wo juli 7 03:40 2021 in categoriën Productreleases, Bedrijfsnieuws

Zomerbanden horen thuis op zomerwegen

In deze uitzonderlijke tijden kunnen banden maar een klein probleem lijken. Het lijkt misschien alsof het gebruik van winterbanden deze zomer minder gedoe geeft dan het wisselen naar zomerbanden. Banden zijn echter een even belangrijk onderdeel van de verkeersveiligheid als altijd en zelfs na een wereldwijde pandemie zullen in goede staat verkerende zomerbanden uw veiligheid op zomerse wegen aanzienlijk verhogen. Dit is waarom u niet moet vergeten eens even te kijken naar wat er onder uw auto rolt.

5 redenen waarom u uw banden deze zomer niet moet verwaarlozen:

  1. Zomerbanden stoppen sneller op een nat wegdek

Moderne winterbanden zijn ontworpen om goed te presteren op sneeuw, ijs, smeltende sneeuw en bij matige regen, maar als het gaat om verregende zomerstraten, zijn zomerbanden veruit superieur. Het verschil in remafstand tussen een versleten winterband en een zomerband in goede staat op een nat wegdek is meer dan 12 meter bij een snelheid vanaf 80 km/u*. Dat is meer dan twee lengtes van een auto en dat maakt een groot verschil wanneer je abrupt moet stoppen om te voorkomen dat je een obstakel op de weg raakt.

  1. Zomerbanden voorkomen aquaplaning

Aquaplaning is een gevaarlijk fenomeen, waarbij de band het contact met de weg verliest als er te veel water tussen het oppervlak van de weg en het loopvlak van de band komt. Het resultaat is een oncontroleerbare slip, waarbij de bestuurder niets anders kan doen dan hopen op het beste. Winterbanden kunnen uitstekend zijn als het gaat om slushplaning, maar zijn niet opgewassen tegen zomerbanden bij het rijden door een massa diep water. Terwijl een zomerband een snelheid van meer dan 80 km/u op een nat wegdek aankan voordat er aquaplaning optreedt, zal een versleten winterband al bij 60 km/u* oncontroleerbaar slippen.    

  1. Zomerbanden maken rijden comfortabeler en nauwkeuriger

Hoewel ze dezelfde zwarte cirkels lijken, zijn zomer- en winterbanden fundamenteel verschillend. Bij winterbanden is alles, van het loopvlakontwerp tot de zachtere rubbersamenstelling, ontworpen om het rijden in koudere omstandigheden veilig te maken. Niet alleen zullen ze minder goed functioneren in de zomer, maar door het hete wegdek zullen ze ook sneller slijten en hun winterse veiligheidseigenschappen voor het volgende seizoen verliezen.

“Zomerbanden daarentegen zijn ontworpen om veiligheid en comfort te bieden tijdens het rijden in de zomer. Warme stadsstraten en hete snelwegen die schadelijk zijn voor winterbanden, zijn de natuurlijke habitat voor zomerbanden. Ze zorgen voor een gemakkelijke rit met een nauwkeurige bediening en een snelle respons bij het draaien aan het stuur. Dit maakt het rijden niet alleen comfortabeler, maar ook veiliger in situaties waarin je scherp moet manoeuvreren om iets op de weg te ontwijken,” zegt Martin Dražík, Productmanager voor Europa bij Nokian Tyres.

  1. De staat en kwaliteit van banden zijn belangrijke veiligheidsfactoren

“Als het gaat om het verwisselen van banden, is het zo maar wat onder de auto plaatsen geen garantie voor veiliger rijden. Voordat u omwisselt naar zomerbanden, is het belangrijk om de staat ervan te controleren. Als ze een profieldiepte hebben van minder dan 4 mm, is het verstandig om te overwegen nieuwe te kopen, omdat de banden op nat wegdek dan niet meer veilig zijn. Het is ook belangrijk de banden te controleren op ongelijkmatige slijtage en op insnijdingen of scheuren voordat u ermee gaat rijden - gebruik niets dat er beschadigd uitziet. Banden mogen ook niet worden gebruikt als ze ouder zijn dan 10 jaar of langer dan 6 jaar zijn gebruikt”, zegt Dražík.

Wanneer u kwaliteitszomerbanden voor de zomer en premium winterbanden voor de wintermaanden koopt, krijgt u voor een lange tijd optimale veiligheid.

  1. Bandendealers zijn goed voorbereid om klanten te helpen

Bandendealers hebben maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat klanten hun winkels veilig kunnen bezoeken. Veel ketens hebben uitgebreide plannen voor het desinfecteren van hun winkels en zorgen voor een gepaste veiligheidsafstand tussen personeel en klanten. Vergeet niet dat ook veel bandendealers online winkels hebben, waar u producten en diensten kunt bestellen en zelfs betalen, en waar u contact kunt opnemen met het personeel voor vragen en ondersteuning.

Bron: * Tekniikan Maailma 05/2019 (in deze studie werden Noordse winterbanden zonder spijkers gebruikt)

Meer informate over de zomerbanden van Nokian Tyres

Download de afbeeldingen

 

Voor meer informatie:

Jaroslav Nálevka, PR Manager McCann Prague,
00420 725 865 874,
[email protected]

Zuzana Seidl, PR Manager Nokian Tyres CE,
00420 603 578 866,
[email protected]