vr februari 23 10:20 2018 in categorie Productreleases

Kies voor uw veiligheid banden van goede kwaliteit voor de tweede auto in het gezin

De tweede auto in het gezin wordt vaak gebruikt om kinderen naar hun hobby’s te brengen en de bestuurder heeft gewoonlijk net het rijbewijs of minder rijervaring. Aangezien het soms om een goedkoper model gaat, krijgen de winterbanden minder aandacht en wordt er soms zelfs bewust op dingen bespaard.

Veiligheid verdient prioriteit bij het vervoeren van kinderen en jonge mensen. Verder kan het gebrek aan vaardigheden en ervaring van onervaren chauffeurs ervaring worden gecompenseerd met maximale veiligheidsuitrusting. Banden behoren tot de belangrijkste daarvan. De reactie van een nieuwe chauffeur en zijn controle over de auto liggen in de eerste winter niet op hetzelfde niveau als die van de ervaren chauffeur van de hoofdauto van het gezin die gewoonlijk betere winterbanden ter ondersteuning heeft. Natuurlijk kan zelfs een veilige auto geen veiligheid garanderen als de chauffeur onverantwoordelijk handelt. De impact van de banden op de veiligheid op de weg wordt echter al benadrukt tijdens de rijlessen.

Een professionele rijlesinstructeur benadrukt het belang en het correcte gebruik van de veiligheidsuitrusting. Samen bespreken we de impact van de banden op de handling, het selecteren van het juiste typeband en het belang van de bandendruk,” zegt Gerhard von Bressensdorf, president van de Duitse Associatie van rijscholen.

Besparingen halverwege het seizoen kunnen duur uitpakken

Het kopen van nieuwe banden wordt met name uitgesteld als het seizoen bijna ten einde is. De opzet is om geld te besparen door de versleten banden tot het eind van de lente of de herfst te gebruiken, aangezien er toch een bandenwissel aankomt. Echter, veiligheid maakt geen gebruik van een kalender: integendeel, banden worden belangrijker in afwisselende weersomstandigheden.  

In de eerste 10 jaar van deze eeuw waren banden een risicofactor in een op de zeven dodelijke ongevallen die zijn veroorzaakt door een personenauto of bestelbus. Nokian Tyres beveelt een loopvlakdiepte aan van niet minder dan 4 mm voor alle banden. “U dient uw banden nooit volledig op te rijden; in plaats daarvan dient u ze te vervangen wanneer er ongeveer 4 mm loopvlak over is. Bij het vervangen van winterbanden dienen zij meer dan 5 mm loopvlak over te hebben om grip te garanderen wanneer het gladde weer begint,” zegt Martin Dražík, Product Manager CE voor Nokian Tyres.

U dient er ook aan te denken dat de leeftijd van de band een effect op de bandenkwaliteit heeft: het loopvlakmengsel wordt na verloop van tijd hard. Indien de banden meer dan zes jaar actief zijn gebruikt, vermindert hun grip op ijs zelfs als er voldoende loopvlak over is. Dit is een gebruikelijk probleem voor tweede auto’s, aangezien er gewoonlijk minder mee wordt gereden dan met de hoofdauto in het gezin. U kunt makkelijk zelf de leeftijd van de band controleren door te kijken naar de code van vier cijfers op de zijkant. De eerste twee cijfers geven de productieweek aan en de laatste twee het productie-jaar. Als de code bijvoorbeeld 1717 is, dan is de band geproduceerd in week 17 in het jaar 2017. 

WINTERBANDENTIPS VOOR DE TWEEDE AUTO IN HET GEZIN

  • Kies winterbanden van hoge kwaliteit die zijn ontwikkeld voor de Midden-Europees weersomstandigheden
  • Vervang de banden na zes jaar actief gebruik
  • Controleer ongeacht hoe vaak de auto is gebruikt de DOT-labels op de banden en vergewis u ervan dat zij niet meer dan 10 jaar oud zijn
  • Vervang de banden uiterlijk bij 4 mm overblijvend loopvlak
  • Controleer de bandendruk van de tweede auto – de aanbeveling voor de winter is ongeveer 0,2 bar boven de zomerwaarde

FOTO’S: www.nokiantyres.com/secondcar

Meer informatie:

Nuttige tips voor bandenonderhoud 
Winterrijschool – Veiliger rijden in de winter 

Verdere informatie:

Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Prague, 00420 725 865 874,j
[email protected]

Zuzana Michalová, PR manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866, [email protected]