vr februari 26 06:26 2021 in categoriën Productreleases, Bedrijfsnieuws

In de toekomst zullen winterbanden goed moeten presteren onder steeds wisselende omstandigheden

Toekomstige winterbanden zullen moeten presteren in zeer wisselende weersomstandigheden, aangezien de wegen bedekt kunnen zijn met water, sneeuwbrij, sneeuw of ijs. Nokian Tyres maakt 's werelds beste winterbanden en veiligheid blijft voor het bedrijf de eerste prioriteit bij de ontwikkeling van banden.

Het belangrijkste doel van Nokian Tyres is altijd om banden zo veilig mogelijk te maken. Banden zijn het enige contactpunt van een auto met de weg, dus als ze grip verliezen, worden veel van de andere veiligheidsaccessoires irrelevant.

In de toekomst zullen bestuurders te maken krijgen met verkeersomstandigheden die nog uitdagender zijn. De winters zijn milder, waardoor temperaturen rond nul vaker zullen voorkomen. Als de temperatuur rond de nul graden schommelt en de weg steeds opnieuw ontdooit en bevriest, zal de grip van de banden het zwakst zijn. In deze situatie tonen de winterbanden van Nokian Tyres hun kracht - ze zijn de veiligste keuze voor alle winterse weersomstandigheden.

Verwacht mag worden dat wisselingen van het weer ook zullen toenemen en dat extreme weersverschijnselen vaker zullen voorkomen. Bandenfabrikanten kunnen zich niet concentreren op het ontwikkelen van één enkel kenmerk; in plaats daarvan moeten banden grip bieden bij zowel zware sneeuwval als winterregen.

– We streven ernaar winterbanden te ontwikkelen op een manier die zo veelzijdig mogelijk is en om een goede balans te vinden tussen zowel grip op ijs, grip op nat wegdek, grip op sneeuw als eigenschappen bij aquaplaning en slushplaning, zegt hoofd R&D Olli Seppälä van Nokian Tyres.

Nokian Tyres heeft al eerder een conceptband met intrekbare spijkers (“studs”) geïntroduceerd. Een combinatie van winterbanden met en zonder spijkers zou zeer gunstig zijn: spijkers bieden grip wanneer dat nodig is, maar verder is de slijtage van de weg door de band minimaal. In de nabije toekomst zullen consumenten echter toegang krijgen tot verschillende soorten innovaties.

– Sensortechnologie in banden zal binnen vijf jaar gemeengoed worden. Bij winterbanden zullen we ook ontwikkelingen zien op het gebied van materiaalkeuzes en spijkergeometrie en in de manier waarop band en spijker met elkaar zijn verbonden, zegt SRA Manager Jarmo Sunnari van Nokian Tyres.

Evenwicht vinden tussen veiligheid en duurzaamheid

Verschillende rijomstandigheden vereisen verschillende materialen, loopvlakpatronen en andere eigenschappen. Een band is echter een groter geheel en het veranderen van een eigenschap heeft meestal gevolgen voor de andere eigenschappen. Het in goede banen leiden van het grotere geheel is precisiewerk - vooral bij het ontwerpen van winterbanden.

– In vergelijking met een zomerband is het ontwikkelen van een veilige winterband een grote uitdaging. De bandenfabrikant moet streven naar optimale grip bij wisselende weersomstandigheden, maar moet daarbij onder andere ook rekening houden met de milieu-effecten van de band, zegt Jarmo Sunnari.

– Veel van de bandeninnovaties zijn puzzels die dingen op nieuwe manieren combineren. Een belangrijk onderdeel van innovatie is om te volgen wat er op de andere gebieden gebeurt en na te denken over wat daarvan zou kunnen werken in de bandenindustrie, zegt Teppo Huovila, Vice President, Quality and Sustainability bij Nokian Tyres.

Nieuwe EU-bandenlabels

Om het kopen van geschikte en veilige winterbanden gemakkelijker te maken, heeft Nokian Tyres zich actief ingezet voor een verandering van de bandenlabels. Deze worden in 2021 in Europa vernieuwd.

Het grootste probleem tot dusver is dat niet alle banden die als winterbanden op de markt zijn, geschikt zijn voor alle winterse omstandigheden. Banden die zijn ontworpen voor de Midden-Europese winter zijn totaal anders dan Noord-Europese winterbanden. Grip op nat wegdek en grip op ijs zijn eigenschappen die elkaar uitsluiten; de consument kan uiteindelijk de verkeerde banden kopen als de informatie op het EU-label niet veelzijdig en volledig is.

De aanduiding voor grip op ijs wordt in eerste instantie alleen gebruikt voor banden van personenauto’s, terwijl de aanduiding voor grip op sneeuw ook beschikbaar is voor banden van minibusjes, lichte vrachtwagens, vrachtwagens en bussen. De aanduidingen zijn gebaseerd op internationale normen en voorschriften. De test voor grip op ijs wordt momenteel gestandaardiseerd door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) en voor grip op sneeuw wordt verwezen naar de ECE-voorschriften van de Verenigde Naties.

Meer informatie:

Experts schatten in hoe autorijden en banden eruit zullen zien in 2036

Toekomstige banden zullen slim zijn

Nieuw EU-label vereenvoudigt de keuze van winterbanden voor consumenten

Afbeeldingen:

Download afbeeldingen

 

Voor meer informatie:

Jaroslav Nálevka, PR Manager McCann Prague, 00420 725 865 874,
[email protected]

Zuzana Seidl, PR Manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866,
[email protected]