ma december 21 04:25 2020 in categoriën Productreleases, Bedrijfsnieuws

Hoe slijtage van winterbanden te beperken - enorme verschillen tussen banden op hetzelfde voertuig

Let op de slijtage van banden, want ongelijkmatige slijtage heeft een negatieve invloed op de veiligheid en kan onnodige extra kosten met zich brengen. Nokian Tyres heeft het verschil in slijtage tussen de voor- en achterbanden bepaald.

Door Nokian Tyres uitgevoerde praktijktests tonen aan dat aangedreven banden in de winter tot vier keer sneller slijten dan vrijrollende banden. Daarom moet u uw banden van as verwisselen, zelfs midden in het seizoen.

– Er is een groot verschil in slijtage tussen de voor- en achteras, wat betekent dat u uw banden moet verwisselen. Grote verschillen in grip tussen de voor- en achteras hebben een negatieve invloed op de rijveiligheid. Het verwisselen van banden kan ook geld besparen, omdat dezelfde set langer kan worden gebruikt, zegt Matti Morri, Technical Customer Service Manager bij Nokian Tyres.

Tests uitgevoerd door Nokian Tyres toonden aan dat bij het rijden met winterbanden de voorbanden van een voertuig met voorwielaandrijving tot vier keer sneller kunnen slijten dan de achterbanden. Bij zomerbanden is de slijtage van de voorbanden ongeveer het dubbele van die van de achterbanden.

Rijd rustig en proactief

Zorgvuldig en proactief rijden vermindert het slijten van de banden. Krachtig remmen of accelereren en plotselinge stuurbewegingen moet u vermijden.

– Dit is geen marginale kwestie. Agressief rijden en voertuigen met een groot vermogen stellen banden meer bloot aanr spanning dan normaal, wat ongelijkmatige slijtage van winterbanden kan veroorzaken, zegt Matti Morri.

Het aanpassen van de bandenspanning aan de lading zal de slijtage van banden verminderen, de rolweerstand verlagen en de rijstabiliteit verbeteren. De bandenspanning daalt als het koud is, dus u moet uw winterbanden 0,2 bar (20 kPa) hoger oppompen dan de fabrikant aanbeveelt. De aanbevolen bandenspanning staat bijvoorbeeld in de handleiding van het voertuig. U moet uw bandenspanning aanpassen als de banden koud zijn, dat wil zeggen voordat u een lange rit gaat maken.

Bij het monteren van winterbanden dient u te controleren hoeveel profiel er nog op de hoofdgroeven aanwezig is. De winterbanden van Nokian Tyres hebben een Driving Safety Indicator om de bestuurders te helpen: wanneer het sneeuwvloksymbool op het loopvlak van de band is versleten, is het tijd om nieuwe winterbanden te kopen.

U moet ook de productiedatum van de band controleren, die op de zijkant van de band staat aangegeven. De volgorde van de vier cijfers geeft de leeftijd van de band aan: de eerste twee cijfers geven de week van fabricage aan, terwijl de laatste twee het jaartal aangeven. Gebruik één set banden slechts maximaal zes winters.

Oudere voertuigen hebben goede banden nodig

De effecten van bandenslijtage zijn te zien bij het accelereren, het remmen en de zijdelingse grip.

– Moderne auto's hebben stabiliteitscontrolesystemen om de bestuurder te helpen, maar zelfs die kunnen de wetten van de fysica niet omverwerpen. Het systeem kan alleen helpen als de banden grip kunnen bieden, zegt Martin Dražík, een expert en productmanager voor Centraal-Europa bij Nokian Tyres.

Veel bestuurders denken dat bijna elke band goed genoeg is voor een oude auto of de tweede gezinsauto. De achterliggende gedachte zou kunnen zijn dat het kopen van dure banden voor een goedkope auto geen zin heeft, of dat het tweede voertuig maar zelden wordt gebruikt. Vanuit veiligheidsperspectief is het tegenovergestelde waar.

Voor een auto die geen moderne, geavanceerde heeft, kunnen goede banden zelfs belangrijker zijn dan voor een nieuwe auto. De tweede of derde gezinsauto kan worden gebruikt door de minst ervaren bestuurder in het gezin. Een goede band is een essentieel onderdeel van rijveiligheid.

– All-season banden worden vaak gebruikt voor een tweede gezinsauto. Ze zijn een ideale keuze bij gebruik in gebieden met een milder klimaat. Dit jaar heeft Nokian Tyres een nieuwe lijn premium all-season banden gelanceerd – de Nokian Seasonproof en Nokian Seasonproof SUV. Deze nieuwe banden zijn ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van Midden-Europese bestuurders en ontworpen om flexibel en aanpasbaar te zijn aan zowel winter- als zomerweer, merkt Dražík op.

Premiumbanden zijn een verstandige keuze, aangezien hun productontwikkeling erop gericht is om de band zo veilig mogelijk te houden, zelfs als die slijt.

Tips om slijtage van banden te beperken

  • Verwissel uw banden af en toe van voren naar achteren en van achteren naar voren. Dit moet uiterlijk om elke 10.000 kilometer gebeuren.
  • Vermijd krachtig remmen of accelereren en abrupte besturing.
  • Zorg ervoor dat uw banden de juiste bandenspanning hebben. Verhoog in de winter de aanbeveling van de voertuigfabrikant met 0,2 bar. Meet altijd de bandenspanning als de banden koud zijn.
  • Bewaar uw banden niet buiten in de zon; gebruik een bandenhotel of een andere locatie waar het donker is en de temperatuur wordt gecontroleerd.
  • Als u uw banden laat monteren door een specialist, kan die u informatie verstrekken over hun conditie.

Meer informatie:

Verleng de levensduur van uw banden

Winterbanden voor personenauto's

Foto’s:

Download de foto’s

 

Voor meer informatie:

Jaroslav Nálevka, PR Manager McCann Prague, 00420 725 865 874,
[email protected]

Zuzana Seidl, PR Manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866,
[email protected]