do april 23 06:00 2020 in categoriën Productreleases, Bedrijfsnieuws

Maximaliseer veilig rijden - Stap zo snel mogelijk over op zomerbanden

Vanwege de uitdagingen die COVID-19 met zich brengt, zullen het komende zomerseizoen waarschijnlijk meer mensen ook tijdens de lente winterbanden blijven gebruiken. Het is echter belangrijk op te merken dat winterbanden niet bedoeld zijn om er mee te rijden bij warmer weer en dus veel minder veilig zijn dan zomerbanden. De expert van Nokian Tyres adviseert hoe u uitdagingen kunt vermijden bij het laat in het seizoen wisselen van winter- naar zomerbanden. Het belangrijkste advies is om zo snel mogelijk over te stappen op zomerbanden.

"Als korte, tijdelijke oplossing is het mogelijk. Het voor langere tijd in de lente en de zomer winterbanden gebruiken, bijvoorbeeld gedurende het gehele zomerseizoen, kan een aanzienlijke bedreiging voor de veiligheid vormen. Vooral in de maanden waarin de temperatuur hoog oploopt", zegt Martin Dražík, een expert en productmanager voor Midden-Europa bij Nokian Tyres.

Het in de lente en de zomer op winterbanden rijden met een auto kent verschillende risico's. Dt grootste risico´s zijn de aanzienlijk langere remweg, veranderingen in stabiliteit en besturing en ook een minder nauwkeurige stuurrespons. Winterbanden zijn gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling, wat zorgt voor een juiste werking bij lagere temperaturen en vrieskou. In warmere omstandigheden slijten winterbanden sneller en neemt het risico op aquaplaning op natte wegen toe.

Ook denken sommige bestuurders dat als ze erin slagen om in de overgangsperiode met winterbanden te rijden, ze deze ook het gehele zomerseizoen kunnen gebruiken. Dit is echter de meest voorkomende fout, op het randje van gevaarlijk.

"Als het in de huidige situatie niet mogelijk is om op tijd banden te verwisselen en u uw auto moet gebruiken, probeer dan uw reis aan te passen om het risico zo laag mogelijk te houden. Leg kortere afstanden af en houd er rekening mee dat u onderweg mogelijk ook andere bestuurders met ongeschikte banden tegenkomt; u moet uw veiligheidsafstand dienovereenkomstig vergroten - tot twee keer toe. Wees voorzichtig in bochten, rij langzamer. Neem geen onnodige risico's, het is het niet waard. Houd er rekening mee dat dit slechts een tijdelijke oplossing is en probeer een afspraak bij uw garage te maken om de banden zo snel mogelijk te verwisselen", raadt Dražík aan.

Zelfs als u aan het begin van de zomer van banden wisselt, is dat nog steeds veiliger dan gedurende de zomer op winterbanden te rijden. Het zijn vooral de zomermaanden die kritiek kunnen zijn.

“Onder dergelijke omstandigheden zijn alle veiligheidseigenschappen van winterbanden nagenoeg niet beschikbaar. De auto is moeilijker onder controle te houden, op een nat wegdek wordt het water wordt niet zo soepel overgebracht naar de groeven als bij zomerbanden, wat het risico op aquaplaning bij zomerstormen en regenbuien aanzienlijk vergroot", legt Dražík uit.

Wat zijn de risico's van het gebruik van winterbanden in de zomer?

 • De remafstand is tot 20% langer
 • De prestaties van de banden zijn aanzienlijk lager
 • De besturing en de stuurrespons zijn veel slechter
 • Het grootste risico is het rijden op natte wegen, aangezien winterbanden niet zijn ontworpen om bij zomerstormen snel water over te brengen, maar om grip te bieden op sneeuw en sneeuwbrij; er is een groter risico op aquaplaning
 • Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling en zullen daardoor veel sneller slijten op warme dagen
 • In sommige landen kan het gebruik van winterbanden in de zomer wettelijk zijn verboden

Tips om risico's te verminderen als u in de zomer tijdelijk winterbanden moet gebruiken:

 • Beperk uw reizen tot alleen die voor noodzakelijke doeleinden
 • Pas uw snelheid aan vanwege de langere remweg en mogelijk slechtere rijeigenschappen
 • Houd in het verkeer een langere veiligheidsafstand aan - tot twee keer zo lang als gebruikelijk
 • Wees voorzichtig in bochten, rij langzamer, houd er rekening mee dat andere bestuurders waarschijnlijk onder vergelijkbare omstandigheden zullen rijden
 • Maak zo snel mogelijk een afspraak om uw banden te verwisselen

Download de afbeeldingen

Voor meer informatie:

Jaroslav Nálevka, PR Manager McCann Prague, 00420 725 865 874,
[email protected]

Zuzana Seidl, PR Manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866,
[email protected]