ma april 26 09:45 2021 in categoriën Productreleases, Bedrijfsnieuws

In mei worden nieuwe EU-bandenlabels ingevoerd die het vergelijken van banden makkelijker maken

Europa wordt de eerste regio ter wereld die een label voor grip op ijs voor banden gaat gebruiken. Daarnaast krijgen banden een symbool voor grip op sneeuw en een QR-code die naar een uitgebreide Europese databank verwijst. De verandering wordt van kracht op 1 mei. De bedoeling van de nieuwe labels is om kopers te helpen verschillende banden te vergelijken en hen zo naar veiligere, milieuvriendelijkere bandenkeuzes te leiden. Als pionier op het gebied van winterbanden werkt Nokian Tyres al geruime tijd aan de ontwikkeling van de labels. Dit werk werpt nu zijn vruchten af.

De bandenlabels worden in de gehele EU vernieuwd. Nieuwe labels zijn verplicht voor banden die na april 2021 worden geproduceerd, dus de nieuwe labels zullen geleidelijk verschijnen op banden die te koop worden aangeboden.

All-season banden, zomerbanden en winterbanden zonder spijkers die in de EU worden verkocht, kregen voor het eerst in 2012 de EU-bandenlabels. Tot nu toe gold de etiketteringsplicht voor banden voor personenauto's, SUV's en bestelwagens en de vereiste informatie omvatte rolweerstand, grip op nat wegdek en extern rolgeluid. De labels veranderen nu en de informatie moet ook betrekking hebben op grip op sneeuw en grip op ijs, de tot heden gebruikte schaalverdeling wordt vernieuwd en er wordt een QR-code aan het label toegevoegd. De etiketteringsplicht is niet van toepassing op winterbanden met spijkers.

– In de praktijk is grip op nat wegdek het tegenovergestelde van grip op ijs: het verbeteren van de een vermindert gewoonlijk de ander. Banden die zijn ontworpen voor Midden-Europa leggen de nadruk op eigenschappen die vereist zijn op “kale” wegen, terwijl het symbool voor grip op ijs aangeeft dat de band echt functioneert en veilig blijft in de uitdagende Noordse winterse omstandigheden. We raden af om banden die zijn ontworpen voor Midden-Europa te gebruiken onder omstandigheden waarvoor ze niet bedoeld zijn, zegt Technical Customer Service Manager Matti Morri van Nokian Tyres.

Banden voor vrachtwagens en autobussen krijgen ook labels

Het nieuwe etiketteringssysteem kan zelfs bij B2B een leidraad zijn voor de keuze van banden, aangezien de vereisten nu ook gaan gelden voor vrachtwagen- en autobusbanden. Daar werden de bandenlabels alleen gebruikt in marketingmateriaal. Deze banden zullen geen symbool voor grip op ijs krijgen.

– De grotere nadruk op duurzaamheid maakt lage rolweerstand en brandstofbesparing nog belangrijker. Aan de andere kant is grip op sneeuw erg belangrijk, vooral in Duitsland en de Noordse landen. We moeten niet vergeten om een goed evenwicht te bewaren tussen de verschillende eigenschappen, zegt Productmanager Teppo Siltanen van Nokian Heavy Tyres.

Omdat bijna 90% van de ecologische voetafdruk van een band wordt veroorzaakt tijdens het gebruik, werkt Nokian Tyres al geruime tijd aan het verlagen van de rolweerstand van zijn producten. We hebben de rolweerstand van onze banden met gemiddeld 8,5% verminderd, vergeleken met 2013. Een lagere rolweerstand betekent een lager brandstofverbruik en een lagere CO2-uitstoot.

Enorme databank van alle banden

– Toen de EU aan het begin van deze eeuw een label voor rolweerstand op banden wilde laten aanbrengen, verlangde de bandenindustrie daarnaast een label voor grip op nat wegdek om te voorkomen dat de nadruk zou worden gelegd op energie-efficiëntie ten koste van veiligheid. De milieuorganisaties wilden een geluidgerelateerd kenmerk op het label en dit leidde tot het oorspronkelijke label dat rolweerstand, grip op nat wegdek en extern rolgeluid aanduidde, zegt Jarmo Sunnari, SRA manager bij Nokian Tyres.

De doelstellingen voor de vernieuwing van de bandenlabels zijn onder meer het gemakkelijker maken van de keuze voor bandenkopers en het verbeteren van de algehele rijveiligheid. Het oorspronkelijke doel van de bandenlabels, namelijk het verminderen van de uitstoot, blijft gehandhaafd.

– De QR-code is een nieuw onderwerp op het bandenlabel dat u bij een enorme databank brengt, waarin informatie wordt verzameld over alle banden die op de Europese markt verkrijgbaar zijn. De productinformatie is gestandaardiseerd, wat een gemakkelijke vergelijking van banden mogelijk maakt, zegt Sunnari.

– In de toekomst zullen de bandenlabels nog verder worden uitgebreid, omdat ook informatie over slijtage van de band en kilometrage oftewel de levensduur van de band op de weg zal worden vermeld. Het besluit is al genomen, maar het valideren van de testmethoden zal jaren duren.

Download de afbeeldingen

 

Meer informatie:

Persbericht: Nieuw EU-label vereenvoudigt de keuze van winterbanden voor consumenten

Corporate Sustainability Report 2020 van Nokian Tyres

Informatie over rolweerstand en de betekenis ervan

 

Voor meer informatie:

Zuzana Seidl, PR Manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866,
[email protected]

Jaroslav Nálevka, PR Manager McCann Prague, 00420 725 865 874,
[email protected]