ma oktober 4 11:15 2021 in categoriën Productreleases, Bedrijfsnieuws

Nieuwe EU-bandenlabels helpen bestuurders – vooral handig voor online shoppers

Europa is de eerste regio ter wereld die voor banden een symbool voor grip op ijs gaat gebruiken. Ook zijn voor banden een symbool voor grip op sneeuw en een QR-code die verwijst naar een enorme database toegevoegd. De nieuwe symbolen helpen consumenten om verschillende alternatieven te vergelijken en om veilige banden te kiezen die de uitstoot verminderen. Als pionier op het gebied van winterbanden heeft Nokian Tyres lang gepleit voor de ontwikkeling van de labels.

In de hele EU worden de bandenlabels vernieuwd. De nieuwe labels zijn vereist voor banden die na 1 mei 2021 zijn geproduceerd, dus de nieuwe labels zullen geleidelijk verschijnen op banden die te koop worden aangeboden.

All-seasonbanden, zomerbanden en winterbanden zonder spijkers die in de EU worden verkocht, kregen in 2012 de eerste EU-bandenlabels. Dit etiketteringsvereiste was alleen van toepassing op banden voor personenauto's, SUV's en bestelwagens en de vereiste informatie omvatte onder meer rolweerstand, grip op nat wegdek en extern rolgeluid. De labels zijn nu gewijzigd: de informatie moet ook betrekking hebben op grip op sneeuw en grip op ijs en er is een QR-code aan het label toegevoegd. De vereisten gelden niet voor winterbanden met spijkers.

De juiste banden voor de juiste omstandigheden

De eerdere bandenlabels gaven niet de ware eigenschappen van hoogwaardige winterbanden aan en daarom werkt Nokian Tyres al jaren aan de verdere ontwikkeling van de labels. Dit werk werpt nu zijn vruchten af.

In de praktijk is grip op nat wegdek het tegenovergestelde van grip op ijs: het ontwikkelen van de een vermindert meestal de ander. Banden die zijn ontworpen voor Midden-Europa benadrukken de eigenschappen die zijn vereist op niet met sneeuw of ijs bedekte wegen, terwijl het symbool voor grip op ijs aangeeft dat de band echt functioneert en veilig blijft in de uitdagende Noordse winterse omstandigheden. Het symbool voor grip op sneeuw geeft op zijn beurt aan dat de band voldoet aan de officiële EU-eisen voor grip op sneeuw; dit is vooral belangrijk in Duitsland, Italië en de Scandinavische landen. We raden het gebruik van banden die zijn ontworpen voor Midden-Europa af onder omstandigheden waarvoor ze niet bedoeld zijn”, zegt Technical Customer Service Manager Matti Morri van Nokian Tyres.

“Consumenten bestellen steeds meer producten online. Het is een belangrijk voordeel voor hen dat ze voortaan de symbolen kunnen controleren en de best mogelijke banden kunnen bestellen voor hun eigen gebruiksomstandigheden. Bij bandenzaken is deskundige hulp beschikbaar, maar online is er niemand om u persoonlijk te helpen bij het kiezen van veilige banden”, zegt Morri.

Enorme database van alle banden

De QR-code is een nieuw item op het bandenlabel dat u naar een enorme database leidt waarin informatie wordt verzameld over alle banden die op de Europese markt verkrijgbaar zijn. De productinformatie is gestandaardiseerd, wat een gemakkelijke vergelijking van de banden mogelijk maakt.

”In de toekomst zullen de bandenlabels verder worden uitgebreid, zodat ze ook slijtvastheid of bandenslijtage en kilometrage of de levensduur van de band op de weg zullen melden. Het besluit is al genomen, maar het ontwikkelen van de testmethoden zal nog jaren duren”, zegt SRA Manager Jarmo Sunnari van Nokian Tyres.

Wat vertellen de nieuwe bandenlabels aan bestuurders?

  • Rolweerstand verwijst naar het brandstofverbruik en de uitstoot van kooldioxide. Winterbanden in de beste categorie kunnen 0,6 liter brandstof per 100 km besparen in vergelijking met de laagste categorie.
  • Grip op nat wegdek geeft de remweg aan. Op nat asfalt hebben de beste banden bij een snelheid van 80 km/u bijna 20 meter minder nodig om tot stilstand te komen dan banden in de zwakste categorie.
  • De rolgeluidemissiewaarde geeft het geluidsniveau buiten het voertuig aan. Het gebruik van stillere banden vermindert de geluidsoverlast voor de omgeving.
  • Het symbool voor grip op sneeuw geeft aan dat de band voldoet aan de officiële vereisten en betrouwbaar functioneert op sneeuw.
  • Het symbool voor grip op ijs betekent dat de band de test voor grip op ijs heeft doorstaan en geschikt is voor Noordse winterse omstandigheden. Het symbool wordt momenteel alleen gebruikt op banden voor personenauto's.

Download de afbeeldingen

Meer weten:

Uitgebreide consumenteninformatie over het nieuwe EU-bandenlabel

Over de vernieuwing van het EU-bandenlabel

Nokian Tyres’ Corporate Sustainability Report 2020

 

Voor meer informatie:

Jaroslav Nálevka, PR Manager McCann Prague, 00420 725 865 874,
[email protected]

Zuzana Seidl, PR Manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866,
[email protected]