Door banden te vergelijken, vindt u de perfecte match

Bandentests door autotijdschriften vergelijken grondig de verschillende studded en non-studded winterbanden op de markt en hun prestaties op ijs, sneeuw en nat wegdek. Ongeacht of u nu winter- of zomerbanden kiest, dient u rekening te houden met het volgende:

  • Let naast de algehele score ook op de subtests voor verschillende eigenschappen, zoals ijsgrip, rijcomfort en brandstofbesparing. 
  • Denk aan de andere gebruikers van de auto en hun rijervaring, naast uw eigen voorkeuren bij het kiezen van nieuwe banden. Voor een betere veiligheid moeten de banden voor een gedeelde gezinsauto zodanig worden gekozen dat deze geschikt zijn voor de minst ervaren bestuurder. 
  • Bovendien laten de bandentests zien hoeveel de banden op de markt verschillen op het gebied van verkeersveiligheid. Het verschil in remweg kan bijvoorbeeld meer dan 20 meter zijn tussen de beste en slechtste band in de test. 
  • De kosten van het rijden zijn een andere reden waarom bandentests nauwkeuriger moeten worden onderzocht, aangezien de rolweerstand ongeveer 20% van het brandstofverbruik van het voertuig bedraagt. Hoe lager de rolweerstand, hoe lager het brandstofverbruik.
  • Ondanks de algemene misvatting hebben winterbanden meestal een lagere rolweerstand dan de meeste zomerbanden. 
  • De bandkeuze kan ook het rijcomfort beïnvloeden. Het zachtere rubbermengsel maakt non-studded winterbanden stiller dan winterbanden met studs. De moderne stud-technologie heeft het geluid van studded banden echter aanzienlijk verminderd.