do september 20 11:00 2018 in categoriën Productreleases, Bedrijfsnieuws

Water op de weg betekent gevaar: Vermijd aquaplaning - doe het volgende tijdens het rijden en voor het vertrek

De herfstwegen roepen, zelfs als het slecht weer is. Door regen doordrenkte wegen maken bestuurders vatbaar voor gevaarlijke aquaplaning. Gelukkig zorgen enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen voor veilige en zorgeloze autoritten.

Water op de weg betekent gevaar: Vermijd aquaplaning - doe het volgende tijdens het rijden en voor het vertrek

Aquaplaning maakt van de bestuurder een passagier

Aquaplaning is een echte bedreiging bij regenachtig nazomer- of herfstweer. Wanneer het loopvlak van de band niet al het water tussen de band en de weg kan verwijderen, vormt het een soort kussen onder de band. De banden verliezen hun grip en de bestuurder kan het voertuig niet meer besturen.

Het is belangrijk om kalm te blijven in geval van aquaplaning.

- Als uw voertuig begint te aquaplanen, haal dan uw voet van het gaspedaal en trap de koppeling in. Rem niet en draai niet met kracht aan het stuur. Naarmate u langzamer gaat, kan de grip plotseling terugkeren. Als dat gebeurt, wilt u dat uw banden de goede kant op wijzen en niet in de richting van tegemoetkomend verkeer, zegt Martin Dražík, productmanager CE voor Nokian Tyres.

Controleer regelmatig uw banden en de bandenspanning

Gelukkig kunt u het risico van aquaplaning al verminderen voordat u achter het stuur stapt. De eerste manier is om de profieldiepte van uw banden regelmatig te controleren en ervoor te zorgen dat ze in goede staat zijn. Versleten banden zijn slechter in staat om water te verwijderen, omdat het loopvlak niet langer voldoende capaciteit heeft om water op te slaan. 

- De wet zegt dat de minimale profieldiepte voor zomerbanden 1,6 millimeter is, maar u moet in gedachten houden dat banden al snel hun aquaplaningeigenschappen verliezen bij 4 millimeter, zegt Dražík.

In recente tests uitgevoerd door Tekniikan Maailma (5/2018) waren versleten banden al gevoelig voor aquaplaning bij snelheden van maar 75 km/h. De beste nieuwe band in de test was pas bij 88 km/h gevoelig voor aquaplaning. Naast de profieldiepte moet u de bandenspanning controleren. Een lage bandenspanning verhoogt het risico op aquaplaning. Het controleren en eventueel oppompen van banden zijn belangrijke veiligheidsmaatregelen die niets kosten bij het dichtstbijzijnde servicestation.

Een juiste snelheid helpt u om de controle te behouden

U kunt ook achter het stuur aquaplaning voorkomen. De belangrijkste manier is om te allen tijde de juiste snelheid aan te houden. Onderweg moet u nooit blindelings vertrouwen op technologie en u moet snelheidslimieten ook niet als een minimumwaarde beschouwen. Zelfs nieuwe banden kunnen aquaplaning mogelijk niet voorkomen als u te snel in stromende regen rijdt.

- De belangrijkste veiligheidsmaatregel die een bestuurder kan nemen, is om zijn snelheid aan te passen aan de situatie en het weer. Bij hevige regen moet u uw snelheid met 15-20 km/h verlagen om het voor het loopvlak van de banden mogelijk te maken om al het water tussen de band en het wegdek te verwijderen, brent Dražík ons in herinnering.

U moet daarom voldoende tijd reserveren voor uw reis in regenachtig of onzeker weer om eventuele druk te voorkomen om te snel te rijden. Het is ook belangrijk om de juiste veiligheidsafstand te handhaven in regenachtig weer, aangezien natte oppervlakken de remafstanden vergroten. U moet ook aandacht besteden aan het wegdek. Wegen verslijten tijdens gebruik en de sporen kunnen soms erg diep zijn. 

- Rijd niet in de sporen omdat deze water verzamelen. Het is veel veiliger om naast de sporen te rijden, zegt Dražík.

Onthoud dit bij regenachtig weer:

  1. Controleer de profieldiepte van uw banden. De aanbevolen, minimale profieldiepte is 4 mm.
  2. Controleer de bandenspanning van uw banden. Te laag opgeblazen banden maken het sturen langzamer en verbruiken ook meer brandstof.
  3. Pas uw snelheid aan het weer aan. Bij hevige regen moet u uw snelheid met wel 15-20 km/h
  4. Rijd rustig. Houd een veilige afstand aan en rijd met de juiste snelheid.
  5. Let op het wegdek. Rijd niet in de sporen omdat ze water verzamelen.

Foto: Download foto’s

Meer informatie:

Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Prague, 00420 725 865 874, [email protected]

Zuzana Seidl, PR manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866, [email protected]