di juli 4 11:39 2017 in categoriën Productreleases, Bedrijfsnieuws

Ontzie uw portemonnee en het milieu met Class A banden

Rijden belast het milieu, maar een auto is voor velen van ons een noodzaak. Een milieubewuste bestuurder kan echter de impact van zijn auto op het milieu verminderen door zich aan een paar simpele regels te houden. En het beste van alles is daarbij dat het sparen van het milieu ook het besparen van geld betekent.  

Ontzie uw portemonnee en het milieu met Class A banden

Goed onderhouden Class A banden besparen geld en verbeteren veiligheid

Voor het milieu zijn banden die Class A brandstofzuinigheid bieden, de beste keus voor een auto. Banden in deze categorie van het EU bandenlabel hebben de laagste rolweerstand en vereisen daarom de minste hoeveelheid energie – en dus brandstof – om te kunnen rollen. "De rolweerstand verwijst naar de energie die verbruikt wordt in de vervorming die plaatsvindt wanneer de band de weg raakt. Banden met een lage rolweerstand besparen meer energie en dus besparen ze ook brandstof. De rolweerstand van banden is verantwoordelijk voor wel 20% van het brandstofverbruik van de auto," legt Matti Morri, Technical Customer Service Manager bij Nokian Tyres uit.

De brandstofzuinigheid wordt op het EU bandenlabel aangegeven met de letters A tot en met G: class A banden hebben de laagste rolweerstand en class G banden hebben de hoogste rolweerstand. Bandenlabels dienen te worden vergeleken voor de aankoop aangezien er grote verschillen kunnen zijn tussen de rolweerstand van banden. Een verschil van 40% in rolweerstand kan het brandstofverbruik gemiddeld met 5-6% beïnvloeden. De class A zomerband van Nokian Tyres bespaart tot wel 0,6 l per 100 km in vergelijking met banden met een rolweerstand van de class G. Als een auto 0,6 l per 100 km brandstof kan besparen en de brandstof kost ongeveer € 1,60 per liter, dan betekent dat bij 40.000 km een besparing van 240 l oftewel € 384.

Wanneer u eenmaal zuinigere banden onder uw auto hebt gemonteerd, is het tijd om ze ook goed te onderhouden. “Bijvoorbeeld het omwisselen van het banden van achter naar voren en omgekeerd zorgt voor gelijkmatige slijtage en voor meer kilometers die u uit een bandenset kunt halen,” zegt Matti Morri.

Een juiste bandendruk vermindert emissies

Als het om groen gaat, is het bewaken van de bandendruk waarschijnlijk het belangrijkste deel van het bandenonderhoud. Een juiste bandendruk is van directe invloed op de rolweerstand van de band en dus op het verminderen van emissies. U moet regelmatig uw bandendruk controleren; ongeveer één keer per drie weken en altijd voordat u een langere reis gaat maken, aangezien de druk in de band niet stabiel blijft. Een band met de correcte bandendruk vermindert de rolweerstand met wel 10%.

“Als de druk te laag is, rollen de banden zwaarder en gaat de auto meer brandstof verbruiken. In het belang van brandstofbesparing dient u uw banden 0,2 bar hoger op te pompen dan de autoproducenten aanbevelen. U dient ook de druk te verhogen wanneer de auto erg zwaarbeladen is. Het verhogen van de druk verbetert ook de belastingcapaciteit van de band en de stabiliteit en het vermindert de opwekking van hitte; dit is van directe invloed op de duurzaamheid en levensduur van de band,” aldus Morri.

Premiumbanden worden duurzaam geproduceerd en correct gerecycled

Veel consumenten merken op dat milieuvriendelijke banden vaak duurder zijn, maar zij betalen zich al snel terug door de besparing op de brandstofkosten. Premium producenten investeren ook in milieuvriendelijke grondstoffen voor banden en in het verbeteren van de productieprocessen om ze zo ecologisch mogelijk te maken. De belangrijkste milieu-impact die door banden wordt veroorzaakt, komt door de brandstof die verbruikt wordt wanneer de anderen worden gebruikt, maar producenten van kwaliteitsbanden zijn erop gericht om het effect op het milieu te reduceren gedurende de hele levensduur van de band.

“We maken bijvoorbeeld bij de productie van onze banden geen gebruik van oliën die gevaarlijk zijn voor het milieu; we hebben ze vervangen door laag aromatische oliën en zeer milieuvriendelijke koolzaad en tall-oliën. Bovendien wordt de afval die tijdens de productie ontstaat zoals niet-gevulcaniseerd rubberafval, direct verder gestuurd voor hergebruik," zegt de Environmental and Responsibility Manager van Nokian Tyres, Sirkka Leppänen.

Het is een goed idee om vooraf de milieuverantwoordelijkheid van andere producenten te onderzoeken. Een manier om dit te doen is het lezen van corporate responsibility reports die op hun website worden gepubliceerd. Verantwoordelijke bandenproducenten streven ernaar om de impact op het milieu van hun producten te verminderen en dit gedurende het hele traject van productie tot recycling.

Meer informatie over de zomerbanden van Nokian Tyres kunt u hier vinden:
https://www.nokiantyres.nl/banden/personenauto/zomerbanden/ 

Hier kunt u hoge resolutie foto’s downloaden:
www.nokiantyres.com/CE-summer-tyres

Contact

Neem voor meer informatie alstublieft contact op met

Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Prague, 00420 725 865 874, [email protected]

Zuzana Michalová, PR manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 855, [email protected]


Attachments

Nokian Tyres - Tips voor groener rijden (.jpg)