen. De aanbevolen minimale profieldiepte is 4 millimeter, hoewel de wet een lagere waarde toestaat. 
  6. Controleer de gelijkmatigheid van de bandenslijtage. Ongelijke slijtage is een teken dat er iets niet goed is. Dit kan worden veroorzaakt door onjuiste bandenspanning of wielsporen. 
  7. Controleer het aanhaalkoppel van de wielbouten na het verwisselen van de banden. Wanneer u lichtmetalen wielen gebruikt, moet u de bouten opnieuw aandraaien na een paar honderd kilometer te hebben gereden. 
  8. Verhoog de levensduur van de banden door ze van voor naar achter om te wisselen en omgekeerd wanneer het verschil in profieldiepte 2 mm is.

* De gegevens zijn gebaseerd op een online-enquête die Nokian Tyres in april-mei van dit jaar heeft gehouden in samenwerking met het onderzoeksbedrijf Taloustutkimus Oy. De enquête werd uitgevoerd in vijf landen (Duitsland, Polen, Tsjechië, Italië en Frankrijk) met een steekproef van 1.000 respondenten uit elk land.

Meer informatie:

Foto's downloaden

Nokian Tyres - 's werelds meest noordelijke bandenfabrikant

Contacten:

Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Prague, 00420 725 865 874, [email protected]

Zuzana Seidl Michalová, PR manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866, [email protected]